En

Múzeum+ OKTÓBER: TIZIANO

Online jegyvásárlás

Múzeum+

Múzeum+ OKTÓBER: TIZIANO

2020. október 08.

18:00 - 22:00

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

PROGRAM

18.00 –21.30 RÉGIZENEKONCERT A TABULATÚRA RÉGIZENE EGYÜTTESSEL
A Tabulatúra Régizene Együttes fő arculata a középkortól a XVIII. századig terjedő zenei emlékek hiteles megszólaltatása, zenetörténeti ismeretterjesztés, különös tekintettel a magyar hagyományokra és a nemzeti folklórkincsre. A zenekar 2000-ben alakult, tagjai historikus hangszereken, korhű hangszerelésben játszanak, hangszerbemutatókkal, ismeretterjesztő és hagyományőrző zenei előadásokkal, emlékműsorokkal gyakran szerepelnek hazai rendezvényeken, koncerteken, de rendszeres fellépők külföldön is. Műsorainak tematikája a középkori zenétől a reformkori hangszeres darabokig folyamatos. A zenekar régizeneklubja 2004-től működik, öt megjelent nagylemezük van, emellett történelmi témájú filmekben, színpadi darabokban, múzeumi és egyéb kulturális projektekben is gyakran vesznek részt.

Tagok:
Rossa Levente Bors: rebek, viola, fidula, barokk és népi hegedű, görbekürt, töröksíp, ének
Bencze Balázs m. v.: lantok, koboz, ciszter, gitárok, szász líra, ének
Huber Henriett: tekerő, furulyák, ritmushangszerek, ének
Lénárd Kata: ének, oktávspinét, ritmushangszerek
Richter Dorottya: viola da gamba, basszusrebek, cselló
Szabolcs Ákos: ütőhangszerek

További információk elérhetők a http://www.tabulatura.hu/ oldalon.
Helyszín: Márvány Csarnok

 

18.00 MESÉL A MŰVÉSZETI ÍRÓ Hogyér’ manapság a Tiziano?
Martos Gábor művészeti író, a MúzeumCafé szerkesztőbizottságának tagja
A Szépművészeti Múzeum Mária gyermekével és Szent Pállal című Tiziano-festménye – műkereskedelmi szemmel
Helyszín: Schickedanz-terem

A Magyar Nemzeti Bank 2015 júliusában jelentette be, hogy az Értéktár Program keretében egy hazai magángyűjtőtől 4,5 milliárd forintért megvásárolta Tiziano Mária gyermekével és Szent Pállal című festményét, és a Szépművészeti Múzeumban helyezte letétbe. A képet a Magyar Királyi Postatakarék 1932. évi első aukcióján 300 pengőért kínálták, 2005 májusában a Nagyházi Galéria árverésén 140 millió forinton ütötték le – igaz, ezeken még nem eredeti Tizianóként szerepelt, az itáliai mester szerzősége csak később nyert bizonyítást. De vajon mennyi ma egy ilyen festmény ára a nemzetközi műtárgypiacon; megérte vagy nem az érte kifizetett hatalmas összeg, amennyit sem azelőtt, sem azóta nem fizettek Magyarországon egy műtárgyért, illetve mi ennek az árnak a hatása a hazai műtárgypiacra? – Ezeknek a kérdéseknek igyekszünk utánajárni a sokféle műkereskedelmi párhuzamot elemző vetítettképes előadáson.

 

19.30 és 20.30 TÁNCBEMUTATÓ
Reneszánsz táncbemutató a Tabulatúra Régizene Együttes kíséretében.
Helyszín: Márvány Csarnok

 

19.30 MESÉL A MŰVÉSZETTÖRTÉNÉSZ Velencétől Augsburgig: Tiziano, a nemes portréfestőBéres Csenge
Pápa, dózse, császár, hercegek és előkelőségek – mind a reneszánsz velencei festőfejedelmét, Tizianót bízták meg arcképük elkészítésével. Az itáliai mestert Európa-szerte becsülték érzékeny, mégis méltóságteljes portréiért, melyekből két remekmű a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében található. Tiziano munkájának jutalmaként V. Károly német-római császártól elnyerte a nemesi címet is. 

Helyszín: Schickedanz-terem

 

TÁRLATVEZETÉSEK A KIÁLLÍTÁSOKBAN – magyar nyelvű vezetések, részben interaktív elemekkel

18.00 Trevisan dózse és Tiberius császár. Egy antik és egy Tiziano-portré összehasonlítása  Nagy Árpád Miklós

Tiziano portréja – amennyire megítélhető – hűen tükrözi Trevisan dózse arcvonásait; számunkra természetes igény ez egy arcképpel szemben. Az Antik Gyűjtemény Tiberius császárt ábrázoló márvány portréja ettől gyökeresen különböző felfogásról tanúskodik.

