En

Múzeum+ november

Online jegyvásárlás

Múzeum+

Múzeum+ november

2019. november 14.

18:00 - 22:00

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

Folytatódik a nagysikerű Múzeum+ sorozat, amely ebben az évben még két alkalommal, meghosszabbított nyitvatartással várja a látogatókat. Tárlatvezetések, workshopok, zenei koncertek, táncperformance-ok, előadások, finom ételek és különleges borok segítenek a gyűjtemények megismerésében, felfedezésében. Kezdjék nálunk az estét, járják be a múzeum megújult gyűjteményeit, töltődjenek fel új élményekkel!

A rendezvény érvényes múzeumi belépőjeggyel vagy Múzeum+ jeggyel látogatható. A nappali kedvezmények érvényesek az estére váltott belépők esetében is.
A soron következő, novemberi esten is lehetőséget biztosítunk arra, hogy látogatóink állandó gyűjteményünk mellett időszaki Rembrandt és tanítványai. Rajzok és rézkarcok a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből című kamarakiállításunkat is megtekinthessék külön kiegészítő jegy megvásárlása nélkül.
Újonnan nyílt Rubens, Van Dyck és a Flamand festészet fénykora című időszaki kiállításunk a Múzeum+ rendezvény alatt 600 forintos kiegészítőjegy megvásárlásával látogatható.
Az este folyamán helyszíni jegypénztárainkban is lehetőség lesz belépőjegyet váltani az eseményre.

TAPAS- ÉS BORVARIÁCIÓK a Fine Art Bistro konyhájából

LOUNGE KONCERT – Szászvárosi Sándor viola da gamba-művész és Nagy Csaba lantművész reneszánsz és barokk zenei estje

A historikus előadói gyakorlat képviselőjeként elsősorban a 15–18. század változatos zenei stíluskorszakainak előadására koncentrál. A Hungaroton Records gambaszólistája amellett, hogy rendszeresen koncertezik Európa-szerte, több régizene-együttes (köztük a Sonora Hungarica Consort, a Custos Consort régizene-együttes és a Sebastian Consort) alapítója. A budapesti Zeneakadémián, a Debreceni Egyetemen és a bécsi Zeneakadémián tanult, mesterképzését Lipcsében, a Hochschule für Musik und Theater Felix Mendelssohn Bartholdyban végezte. Neves külföldi és  hazai fesztiválok rendszeres fellépője. Nevéhez fűződik a magyarországi alap- és középfokú gambaoktatás elindítása. a A Recercare Régizene Műhellyel 2016-ban Veszprém Megyei Príma Díjat, 2019-ben Bach Mindenkinek Fesztivál díjat nyert. www.szaszvarosi.hu

 

Nagy Csaba Szentendrén kezdte el zenei tanulmányait, majd a Debereceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Konzervatórium elvégzése után a Pozsonyi Zeneművészeti Egyetemen szerzett klasszikus gitárművész diplomát. A pengetős régizene iránti szoros kötődéséből fakadóan nemzetközi kurzusokon és előadásokon fejlesztette tovább ismereteit a régizene irányába. Jelenleg a Veszprémi Dohnányi Ernő Szakgimnáziumban és tagintézményében a Csermák Antal Zeneiskolában tanít klasszikus gitárt és kamarazenét. Koncertező művészként (reneszánsz lant, vihuela, barokk lant) a XVI-XVII. század lantzenéjére fókuszál. A középkori és reneszánsz zenét játszó Veszprém Megyei Príma Díjas Recercare Régizenei Műhely alapítója, lantosa és művészeti vezetője. Továbbá Az első magyar Lant-nap és a Veszprémi Régizenei Napok megrendezése is nevéhez fűződik.

