En

Múzeumok éjszakája // Digitális fénytörés

Online jegyvásárlás

Múzeumok éjszakája // Digitális fénytörés

2019. június 22. 2019. június 23.

17:00 - 02:00

 #digitalizáció #élmény #szépművészeti

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét arra, hogy programunkon — részben élő közvetítéssel — az MTVA forgatni fog, valamint saját rövid programokkal is jelentkezik.

Belépés: Múzeumok Éjszakája karszalaggal 16.30-tól a főbejáraton – az online elővételes karszalagok átvételére is.
A múzeum nyitvatartása a kiállítóterek telítettsége esetén biztonsági okokból módosulhat.
A programokon – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni.
Az utolsó belépés várható ideje (karszalaggal rendelkezők számára is): éjjel 1 óra. Javasoljuk, hogy látogatása tervezésekor látogasson el weboldalunkra (www.szepmuveszeti.hu).
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

LÁTOGATHATÓ KIÁLLÍTÁSOK

Időszaki kiállítások:
A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet
földszint, időszaki kiállítótér

Magyarországon első alkalommal találkozhat a közönség Michelangelo remekműveivel. A tárlat a reneszánsz mester és kortársai nyolcvan művét mutatja be. Michelangelo harminc, a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között a londoni British Museumból, a firenzei Uffiziből és a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból kölcsönzött alaktanulmánya érkezett Budapestre. A kiállításon látható először az a rajz, amelyet nemrégiben fedeztek fel egy külföldi magángyűjteményben és a tizenéves Michelangelo legkorábbi ismert rajzaként azonosítottak.
#michelangelo

Renoir: Fekvő női akt – kamarakiállítás
földszint, Michelangelo terem

Állandó kiállítások:
Ókori Egyiptom (mélyföldszint)
Klasszikus ókor
(mélyföldszint)
Európai művészet 1250–1600 (1. szint)
Európai szobrászat 1350–1600 (2. szint)
Magyarországi művészet 1600–1800 (3. szint)


PROGRAMOK

LOUNGE – DJ cLAIRVO zenél az este folyamán

iWALL – világ legnagyobb múzeumi LCD-fala
Böngéssz a világ legnagyobb interaktív érintőképernyőjén, a Szépművészeti Múzeum Márvány Csarnokában található 15 méter hosszú és több mint 300 műtárgyat tartalmazó kijelzőn!

ÚTIKALAUZ STOPPOSOKNAK
Tárlatvezetés akkor és ott, ahol te szeretnéd!
Szkenneld be a QR-kódot a mobiloddal és válassz számtalan gyűjteményi útvonaljavaslatunk közül. Akár „Az álszakálltól a hipszter szakállig”, akár a „Reneszánsz párkapcsolati kalauz” című túrát választod, te döntöd el, mennyi időt és mire szeretnél szánni a Szépművészeti Múzeum megújult állandó gyűjteményében.

TÁRLATVEZETÉSEK

Interaktív tárlatvezetés 6–12 éves gyerekek számára a Európai művészet tárlatban (1. szint)
17.15–18.00 és 18.15–19.00 – Kép-fürkésző – Itáliai és német mesterművek közös felfedezése; vezeti: Záray Szilvia

18.00 A múzeum a művészet temploma? – Ókori motívumok a múzeum épületén – Süvegh Eszter vezetett sétája a múzeum körül (találkozási pont: a főlépcső alján jobbra)

FÓKUSZBAN A GYŰJTEMÉNY: kincsek a megújult Szépművészeti Múzeum gyűjteményeiből
30 perces tárlatvezetések az Európai művészet, a Magyarországi művészet, az Európai szobrászat, az Ókori Egyiptom és a Klasszikus ókor tárlatokban
18.30 Anyagba formált gondolat – Nyikolajeva Marija tárlatvezetése az Európai szobrászat tárlatban (2. szint)
18.30 és  20.30
Orvosságok kezdete – Gyógyítás és varázslás az ókori Egyiptomban  – Peitli Csilla vezetése az Ókori Egyiptom tárlatban (mélyföldszint)
19.00 és 20.30 Ne tévesszen meg soha a felszín – Vasdinnyey Miklós tárlatvezetése az Európia művészet tárlatban  (1. szint)
19.30 és 21.30 Utazás a túlvilágra – az ókori egyiptomi koporsók szimbolikája – Besenyei Virág vezetés az Ókori Egyiptom tárlatban (mélyföldszint)
20.00 Ismerős? Ismeretlen? A barokk kaland – Nyikolajeva Marija tárlatvezetése a Magyarországi művészet tárlatban (3. szint)
20.00 és 21.00 Bűbájos Gabrielle – Lovass Dóra tárlatvezetése az Auguste Renoir: Fekvő női akt című festményhez kapcsolódó kamarakiállításban
20.00 Mainaszok és szatüroszok: Dionüszosz követői eksztázisban – Szikora Patrícia tárlatvezetése a Klasszikus Ókor tárlatban (mélyföldszint)
20.30 és 22.00 Spanyolország-Hollandia 0:1. A legvéresebb, legizgalmasabb meccsek – Pokol Kriszta tárlatvezetése az Európia művészet tárlatban  (1. szint)

