En

Múzeum+

MÚZEUM+ április

2019. április 11.

18:00 - 22:00

2019-ben a Szépművészeti Múzeum új állandó gyűjteményeit bemutató MÚZEUM+ esti programjait az OTP Bank és az MVM Zrt. teszik ingyenesen elérhetővé még több látogató számára.

2019-ben is folytatódik a nagy sikerű Múzeum+ sorozat, amely kilenc alkalommal, meghosszabbított nyitvatartás keretében várja a látogatókat. A több mint tíz éve működő programsorozat hónapról hónapra megújult témákkal, de hasonló felépítéssel várta az érdeklődőket: tárlatvezetések, workshopok, vendégfellépők vezetései, koncertek, táncperformanszok, irodalmi előadások, finom ételek és különleges borok segítették a gyűjtemények megismerését, felfedezését.

Az elmúlt évektől eltérően a következő Múzeum+ alkalmak ingyenesek lesznek, amellyel a brit múzeumi esték mintáját szeretnénk követni.

Ezúttal regisztráció nélkül, érkezési sorrendben, a befogadóképességre tekintettel vehetnek részt vendégeink a programon. Múzeum+ látogatóink az épületbe 17.30-tól léphetnek be.

A soron következő, áprilisi esten lehetőséget biztosítunk arra, hogy állandó gyűjteményünk mellett új időszaki, Michelangelo-kiállításunkat is megtekinthessék látogatóink, külön belépőjegy megváltásával. A Michelangelo-kiállításra elővételben megváltott idősávos jegyével soron kívüli, garantált beengedést biztosítunk az épületbe és a Múzeum+ programunkon való részvételre. Az este folyamán helyszíni jegypénztárainkban is lehetőség lesz belépőjegyet váltani a kiállításra.

BEMUTATKOZIK AZ OLASZ PERONI SÖR

A Michelangelo-kiállításra jegyet váltó, a Múzeum+ ÁPRILIS eseményre érkező kedves látogatóinkat – szponzorunk jóvoltából – megvendégeljük egy üveg frissítő, citrusos jegyeket hordozó, aranyszínű Peroni sörrel, amely kitűnő kísérője a Fine Art Bistro tapasvariációinak.

TAPAS- ÉS BORVARIÁCIÓK  a Fine Art Bistro konyhájából

LOUNGE BAR –  BÁBEL KLÁRA  hárfaművész

Bábel Klára korosztályának egyik kimagasló tudású, Artisjus-díjas hárfaművésze. Iskoláit magyar és külföldi intézményekben végezte. Szólistaként és zenekari tagként részt vesz a hazai és nemzetközi zenei életben. Koncerteken, mesterkurzusokon, hárfaversenyeken szerepel. Elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktorképzését, valamint a brüsszeli Koninklijk Conservatorium hárfa szakára járt. Repertoárjában közel száz mű szerepel, kortárs magyar szerzők hárfás műveit is játssza.

Helyszín: Márvány Csarnok

MEGÚJULT KIÁLLÍTÁSOK – POP UP TÁRLATVEZETÉSEK A GYŰJTEMÉNYBEN
Az este folyamán sok-sok izgalmas és érdekes tárlatvezetés segíti a látogatókat az újrarendezett és megújult gyűjtemények megismerésében, felfedezésében.

18.15 Süvegh Eszter: A múzeum a művészet temploma? – Ókori motívumok a múzeum épületén. Vezetett séta a múzeum körül. Találkozási pont a főbejárat lépcsője előtt.
18.15 és 20.00 Dembitz Gabriella: Ókori egyiptomi túlvilágszövegek (Egyiptomi Gyűjtemény)
18.15 és 19.15 Mertus Ágnes: Élet és halál színpadán (Régi Magyar Gyűjtemény)
18.30 és 19.30 Deme Edina: Hangulatjelentés a Szobor Gyűjteményből: Messerschmidt művészete(Régi Szobor Gyűjtemény)
18.30 és 20.00 Cser Judit: Megkomponált látomások – El Greco és kora (Régi Képtár, XXIV. terem)
19:00 Endreffy Kata: Alexandria: egy ókori nagyváros emlékei (Klasszikus Ókor)
19.00 és 20.45 Mácsay Krisztina: A kiseprűzött ifjú – németalföldi életképek (Régi Képtár, XXIII. terem)
19.15 és 20.15 Lovass Dóra: Az angol rózsaszál – Stuart Maria Henrietta arcképe Budapesten (Van Dyck-kiállítás)
19.15 és 20.45 Kevély Flóra: Így írtak ők – írás és írnokok az ókori Egyiptomban (Egyiptomi Gyűjtemény)
20:00 Bodnár Csaba: „Ül meghajolva. Méla. Halovány.” – Sírművészet az ókori Athénban (Klasszikus Ókor)
20:30 Nagy Árpád Miklós: „Mi így vonulunk be a történelembe.” Görög és római portréművészet(Klasszikus Ókor)

GUIDED TOUR IN ENGLISH

7 pm and 8.30 pm Szilvia Záray: Serpent or Lamb? Female roles according to Cranach and Hans Baldung (Old Master Paintings, room XV)


KULISSZATITKOK – 
Előadássorozat a Szépművészeti Múzeumról
20.00 Michelangelo. Egy legenda születése – Kárpáti Zoltán, A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című kiállítás kurátorának előadásaHelyszín: Schickedanz-terem, 1. emeleti kerengő

WORKSHOP – Kreatív sziget: ZSEBKÉPEK
Olajpasztell krétával készítünk színes táblaképeket a múzeum festményeiből kiragadott részletek alapján. A foglalkozást vezeti: Kun Fruzsina
Helyszín: Román Csarnok

FOTÓSAROK – Készíts fotót (majdnem) korhű kellékekkel és lényegülj át egy kép erejéig a múzeum megújult terében, a Román Csarnokban

MEGELEVENEDIK AZ ÓKOR az Antik Gyűjteményben
Ókori személyek ruhájába és szerepébe bújt színészek mesélnek az antik kiállítás műtárgyairól, valamint rajtuk keresztül a saját életükről és az adott korszakról is.
18.30 Találkozás egy bacchánsnővel (Manyasz Erika)
19.30 Találkozás egy athéni vázafestő-mesterrel (Boros Ádám)

ART BONBON
Klasszikus és kortárs reflexiók – zene, tánc, költészet és impro a gyűjteményekben
A képtárakban meglepő dolgok történnek. Az este folyamán a gyűjteményekben fel-felcsendülnek érdekes dallamok, és elhangzanak  jól ismert költemények, megelevenednek mozdulatok, amelyek színesítik, gazdagítják, kiegészítik a képtárak gyűjteményét.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembevételét!

További programok:

Előre meghirdetett vezetés

Dürer kora

Helyszín: Európai művészet kiállítás

A Szépművészeti Múzeum kiállításai tárlatvezetéssel még nagyobb élményt nyújtanak!

Előre meghirdetett vezetés

Dürer kora

Helyszín: Európai művészet kiállítás

A Szépművészeti Múzeum kiállításai tárlatvezetéssel még nagyobb élményt nyújtanak!

Üdv a Klubban! 1.0

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

Vezetés a Baráti Kör számára

Üdv a Klubban! 2.0

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

Vezetés a Baráti Kör számára

Korszakok a múzeumban

Sokarcú istenvilág

Helyszín: Ókori Egyiptom kiállítás

Korszakok a múzeumban - most már könyv és programsorozat is!