Helyszín: Márvány Csarnok

18.30 ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ
Kortársunk: Rubens
A Szépművészeti Múzeum új nagyszabású kiállításán mintegy 120 festmény mutatja be a látogatóknak a flamand festészet aranykorának nevezett időszakot, többek között Rubens és Van Dyck műveivel a középpontban. Miért népszerű a barokk festészet? Könnyen kódolható-e a kiállított festőzsenik művészete? Mi ihletheti meg ebből a kortárs művészeket? A kiállításról Tátrai Júliát, a tárlat kurátorát és a kiállításra kortárs szemszögből reflektáló alkotást készítő Kicsiny Balázs képzőművészt Gréczi Emőke, a MúzeumCafé főszerkesztője kérdezi.
Helyszín: Schickedanz-terem

19.45 MŰVÉSZETTÖRTÉNETI ELŐADÁS
Az arckép születése a dráma szelleméből. A képi jelenlét alakzatai Rembrandt Mordechái diadala című rézkarcán
Előadó: Rényi András művészettörténész
Helyszín: Schickedanz-terem

MEGÚJULT KIÁLLÍTÁSOK –TÁRLATVEZETÉSEK A KIÁLLÍTÁSOKBAN
Az este folyamán sok izgalmas tárlatvezetés segíti a látogatókat elmélyülni az újrarendezett és megújult kiállítások megismerésében és felfedezésében.

18.00 Tóth Noémi – Sport az ókorban: mozgás, játék vagy kultusz? (Klasszikus ókor)
18.30 Lovass Dóra – Bűn, őrület és szeszély, ebből áll a mese! (Európai művészet, XVIII. terem)
18.30 Dembitz Gabriella – Hórusz örököse, a fáraó (Ókori Egyiptom)
18.30 Mácsay Krisztina – Viasz és papírmasé  – különleges anyagok a szobrászatban (Európai szobrászat)
18.45 Záray Szilvia – A nyughatatlan zseni (Európai művészet, XX. terem)
19.00 Cser Judit – Főúri öltözködés a 17-18. századi Magyarországon (Magyarországi művészet) – BETEGSÉG MIATT ELMARAD
19.15 Peitli Csilla – Bűn és ítélet, síron innen és azon túl (Ókori Egyiptom)
19.30 Deme Edina – Megkövezve és felmagasztosulva   (Európai művészet, XIII. és XV. terem)
20.00 Beszkid Judit – Szirének bűvöletében (Klasszikus ókor)
20.15 Lovass Dóra – Bűn, őrület és szeszély, ebből áll a mese! (Európai művészet, XVIII. terem)
20.15 Dembitz Gabriella – Hórusz örököse, a fáraó (Ókori Egyiptom)
20.15 Mácsay Krisztina – Viasz és papírmasé  – különleges anyagok a szobrászatban (Európai szobrászat)
20.45 Záray Szilvia – A nyughatatlan zseni (Európai művészet, XX. terem)
20.45 Cser Judit – Főúri öltözködés a 17-18. századi Magyarországon (Magyarországi művészet) – BETEGSÉG MIATT ELMARAD
21.00 Peitli Csilla – Bűn és ítélet, síron innen és azon túl (Ókori Egyiptom)
21.00 Deme Edina – Megkövezve és felmagasztosulva  (Európai művészet, XIII. és XV. terem)

GUIDED TOUR IN ENGLISH
19.00 Eszter Süvegh – “A picture is worth a thousand words” – Visual storytelling on ancient vases and in contemporary comics (Classical Antiquity)
19.45 Vera Kovács – “When a Man Loves a Woman” (European Sculpture)

18.00–21.00 WORKSHOP – Kreatív sziget
Újrahasznosított remekművek  – a múzeum festett és faragott figuráin megjelenő ragyogó ékszerek aranyból, ezüstből és drágakövekből készültek. Vajon mennyire változnak át, ha kevésbé drága anyagból hozzuk létre őket? Próbáljuk ki, készítsük el őket a kávéfőzés után maradt színes kapszulákból
Vezeti: Kevély Flóra
Helyszín: Román Csarnok

MEGELEVENEDIK AZ ÓKOR a Klasszikus ókor kiállításban
Ókori személyek ruhájába és szerepébe bújt színészek mesélnek az antik kiállítás műtárgyairól, valamint rajtuk keresztül a saját életükről és az adott korszakról.
18.30 Találkozás egy bacchánsnővel (Manyasz Erika)
19.30  Találkozás egy római szobrászmesterrel (Boros Ádám)

18:30–21:30 ART BONBON – Klasszikus és kortárs reflexiók – zene, tánc, költészet és impro a gyűjteményekben a vezetések között
Az este folyamán a képtárakban meglepő dolgok történnek. Volt már olyan érzésed, hogy mennyire jól illene egy műtárgyhoz egy fülbemászó dallam, egy vers, vagy egy mozdulat, amely kifejezi az érzést, a pillanatot, a röppenő csodát, amit egy műtárgy megfigyelésekor átélünk? Az állandó tárlatokban az este folyamán fel-felcsendülnek érdekes dallamok, jól ismert költemények, megelevenednek mozdulatok, amelyek színesítik, gazdagítják, kiegészítik a képtárak gyűjteményét.
Közreműködik többek között: a SPIRITA SZÍNHÁZból Kocsis Fülöp Soma

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembevételét.