Helyszín: a Klasszikus ókor című kiállítás

18:00. 19:00  Portrék és maszkok – Dembitz Gabriella
Az egyiptomi képmás nem realista portré. Az ábrázolt arcvonások és arckifejezések vagy a gondosan kiválasztott színek mind-mind jelképes üzenetet hordoztak. Miért készültek ezek az alkotások? Vajon az egyiptomi arcokon miért nem tükröződik vissza a múlandóság vagy az érzelem? Kinek a portréja néz ránk egy halotti maszkról?
Helyszín: az Ókori Egyiptom kiállítás

18:00, 19:30 Egyedül Tizianónak kell megadnunk a tökéletes kolorit dicsőségét – Cser Judit
Tiziano Vecellio Európa első sztárfestője volt, akinek pápák, császárok és hercegek versengtek a kegyeiért. Hogyan érdemelhette ki ezt a címet? Mi lehet Tiziano festészetének a titka?
Helyszín: XXI. terem

18:15, 19:15 Egy műfaj születése. Hasonlóság és idealizmus a portréfestészetben – Lovass Dóra
Az önálló portré kialakulása a reneszánsz korban megjelenő új emberképpel, a modern individuum megjelenésével függ össze. A portré hasonlít valakire, felidéz valakit vagy valamit és gyakran ránk tekint, vagyis fizikai létén túl metafizikai, néha teológiai dimenzióval is rendelkezik.​
Helyszín: XVII. terem

18:30, 20:00 Velencétől északra – érzékiség és manierizmus – Mertus Ágnes
Kétségtelen, hogy a 16. századot az azt szinte végigélő Tiziano festészete fémjelezi talán a legjobban. Művészete évszázadokkal később is etalonnak számított. Most azonban egy kicsit északabbra tekintünk, hogy a korszak egy másik arca is felvillanjon előttünk: a pompás, a frivol, a vérfagyasztó és a játékos.
Helyszín: XXXIII. és XXV. terem

18:45, 19:45  Hegyek kötik össze – a nagy párválasztás. Interaktív játék a képek között – Kovács Vera
Bár ez Alpoktól délre és északra a művészek eltérő stílusban gondolkoztak és alkottak, ezek az irányzatok az évszázadok folyamán elválaszthatatlanul egymásba fonódtak. Az interaktív játék folyamán kiderül mi köt össze és mi választ el egymástól minket – a délit az északitól, a nőt a férfitól.
Helyszín: XV. terem

19.00 Tiziano és az antikvitás: Bacchus és Ariadné története Tóth Noémi

Milyen mitológiai elemeket rejt Tiziano Bacchus és Ariadné című festménye? Hogyan kapcsolódnak ezek a részletek a Klasszikus Ókor kiállítás tárgyaihoz? Honnan ismerhette a festő ezt az ókori történetet? A vezetés során többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Helyszín: a Klasszikus ókor című kiállítás

19:00, 20:30  Lendület Tizianótól. Interaktív játék a képek között – Záray Szilvia
Tiziano műhelyében tanult El Greco (is). Mindketten lenyűgöző alkotásokat hagytak ránk, pedig mennyire másképpen láttatták a világot. Játszunk a színekkel: milyen hatással vannak ránk; mit látunk meg és vajon miért; és mit árul el mindez belőlünk?
Helyszín: XXIV. terem

 

18:00- 21:00  KREATÍV MŰHELY Tiziano koloritjával absztraktot – Kun Fruzsina
Tiziano színvilágára fókuszálva, foltok, vonalak, formák ritmusából, absztrakt képeket készítünk különböző technikák felhasználásával (kollázs, tempera, olajpasztell).
Helyszín: Román Csarnok

18.30 MEGELEVENEDIK AZ ÓKOR a Klasszikus ókor kiállításban Manyasz Erika
Találkozás egy bacchánsnővel
Ókori személyek ruhájába és szerepébe bújt színészek mesélnek az antik kiállítás műtárgyairól, valamint a saját életükről és az adott korszakról.

ART BONBON – zene, tánc, improvizáció a kiállítóterekben.

