En

Hantai és El Greco – Világhírű festők nyomában

Online jegyvásárlás

Hantai és El Greco – Világhírű festők nyomában

Múzeum+

Esti program
2023. február 08.

18:00 - 22:00

Programdíj: 5200 Ft

2023-ban a Szépművészeti Múzeum
MÚZEUM+ esti programjait az OTP Bank és az MVM támogatja.

A Szépművészeti Múzeum nagy sikerű Múzeum+ programsorozata fókuszában február 8-án két világhírű európai festő, Hantai Simon és El Greco művészete áll. Mindketten hosszú utat jártak be életükben és művészetükben. Utóbbi Krétáról indulva Itáliában, majd spanyol földön vált a késő reneszánsz legegyedibb mesterévé, míg a magyar származású Hantai Franciaországban bontakozott ki és lett a 20. század egyik legelismertebb művésze.

TAPAS- ÉS BORVARIÁCIÓK a Fine Art Bistro konyhájából
Kár lenne éhségre vagy szomjúságra hivatkozva idő előtt távozni a művészetek templomából. Két program között tartson egy kis szünetet, hogy az esti múzeumi kalandozások még emlékezetesebbek legyenek. Kóstolja meg az ízletes tapasokat és kísérőként kortyoljon hozzá egy pohár kiváló bort.
Helyszín: Márvány Csarnok, földszint

JAZZ SZALON – Fine Arts Jazz Group 18.00–21.30A Fine Arts Jazz – immáron évtizedes múltra visszatekintő dzsesszkvartett – már sokadszorra színesíti a Szépművészeti Múzeum programjait. A zenekarhoz és a műsorhoz minden alkalommal más meghívott előadóművész csatlakozik, februárban Lukács Eszter lesz az együttes vendége. Az örökzöld számokat különböző jazzstílusban játszó együttes tagjai: Skerlecz Gábor – harsona, Juhász Attila – zongora, Lutz János – bőgő, Cseh Balázs – dob, Lukács Eszter – ének.
Helyszín: Márvány Csarnok, földszint

PROGRAMOK

20.00–21:00 Hantai-kerekasztal-beszélgetés
A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállításhoz kapcsolódóan Geskó Judit művészettörténésszel, a kiállítás kurátorával, Rényi András művészettörténész-esztétával és Seregi Tamás esztétával beszélget László Zsófia művészettörténész. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői mesélnek Hantai Simon életéről, művészetéről, sajátos festői technikájáról, a korszakokon átívelő művészi párbeszédről, vagy annak a szellemi közegnek a felszabadító hatásáról, amellyel a francia és amerikai, kanadai művészek között találkozott.
Helyszín: Román Csarnok, földszint

19.00–19.20 Hommage à El Greco – FrenÁk Társulat
Frenák Pál a magyar kortárstánc élet kiemelkedő alakja, aki dinamikus mozgásvilágával, nagyfokú érzékenységével és a verbális üzeneteken túlmutató kifejezési formáival radikálisan új stílust teremtett Magyarországon. A Frenák Társulat előadásainak jellemzője a mimika, a jelnyelv és a mozgás integrált használata éppúgy, mint a társművészetek – cirkusz, színház, design, építészet és a kortárs zene – megjelenése. A társulat két, El Greco festményei ihlette jelenetet adnak elő. A második műsorszám kiállításunk egyik fő művéhez, El Greco egyik legkülönösebben megformált remekművéhez, a kései, Laokoón című festmény világához és alakjainak dinamikájához kapcsolódik Frenák Pál jellegzetes, sejtekig hatoló, erőteljes kortárs megfogalmazásában.
Koreográfus: Frenák Pál
Előadják: Eoin Mac Donncha, valamint Vasas Erika, Maurer Milán és Rónai Attila
Zene: Halász Gábor és Gergely Attila
Helyszín: Román Csarnok

18.30 Egy festőzseni útja – Topor Tünde és Winkler Nóra rendhagyó tárlatvezetése a Hantai, Klee és más absztrakció című időszaki kiállításban
Hantai Simon Mariale című képe 2016-ban a Sotheby’s aukcióján az addigi legmagasabb összegért kelt el, amit magyar származású művész munkájáért leütöttek. 1982-ben ő képviselte Franciaországot a Velencei Biennálén, ma pedig egyik festménye a francia elnök irodájában lóg. Alkotásai megtalálhatók a Vatikáni Múzeum és a Centre Pompidou gyűjteményében is. Kezdetben Aba-Novák Vilmostól és Kontuly Bélától tanult, majd Henri Matisse művészete kezdte foglalkoztatni. A világháború alatt Párizsba emigrált, ahol André Breton szervezett neki kiállítást, majd Jackson Pollock hatására a szürrealizmustól az absztrakció felé fordult. Századik születésnapján a Szépművészeti Múzeum mellett galériák és a párizsi Louis Vuitton Alapítvány múzeuma is kiállítással tiszteleg emléke előtt. Erről az elképesztő életútról és különleges hagyatékról mesél Topor Tünde művészettörténész és Winkler Nóra művészeti újságíró.

