En

ELMARAD! Múzeum+ BRONZINO

Online jegyvásárlás

Múzeum+

ELMARAD! Múzeum+ BRONZINO

2020. november 12.

18:00 - 22:00

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

A Magyar Közlönyben megjelent a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet alapján a rendezvény elmarad. Esetleges új időpontról a későbbiekben tájékoztatjuk kedves Látogatóinkat.

Tudta, hogy a nagyszerű firenzei manierista festő, Agnolo Bronzino vezetéknevét nem felmenőitől kapta? Portréfestészetében használt különleges és meghatározó színhasználata okán kortársai ragasztották rá oly sikeresen, hogy végül ezen a ragadványnéven lett örökre híres-neves e világon.
A Szépművészeti Múzeumba járni mindig jó, de az ősz mindig hozzáad valami bájos patinát. Andalogni az Andrássy úton, megcsodálni a kivilágított Hősök terét, majd felsétálni a Szépművészeti Múzeum pompás lépcsőzetén, már ez is lélekemelő.
Garantálni nem tudjuk a tökéletes „andalgó” időjárást novemberben, de annyi bizonyos, hogy a Bronzino tematikájú Múzeum+ kitűnő feltöltődést tartogat a művészet szerelmeseinek. Hárfakoncert a hatalmas Márvány Csarnokban, felcsendülő muzsika a csodálatos kiállítóterekben, itt-ott felbukkanó táncosok, művészettörténeti előadások és vezetések, kreatív workshop, borok – egy szóval: élmények. Mi szóltunk; ne hagyják ki!

FONTOS
A száj és orr maszkkal történő eltakarása kötelező a múzeum teljes területén, amit már a belépésnél ellenőrzünk. Kérjük szíves együttműködésüket.
A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

PROGRAM:

18.00–21.30 ANGYALI SEREGEK HANGSZERE KONCERT BÁBEL KLÁRA HÁRFAMŰVÉSZ ELŐADÁSÁBAN

Bábel Klára tízévesen kezdte hárfatanulmányait, majd  2007-ben felvételt nyert a brüsszeli Koninklijk Conservatoriumba, 2008-ban pedig különdíjat kapott a IV. Vera Dulova hárfaversenyen Moszkvában. Háromszor nyerte el a Fischer Annie Zenei Előadóművészeti Ösztöndíjat. 2007 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktoriskolájának hallgatója. Több alkalommal vett részt mesterkurzusokon Párizsban, Moszkvában, Nizzában. Rendszeresen szerepel szóló- és kamarakoncertekkel Magyarországon és külföldön. 2017-ben Fesztiváldíjjal tüntette ki a Bach Mindenkinek Fesztivál. A 2011-től megálmodott Sounds of Babel koncertek művészeti vezetője.

A koncertek alkalmával nemcsak a szólóhárfa-irodalmat ismerheti meg a közönség, de elkalandozva a jazz világába igazán színes repertoárt hallhatunk kiváló művészekkel együttműködve. Bábel Klára a novemberi Múzeum+ NOVEMBER BRONZINO eseményen klasszikusok és kortársak dallamaival színesíti az estét.

Helyszín: Márvány Csarnok

18.15 MESÉL A MŰVÉSZETTÖRTÉNÉSZ Cser Judit
Agnolo Bronzino a Mediciek szolgálatában
Bronzino festészetét távolságtartó elegancia, hűvös színkezelés és márványos felületek jellemzik. A reprezentáció fontosságát hangsúlyozó Medici udvar tökéletes közegül szolgált azoknak a „gyönyörűen rideg” udvari portréknak, amelyek az adott korban születtek. A firenzei udvari kultúra manierista gyöngyszemei között kalandozunk. Helyszín: Schickedanz-terem

19.30 MESÉL A MŰVÉSZETTÖRTÉNÉSZ Reneszánsz photoshop meztelenség a Régi Képtár gyűjteményében – Halász Rita
Milyen az eszményített test a reneszánszban? Sikerrel járunk-e, ha szőrös női láb után kutakodunk a gyűjteményben? Hová tűntek a meztelen férfiak? Szerelem és erotika, mitológia és ószövetség. Istennők, nimfák, és az első emberpár.
Helyszín: Schickedanz-terem

TÁRLATVEZETÉSEK A KIÁLLÍTÁSOKBAN – magyar nyelvű vezetések

Az Európai művészet 1250–1600 című kiállításban (1. szint):

18:00 és 19:30  Látomás és áhítat El Greco művészetében – Lovass Dóra
A görög, aki spanyol földön alkotta a meg leghíresebb műveit, élete során egyre inkább elszakadt a tapasztalati valóság ábrázolásától. Valódi tér nélküli, saját tengelyük körül csavaródó, magasba szökő formái inkább pszichikai, mint fizikai valóságot sejtetnek.
Helyszín: XXIV. terem

18:15 és 19:45  Test/Kép/Zavar – Varga Viola
Agnolo Bronzino manierista festő képein sokszor valószerűtlen testtartásokat láthatunk, alakjai teljes egészében kitöltik a vásznat, mégsem hatnak furcsának. Vajon hogyan éri ezt el a firenzei mester?
Helyszín: XVIII. terem

19:00 és 20:30  Mozdulatjátékok Bronzinóval – Záray Szilvia
Megelevenítjük a manierista koreográfiát, játszunk a test kifejező erejével.
Helyszín: XVIII. terem