Zene: Blaga Dávid – fagott, Riesz Péter – gitár, Rizmajer Bence – gitár

Tánc: Jávor Lili és Kiss Dorina

ÚJRA NYITVA A ROMÁN CSARNOK
A román kori bazilikát idéző teret hatalmas oszlopok és pillérek tagolják. A csarnok román stílusú belső dekorációját az épület építészei, Schickedanz Albert és Herzog Fülöp tervezhették. A rendkívül gazdag festészeti dekoráció Reissmann Károly Miksa és Glaser János festők munkái. A keresztény ikonográfiai program szerint megtervezett, de a millenniumi gondolatkörhöz is kapcsolható falfestményeken többek között a magyar történelem nagy alakjai elevenednek meg.

Ha szeretne többet megtudni, kattintson ide!

 

ÚTVONALTIPP – Tiziano és az érett itáliai festészet fényei
A Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe több mint ezer itáliai alkotás tartozik, ezek közül majd háromszáz a velencei iskolához köthető, amely egyben múzeumunk legnagyobb gyűjteményegyüttese is. A Tiziano és az érett itáliai festészet fényeire keresztelt útvonaltippünkkel bepillantást nyerhetnek e korszakalkotó zseni gondolkodását meghatározó részletekbe, ugyanakkor megismerhetik kortársait, vetélytársait és követőit is. Velencében a festményeket költeményeknek nevezték – értelmezzük hát a szöveg mellett a képek rejtett tartalmát is!

A teljes útvonaltippért és a térképért kattintson ide!

 

DÜRER KORA – IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS: most kiegészítő jegy vásárlása nélkül
Német rajzok és metszetek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből
A kiállítás csak 2020. október 18-ig tekinthető meg.
A Szépművészeti Múzeumban őrzött, mintegy kilencezer lapot magába foglaló rangos nemzetközi rajzgyűjtemény gazdag és változatos szegmense a korai német rajzok együttese. A tárlatra az internacionális gótika világától a reneszánsz korszakon át a manierizmus időszakáig ívelő két évszázadban német nyelvterületen készült művekből válogatottunk.  Ezeket a kompozíciókat kiegészítettük a német reneszánsz virtuóz grafikusművésze, Albrecht Dürer néhány réz- és fametszetével, így összesen 54 művel találkozhatnak a kiállításon.

 

TAPAS- ÉS BORVARIÁCIÓK a Fine Art Bistro konyhájából

Kár lenne éhségre vagy szomjúságra hivatkozva idő előtt távozni a művészetek templomából. Két program között tartson egy kis szünetet. Hogy az esti múzeumi kalandozások még emlékezetesebbek legyenek, kapcsoljon be további érzékszerveket: kóstolja meg az ízletes tapasokat és tökéletes kísérőként ajánlunk hozzá egy pohár kiváló bort. (Közben engedje, hogy a Tabulatúra Régizene Együttes muzsikája a reneszánsz Itáliába repítse.)

 

 FONTOS

A rendezvény érvényes Múzeum+ jeggyel, vagy bérlettel látogatható. A nappali kedvezmények érvényesek az estére váltott belépők esetében is. A soron következő októberi esten is lehetőséget biztosítunk arra, hogy látogatóink állandó gyűjteményünk mellett időszaki, Dürer kora című kamarakiállításunkat is megtekinthessék, külön kiegészítő jegy megvásárlása nélkül.
Az este folyamán helyszíni jegypénztárainkban is lehet belépőjegyet váltani az eseményre.

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és a tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények és a járványhelyzet miatt – csak korlátozott létszámban vehetnek részt. A tárlatvezetéseken a maximális létszám 20 fő. Regisztráció a helyszínen érkezési sorrendben 17.00 órától. 

A száj és orr maszkkal történő eltakarása kötelező a múzeum teljes területén, amit már a belépésnél ellenőrzünk. Kérjük szíves együttműködésüket.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

A Szépművészeti Múzeum új állandó gyűjteményeit bemutató MÚZEUM+ megújult esti programjait 2020-ban is az OTP Bank és az MVM Zrt. teszik elérhetővé a látogatók számára.

További Múzeum+ esték 2020-ban:
Szépművészeti Múzeum:
November 12. – Bronzino
December 10. – El Greco
Magyar Nemzeti Galéria:
Október 15. – Csontváry
November 19. – Szinyei
December 3. – Rippl-Rónai

További programok:

Hosszított péntek esti nyitvatartás

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

Korszakok a múzeumban

Sokarcú istenvilág

Helyszín: Ókori Egyiptom kiállítás

Korszakok a múzeumban - most már könyv és programsorozat is!

Előre meghirdetett vezetés

Dürer kora

Helyszín: Földszint, Michelangelo-terem

A Szépművészeti Múzeum kiállításai tárlatvezetéssel még nagyobb élményt nyújtanak!

Előre meghirdetett vezetés

Csarnokaink

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeum kiállításai tárlatvezetéssel még nagyobb élményt nyújtanak!