En

Múzeum+ május

Regisztráció

Múzeum+ május

2019. május 16.

18:00 - 22:00

2019-ben a Szépművészeti Múzeum új állandó gyűjteményeit bemutató  MÚZEUM+ esti programjait az OTP Bank és az MVM Zrt. teszik ingyenesen elérhetővé még több látogató számára.

A Múzeum+ program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött május 6-tól kezdődően.

A soron következő, májusi esten is lehetőséget biztosítunk arra, hogy állandó gyűjteményünk mellett új időszaki, Michelangelo-kiállításunkat is megtekinthessék látogatóink, külön belépőjegy megváltásával, melyre a jegyértékesítés már megkezdődött.

A Michelangelo-kiállításra elővételben megváltott idősávos jegyével soron kívüli, garantált beengedést biztosítunk az épületbe és a Múzeum+ programunkon való részvételre. Az este folyamán helyszíni jegypénztárainkban is lehetőség lesz belépőjegyet váltani a kiállításra.

BEMUTATKOZIK AZ OLASZ PERONI SÖR
A Michelangelo-kiállításra jegyet váltó, a Múzeum+ MÁJUS eseményre érkező kedves látogatóinkat – szponzorunk jóvoltából – megvendégeljük egy üveg frissítő, citrusos jegyeket hordozó, aranyszínű Peroni sörrel, amely kitűnő kísérője a Fine Art Bistro tapasvariációinak.

TAPAS- ÉS BORVARIÁCIÓK a Fine Art Bistro konyhájából olasz ízekre hangolva

LOUNGE BAR – DJ GANDHARVA (Budabeats Records)
A Budabeats Records alapítója 15 éve gyűjt lemezeket, a hazai, klasszikus értelemben vett ‘crate digger’ kultúra megkerülhetetlen alakja, a mai napig kizárólag vinyl-ről játszik. 10+ éve szervez bulikat hol a Budabeats név alatt, hol a Dj Von Yodi közösen gründolt Soul Cure sorozat keretei között, mostanra nagyjából mindenhol játszott az országban.
Lemezgyűjteményének gerince a funk stílusban manifesztálódik, de az ’50-es évek rockabillytől a ’70-es évek oriental és afro ritkaságain keresztül, a ’80-as évek balearic és diszkóin át a kortárs fúziós house-ig terjed.

Helyszín: Márvány Csarnok

MEGÚJULT KIÁLLÍTÁSOK – POP UP TÁRLATVEZETÉSEK A GYŰJTEMÉNYBEN
Az este folyamán sok izgalmas tárlatvezetés segíti a látogatókat az újrarendezett és megújult gyűjtemények megismerésében, felfedezésében.

18.15 és 20.00 Éva bűnétől a végzet asszonyáig – Lovass Dóra (Régi Képtár, A német reneszánsz és a reformáció kora, XV. terem)
18.30 és 20.00 Fesztiválok az ókori Egyiptomban – Peitli Csilla (Egyiptomi Gyűjtemény)
18.30 és 19.45 A tekintet hatalma – magyar barokk portrék – Halász Rita (Régi Magyar Gyűjtemény, Magyarországi művészet 1600-1800 kiállítás)
19.00 és 20.30 Még egy szú foga is beletörne – csodálatos szobrászati technikák megfejtése – Kovács Vera (Régi Szobor Gyűjtemény, Európai szobrászat kiállítás)
19.00 Leplezetlen szépséga meztelen test a görög-római kultúrában – Szikora Patricia (Antik Gyűjtemény, Klasszikus ókor kiállítás)
19.15 és 20.45 Mesélő középkor – Mertus Ágnes (Régi Képtár, Spanyolország művészete a 15-16. században című kiállításban, XVI. terem)
19.15 és 21.00 Szűz Mária mennyei udvartartása – Cser Judit (Régi Képtár, Toszkán festészet a 14-15. század fordulóján, XII. terem)
19.30 és 21.00 Nekünk a divat mondja meg, hogy ki vagy! – Záray Szilvia (Régi Képtár, Pieter Bruegel és kora, XXII. terem)

20.00 Medma szentélyei – Bencze Ágnes (Antik Gyűjtemény, Klasszikus ókor kiállítás)

GUIDED TOUR IN ENGLISH
7 pm and 8.30 pm Edina Deme From Crete to Spain via Italy: in the Footsteps of El Greco
(Old Master Paintings, European Art 1250-1600 exhibition)