18:30 és 20:00  Gipsz, kő, arany – Mácsay Krisztina
A Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka az épület legdíszesebb terme. A különleges motívumok egyszerre mutatják be a román kor művészeti stílusát, valamint az építkezés, vagyis a századforduló időszakát meghatározó millenniumi gondolkodást. A vezetés során a hetven évig elzárt csarnok történetét és dekorációját ismertetjük a látogatókkal.
Helyszín: Román Csarnok

Az Európai szobrászat 1350–1800 című kiállításban (2. szint):

18:45 és 19:45  Tárgyak és műtárgyak Mertus Ágnes
Kalandozzunk együtt a manierizmus korának fa-, elefántcsont, bronz-, viasz- vagy éppen papírmasé szoborkülönlegességei között! Járjunk utána, melyikből maradhatott fenn több példány is, és melyik lehetett egykor kút, vagy bútor része. A sétát Franz Xaver Messerschmidt méltán híres karakterfejeinek megtekintésével zárjuk.

Az Ókori Egyiptom című kiállításban (mélyföldszint)

18:00 és 19:00 Színezzük újra! Színhasználat az ókori Egyiptomban – Kevély Flóra
A kézművesek palettáin megjelenő színek nem csak élettel töltötték meg az egyiptomi ábrázolásokat. Segítettek kontextusba helyezni a jelenetek szereplőit, kiemelték jellemvonásaikat, pontosították állapotukat. Miért volt az ókori egyiptomiak számára egyértelmű, hogy az istenek bőre lehet kék, fekete vagy akár zöld? A túlvilágon az újjászületett elhunyt arca miért arany színű?

A Klasszikus ókor című kiállításban (mélyföldszint)

18:00 Egy Bronzino-portré és egy Kr. u. 2. századi büszt összehasonlító elemzése Nagy Árpád Miklós

MEGELEVENEDIK AZ ÓKOR az Antik Gyűjteményben

Ókori személyek ruhájába és szerepébe bújt színészek mesélnek az antik kiállítás műtárgyairól, valamint a saját életükről és az adott korszakról is.
18.30 és 19.30  Találkozás egy római szobrászmesterrel (Boros Ádám)

18:00–21:00  KREATÍV MŰHELY Bronzino-portrék új ruhában – Dembitz Gabriella
Bronzino márványszerű, olykor ridegnek tűnő portréit felhasználva modern alkotásokat készítünk kollázstechnikával. A távolságtartó festményeket modern ruhába öltöztetjük, új kontextust teremtve az időtlen portréknak.
Helyszín: Román Csarnok

18:00–21:00 ART BONBON

Klasszikus és kortárs reflexiók – zene, tánc és klasszikus improvizáció az állandó kiállítások tereiben

Az este folyamán a képtárakban meglepő dolgok történnek. Volt már olyan érzésed, hogy mennyire jól illene egy műtárgyhoz egy fülbemászó dallam, egy vers, vagy egy mozdulat, amely kifejezi az érzést, a pillanatot, a röppenő csodát, amit egy műtárgy megfigyelésekor átélünk? A gyűjteményekben az este folyamán fel-felcsendülnek érdekes dallamok, jól ismert költemények, megelevenednek mozdulatok, amelyek színesítik, gazdagítják, kiegészítik a képtárak gyűjteményét.
Zene: Király Nóra – középkori hárfa, ének; Szászvárosi Sándor – viola da gamba
Tánc: Jávor Lili és Kiss Dorina

 ÚJRA NYITVA A ROMÁN CSARNOK
Ha szeretne többet megtudni, kattintson ide!

DÜRER KORA – IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS – MEGHOSSZABBÍTVA! Most kiegészítő jegy vásárlása nélkül
Német rajzok és metszetek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből
A Szépművészeti Múzeumban őrzött, mintegy kilencezer lapot magába foglaló rangos nemzetközi rajzgyűjtemény gazdag és változatos szegmense a korai német rajzok együttese. A tárlatra az internacionális gótika világától a reneszánsz korszakon át a manierizmus időszakáig ívelő két évszázadban német nyelvterületen készült művekből válogatottunk.  Ezeket a kompozíciókat kiegészítettük a német reneszánsz virtuóz grafikusművésze, Albrecht Dürer néhány réz- és fametszetével, így összesen 54 művel találkozhatnak a kiállításon.

TAPAS- ÉS BORVARIÁCIÓK a Fine Art Bistro konyhájából

Kár lenne éhségre vagy szomjúságra hivatkozva idő előtt távozni a művészetek templomából. Két program között tartson egy kis szünetet. Hogy az esti múzeumi kalandozások még emlékezetesebbek legyenek, kapcsoljon be további érzékszerveket: kóstolja meg az ízletes tapasokat és tökéletes kísérőként ajánlunk hozzá egy pohár kiváló bort.

További programok:

Online tárlatvezetés

A szépség igézetében

Helyszín: ONLINE

Remekművek Itáliából

Online tárlatvezetés

Dürer kora

Helyszín: ONLINE

Időszaki kiállítás

Online tárlatvezetés

A szépség igézetében

Helyszín: ONLINE

Remekművek Itáliából

Online tárlatvezetés

Maradandó emlékül

Helyszín: ONLINE

Múzeumtörténeti épületséta

Online tárlatvezetés

Karácsony a múzeumban

Helyszín: ONLINE