KEZET RÁ!
18.00–21.00  Vegye kézbe a több ezer éves műtárgyakat, és tudjon meg róluk többet az Ókori Egyiptom tárlaton a Titkok Kamrájában
A Szépművészeti Múzeum hazánkban elsőként nyújtott lehetőséget arra, hogy a műtárgyak megismerésekor ne csak a látás, hanem a tapintás érzéke is főszerephez jusson. Az erre kiválasztott eredeti műtárgyak, például amulettek, egy szívskarabeusz vagy egy kanopuszfedél kézbevételekor a múzeum felkészített önkéntesei osztják meg ismereteiket a tárgyakról. A tárgyakat Bauge Julianna, Kovács Krisztina és Szűcs Bernadett, a Szépművészeti Múzeum önkéntesei  mutatják be.

ÉPÜLETTÖRTÉNETI SÉTÁK a múzeum önkénteseivel
18.30 
    Román Csarnok séta (Rieger Mária)
19.30     Épületséta (dr. Wagner Zsófia)
20.30     Épületséta (Szilágyi Dániel)
Találkozási pont: Információs pult

ELŐADÁS – ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ
18.00  Schickedanz-terem
(1. szint)
Szabad vagy alkalmazott? Művészi szerepek Michelangelo idején és a kortárs művészetben
Michelangelo korának “sztárjaként”, vagyonos emberként élt. Hogyan sikerült mindezt elérnie, mit jelentett a hírnév a reneszánsz idején, és milyen pozíciókat választhat ma egy művész, ha figyelemre és megélhetésre vágyik? Gréczi Emőke, a MúzeumCafé főszerkesztője beszélget Kárpáti Zoltánnal, A test diadala – Michelangelo és a 16. századi itáliai rajművészet című kiállítás kurátorával, valamint Szurcsik József képzőművésszel, egyetemi docenssel.

ROMÁN CSARNOK
18.00–22.00
Workshop:
Olajpasztell krétával készítünk apró, színes táblaképeket a múzeum festményeiből kiragadott részletek alapján.
Fotósarok:
Készíts fotót (majdnem) korhű kellékekkel és lényegülj át egy kép erejéig.

ART BONBON
Klasszikus és kortárs reflexiók – zene, tánc, költészet és impro a képtárban (1. szint)
Az este folyamán a képtárakban meglepő dolgok történnek. Volt már olyan érzésed, hogy mennyire jól illene egy műtárgyhoz egy fülbemászó dallam, egy vers, vagy egy mozdulat, amely kifejezi az érzést, a pillanatot, a röppenő csodát, amit egy műtárgy megfigyelésekor átélünk? A gyűjteményekben az este folyamán fel-felcsendülnek érdekes dallamok, jól ismert költemények, megelevenednek mozdulatok, amelyek színesítik a képtárak gyűjteményét.
Tánc: Mester Lilian, Szakács Eszter
Zene: Michelisz Norman, Susovich Szilárd

 

****


Mikortól lehet belépni és meddig lehet maradni?

16.30 és 01.00 között lehet belépni (az online vásárolt karszalagok átvételére is), a kiállítások zárása 01.30-kor kezdődik, az épületet 02.00-kor zárjuk.

Hol lehet a tárlatvezetésekre jelentkezni?

Előre jelentkezni nem kell és nem is lehetséges, csak érkezési sorrend tudjuk az érdeklődőket fogadni. Egy vezetésen 30-40 fő tud részt venni a vezetés helyszínétől függően. Találkozás az adott kiállítás bejárata környékén a megjelölt helyen.

Mit lehet bevinni az épületbe illetve a kiállításokra?

A Múzeumok éjszakája alatt is érvényesek a Látogatási szabályok, így a nagyméretű táskákat és minden hátizsákot kérjük leadni a díjtalan ruhatárban. Gyerekkerékpárt, rollert valamint élő állatot és növényt, ételt és italt nem lehet behozni és a ruhatár sem tudja ezeket fogadni. Zárható szekrények is rendelkezésre állnak, ezek használatához 100 Ft-os (vagy 1 Eurós) érme szükséges.

További programok:

Előre meghirdetett vezetés

A Régi Szobor Gyűjtemény

Helyszín: Európai Művészet 1250-1600

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményét a legjobb tárlatvezetésen megtekinteni!

Előre meghirdetett vezetés

A Régi Szobor Gyűjtemény

Helyszín: Európai Művészet 1250-1600

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményét a legjobb tárlatvezetésen megtekinteni!

Előre meghirdetett vezetés

A Régi Képtár

Helyszín: Európai Művészet 1250-1600

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményét a legjobb tárlatvezetésen megtekinteni!

Előre meghirdetett vezetés

A Régi Képtár

Helyszín: Európai Művészet 1250-1600

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményét a legjobb tárlatvezetésen megtekinteni!

Előre meghirdetett vezetés

Hetven év után – épületséta

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményét a legjobb tárlatvezetésen megtekinteni!