2019-ben a Szépművészeti Múzeum új állandó gyűjteményeit bemutató
MÚZEUM+ esti programjait az OTP Bank és az MVM Zrt. teszik elérhetővé még több látogató számára.

GONDOLATOK A VEZETÉSEKBŐL

„Bűn, őrület és szeszély, ebből áll a mese!” (Lovass Dóra / Európai művészet XVIII. terem – Manierizmus Közép-Itáliában)
Vajon milyen művészet az, amely kedveli a nyugtalan, a bonyolult és egyúttal rafinált formákat? Mikor erény az, ha valamit csak a beavatottak értenek? Miért bomolhatott fel a reneszánsz formai és tartalmi egyensúlya? Miért kedvelhették a különös, tragikus netán bizarr történeteket a reneszánszt követő és a barokkot megelőző köztes időszakban? Tárlatvezetés a című kiállításban.

Hórusz örököse, a fáraó (Dembitz Gabriella / Ókori Egyiptom)
Az ókori egyiptomiak számára az istenek által felállított világrend fenntartása az uralkodó feladata volt. Személye ezért kulcsfontosságú az egyiptomi társadalomban. Hogyan lehet valaki egy személyben a legfőbb pap, a legfőbb hadvezér és a legfőbb bíró?

Viasz és papírmasé  – különleges anyagok a szobrászatban (Mácsay Krisztina / Európai szobrászat)
Illékony és törékeny anyagok, amelyekről nem az örökkévalóság jut az eszünkbe. Talán maguk a szobrászok sem annak szánták, mégis évszázadokon keresztül fennmaradtak, és most a múzeum állandó kiállításán tekinthetők meg azok a művek, amelyek különös, meghökkentő matériából készültek.

Főúri öltözködés a 17–18. századi Magyarországon (Cser Judit / Magyarországi művészet)
Milyen rejtett üzenetet hordoz egy-egy szín, anyag vagy hímzett motívum? Valóban ruha teszi az embert? Barokk kori kalandozásunk során a főúri viseletek meglepően gazdag világával ismerkedünk.

Bűn és ítélet, síron innen és azon túl (Peitli Csilla / Ókori Egyiptom)
Milyen erkölcsi és világi törvényeknek kellett megfelelnie egy becsületes egyiptominak? Kihez fordulhattak jogorvoslatért a károsultak és mire számíthattak az elítéltek életükben? A világi törvénykezés hogyan hatott a síron túli öröklétre? Mi várt a bűnösökre haláluk után?

“When a Man Loves a Woman” (Kovács Vera / European Sculpture)
For centuries men have been forming the female body. Sculpting it in wax, carving it in wood, molding it in bronze. Their fingers traced the female form perhaps lovingly but these sculptures often tell stories cold and cruel. How well did the male artists represented in the Fine Arts Museum truly appreciate women.

További programok:

Előre meghirdetett vezetés

A Régi Szobor Gyűjtemény

Helyszín: Európai Művészet 1250-1600

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményét a legjobb tárlatvezetésen megtekinteni!

Előre meghirdetett vezetés

A Régi Szobor Gyűjtemény

Helyszín: Európai Művészet 1250-1600

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményét a legjobb tárlatvezetésen megtekinteni!

Előre meghirdetett vezetés

A Régi Képtár

Helyszín: Európai Művészet 1250-1600

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményét a legjobb tárlatvezetésen megtekinteni!

Előre meghirdetett vezetés

A Régi Képtár

Helyszín: Európai Művészet 1250-1600

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményét a legjobb tárlatvezetésen megtekinteni!

Előre meghirdetett vezetés

Hetven év után – épületséta

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményét a legjobb tárlatvezetésen megtekinteni!