WORKSHOP
Kreatív sziget: Gyűrt vászon – Hantai után szabadon

18.00–21.00
Vezeti: Kun Fruzsina képzőművész
Helyszín: Reneszánsz Csarnok, földszint

KEZET RÁ!
18.15–21.15
A foglalkozáson lehetőség van egészen közelről, kézbe véve megszemlélni többezer éves műtárgyakat. A tárgyakról, például egy szívszkarabeuszról vagy egy kanópuszedény fedeléről a múzeum felkészített önkéntesei mesélnek az Egyiptomi Titkok Kamrájában.
Helyszín: Ókori Egyiptom kiállítás

TÁRLATVEZETÉSEK AZ EL GRECO CÍMŰ IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSBAN
A tárlatvezetések harmincpercesek. A termek befogadó képessége limitált. Túl nagy létszám esetén, kérjük, válasszon más helyszínt!

18.30 és 20.15 El Greco és Itália (Marina Eszter)
Találkozási pont: El Greco és Itália szekció

18.30 és 20.15 Krisztus élete (Cser Judit)
Találkozási pont: Krisztus élete szekció

18.30 El Greco utolsó évei (László Zsófia)
Találkozási pont: El Greco utolsó művei szekció

19.00 és 20.45 Szűz Mária tisztelete (Mertus Ágnes)
Találkozási pont: Mária tisztelete szekció

19.00 és 20.45 Isteni és világi képmások (Záray Szilvia)
Találkozási pont: Isteni és világi képmások szekció

20.15 El Greco utolsó évei (Deme Edina)
Találkozási pont: El Greco utolsó művei szekció

TÁRLATVEZETÉSEK A HANTAI, KLEE ÉS MÁS ABSZTRAKCIÓK CÍMŰ IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSBAN

A tárlatvezetések harmincpercesek. A termek befogadó képessége limitált. Túl nagy létszám esetén, kérjük, válasszon más helyszínt.

19:30 és 20.45 Hantai, Klee és más absztrakciók (Lovass Dóra)
Találkozási pont: a kiállítás bejárata előtt

TÁRLATVEZETÉSEK SPECIÁLIS IGÉNYŰ LÁTOGATÓK SZÁMÁRA

Kérjük, érkezéskor jelezzék, hogy a speciális tárlatvezetésre jöttek, így sorban állás nélkül csatlakozhatnak a programhoz!

Látássérült látogatók részére
17.30 „Lantodon, ó jó Apolló, isteni szép zene szól…” (Zsombéki Blanka)
Helyszín: Klasszikus ókor című állandó kiállítás
Találkozási pont: mélyföldszint, a kiállítás bejárata előtt

Siket és nagyothalló látogatók
18.30
Ré, a sokarcú napisten (Dembitz Gabriella)
Találkozási pont: mélyföldszint, a kiállítás bejárata előtt

A programváltozás jogát fenntartjuk.

RÉSZVÉTELI INFORMÁCIÓK

A rendezvény 17 órától Múzeum+ programjeggyel látogatható.

A jegy teljes ára 5200 Ft, mellyel az El Greco, a Hantai, Klee és más absztrakciók című időszaki kiállítások és az állandó tárlatok is látogathatók. A kedvezményes* jegy ára 3000 Ft.
* Kedvezményes jegy váltására jogosultak, akik az időszaki kiállításainkat díjtalan belépővel, vagy legalább 50%-os kedvezménnyel látogathatják, illetve a Baráti Kör Pártoló tagjai.
Díjtalan belépő nem igényelhető – kivéve a Baráti kör Mecénás tagok számára, akik 2023-ban is ingyenesen vehetnek részt a Múzeum+ eseményeken.

Az este folyamán korlátozott számban a helyszíni jegypénztárainkban is lesz lehetőség belépőjegyet váltani az eseményre. A programokon való részvétel érkezési sorrend alapján történik. Megértésüket köszönjük.

Kérjük a fentiek szíves figyelembe vételét!


Múzeum+ estek 2023-ban:

Szépművészeti Múzeum
Április 19.
Szeptember 6.
Október 11.
December 13.

Magyar Nemzeti Galéria:
Március 22.
Május 17.
November 13.

Tovább olvasom

További programok:

Remekművek remek válogatásban

Fiatalok és felnőttek   |   18 fő
Interaktív foglalkozás
Kezet rá!

Kezet rá!

Múzeumi Szünetelő

Dráma a vásznon

4-6. évfolyam   |   15 fő
Családi program
Múzeumi Szünetelő

Az egyiptomi írás titkai

4-6 évfolyan   |   15 fő
Múzeumi Szünetelő

Terülj, terülj asztalkám!

1-3. évfolyam   |   15 fő