KULISSZATITKOK
18.00 Szlatvini Keresztelő Szent János gótikus szobor restaurálása – Előadás a BARÁTI KÖR Restaurálási projektjéről – Dr. Galambos Éva – restaurátor, Dr. Poszler Györgyi  – művészettörténész
Helyszín: Schickedanz-terem, 1. emeleti kerengő
19.00 A másik Stuart Mária – Stuart Mária Henrietta élete és kora – Dr. Hahner Péter történész, egyetemi docens előadása
Helyszín: Schickedanz-terem, 1. emeleti kerengő

ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ – Betegség miatt elmarad
20.30 Szabad vagy alkalmazott? Művészi szerepek Michelangelo idején és a kortárs művészetben.
Michelangelo korának “sztárjaként”, vagyonos emberként élt. Hogyan sikerült mindezt elérnie, mit jelentett a hírnév a reneszánsz idején, és milyen pozíciókat választhat ma egy művész, ha figyelemre és megélhetésre vágyik? Gréczi Emőke, a MúzeumCafé főszerkesztője beszélget Kárpáti Zoltánnal, A test diadala – Micheangelo és a 16. századi itáliai rajművészet című kiállítás kurátorával, valamint Szurcsik József képzőművésszel, egyetemi docenssel.
Helyszín: Schickedanz-terem, 1. emeleti kerengő

WORKSHOP – Kreatív sziget
Kipróbálná a technikákat, amelyekkel az érett reneszánsz nagy mesterei dolgoztak? Michelangelo, Leonardo és Raffaello gyakran használt vörös krétát. Próbálja ki ön is, rajzoljon vörös krétával! Néhány egyszerű vonal és máris kész a kompozíció! 
Vezeti – Kun Fruzsina
Helyszín: Román Csarnok

FOTÓSAROK – Készíts fotót (majdnem) korhű kellékekkel és lényegülj át ókori göröggé egy kép erejéig a Múzeum megújult terében, a Reneszánsz csarnokban!

KEZET RÁ!
A Szépművészeti Múzeum hazánkban elsőként nyújt lehetőséget arra, hogy a műtárgyak megismerésekor ne csak a látás, hanem a tapintás érzéke is főszerephez jusson. Az erre kiválasztott eredeti műtárgyak, pl. amulettek, egy szívskarabeusz vagy egy kanopuszfedél kézbevételekor a múzeum felkészített önkéntesei osztják meg ismereteiket a tárgyakról. A tárgyakat önkéntesek mutatják be, hetente előre meghirdetett időpontokban, az Egyiptomi gyűjteményben.
Helyszín: Egyiptomi gyűjtemény

MEGELEVENEDIK AZ ÓKOR az Antik Gyűjteményben
Egy athéni rabszolgalány ruhájába és szerepébe bújt színész mesél az antik kiállítás műtárgyairól, valamint rajtuk keresztül a hétköznapi életről és az adott korszakról is.

18.30 és 19.30 Találkozás egy athéni rabszolgalánnyal (Manyasz Erika)

ART BONBON
Klasszikus és kortárs reflexiók – zene, tánc, költészet és impro a gyűjteményekben
Az este folyamán a képtárakban meglepő dolgok történnek. Volt már olyan érzésed, hogy mennyire jól illene egy műtárgyhoz egy füledbe csengő dallam, egy vers, vagy egy mozdulat, amely kifejezi az érzést, a pillanatot, a röppenő csodát, amit egy műtárgy megfigyelésekor átélünk? A gyűjteményekben az este folyamán fel-felcsendülnek érdekes dallamok, jól ismert költemények, megelevenednek mozdulatok, amelyek színesítik, gazdagítják, kiegészítik a képtárak gyűjteményét.
Közreműködők:
Bettermann Jákob – fagott
Mester Lilian, Szakács Eszter – tánc
Fodor Boglárka és Kocsis Fülöp Soma – Spirita

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembevételét!

 

 

További programok:

Előre meghirdetett vezetés

A Régi Szobor Gyűjtemény

Helyszín: Európai Művészet 1250-1600

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményét a legjobb tárlatvezetésen megtekinteni!

Előre meghirdetett vezetés

A Régi Szobor Gyűjtemény

Helyszín: Európai Művészet 1250-1600

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményét a legjobb tárlatvezetésen megtekinteni!

Előre meghirdetett vezetés

A Régi Képtár

Helyszín: Európai Művészet 1250-1600

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményét a legjobb tárlatvezetésen megtekinteni!

Előre meghirdetett vezetés

A Régi Képtár

Helyszín: Európai Művészet 1250-1600

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményét a legjobb tárlatvezetésen megtekinteni!

Előre meghirdetett vezetés

Hetven év után – épületséta

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményét a legjobb tárlatvezetésen megtekinteni!