SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Déjà vu

A Moulin Rouge világa a Szépművészetiben

2014. június 21.
A Szépművészeti Múzeumban ezen az éjszakán megelevenedik Toulouse-Lautrec és a századforduló Párizsának mulatókkal, táncokkal és élvezetekkel teli világa.

 

A Múzeumok Éjszakája alatt az alábbi kiállítások látogathatók:

Toulouse-Lautrec világa - Litográfiák a Szépművészeti Múzeumban (1891–1901)
2014. április 30. - augusztus 24.

Egyiptomi Gyűjtemény, Régi Képtár (olasz, spanyol, francia, angol, német, németalföldi és holland festészet), Régi Szoborgyűjtemény és a Modern Gyűjtemény (20. század és kortárs művészet) – állandó kiállítások

PRAKTIKUS INFORMÁCIÓK
- Toulouse-Lautrec kiállítás látogatása: A KIÁLLÍTÁSRA A MAI ESTÉN MÁR NEM TUDUNK LÁTOGATÓT FOGADNI!
(Műtárgybiztonsági előírások és a korlátozott tér miatt a látogatókat egyszerre csak meghatározott létszámban,
kizárólag belépőkupon birtokában
tudjuk beengedni. A kuponok a földszinti Barokk Csarnokban ingyenesen igényelhetők 16.00-01.00 között, a szabad hely függvényében. Kérjük, hogy a belépőkuponnal mihamarabb keressék fel a kiállítótér bejáratát az Előcsarnokban, a tárlatnézés alatt a kupont őrizzék meg, és a kiállítás kijáratánál feltétlenül adják le, hogy az a várakozókhoz kerülhessen! Együttműködésüket nagyon köszönjük.)
- Látogatás táskával: A kényelmes látogatás érdekében kéjük, hogy minél kisebb méretű (max. kb. 25x35 cm
) oldaltáskával érkezzenek. A nagy méretű táskát, hátizsákot és egyéb csomagot, ernyőt a ruhatárban szükséges elhelyezni.
- Kerékpárosoknak: számítsanak rá, hogy közvetlenül a múzeum mellett nem található kerékpárparkoló, ezért a tér túloldalán a Műcsarnok illetve a Műjégpálya környékét javasoljuk a kerékpárok elhelyezésére. A múzeum bejárati rácsát kérjük szabadon hagyni a kapuk akadálymentes nyitásának-zárásának érdekében.
- BKK múzeumbuszok
(forrás: http://muzej.hu/index.php?page=kozlekedes): 18.00 órától 02.30 óráig ingyen vehetik igénybe a karszalaggal rendelkezők. A Hősök terét 2 járat érinti:
A Dél-pesti járat a Népligettől közlekedik körfogalomban, a Hősök terére a Bajza u. felől érkezik, és halad tovább a Széchenyi fürdő felé, majd a Keleti p.u.-t érintve jut vissza a Népligethez, megállója a Szépművészeti Múzeum oldalánál;
Az Észak-pesti járat a Nyugati-p.u.-tól közlekedik körforgalomban, a Hősök terére a Nyugati p.u.-ról érkezik (Szondi u.-ból) és halad tovább a Bajza u. felé, majd a Deák teret és a Kossuth Lajos teret érintve kanyarodik vissza a Nyugati p.u.-hoz, megállója a Szépművészeti Múzeum oldalával szemben a Dózsa György út túloldalán.
Bővebben (térképekkel) a BKK honlapján várható tájékoztatás.

Múzeumok Éjszakája karszalaggal belépés: 16.00-01.00

BELÉPŐK: már kaphatók elővételben online a jegymester.hu webáruházában a Szépművészeti Múzeum oldalán.
Elővételes jegyek karszalagra cserélése: kizárólag jún. 21-én 16.00-tól
A karszalag már megvásárolható a múzeum pénztárában.(frissítve: jún. 12.)
Felnőtt: 1500 Ft
Gyerek: 600 Ft (6-18 éves kor között), 6 éves kor alatt díjtalan
Más szokott kedvezmények - a fogyatékkal élők kedvezményén kívül - ezen az estén nem érvényesek!
A MÁV-Start kártya birtokosok kártyájukat felmutatva külön díjtalan karszalagot kapnak a pénztáraknál vagy az elővételes asztalnál, mely csak a Szépművészeti Múzeumban és intézményeiben (Magyar Nemzeti Galéria, Vasarely Múzeum, Hopp Ferenc Múzeum) érvényesek.

A Múzeum nyitva tartása a kiállítóterek telítettsége esetén biztonsági okokból módosulhat. A programokon - műtárgyvédelmi követelmények miatt –  csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni.
Az utolsó belépés várható ideje (karszalaggal rendelkezők számára is): éjjel 1 óra.
Javasoljuk, hogy látogatása tervezésekor az este folyamán látogasson el weboldalunkra, hogy az esetleges korlátozásokról tájékozódni tudjon.

(A múzeum másnap, június 22-án, vasárnap 12.00-18.00 óra között látogatható a szokásos belépőkkel.)

PROGRAMOK
A programváltozás jogát fenntartjuk!

A BFZ lépcsőzik
Kezdd a Múzeumok Éjszakáját a BFZ lépcsőzenéjével! Meglepetés program és málnaszörp, csak pontosan érkezőknek!
18.00 Meglepetéskoncert a Szépművészeti Múzeum főlépcsőjén a Budapesti Fesztiválzenekarral

Vezényel: Fischer Iván


NYOMOZÓS játék az állandó gyűjteményben 18:00-23:30
Feladatlapok az információs pultban kérhetők.

BAROKK CSARNOK 17.00-22.00
-        Francia és francia eredetű társasjátékok a Magyar Társasjátékos Egyesület közreműködésével
-        Szélmalomkészítő workshop
-        Moulin Rouge outfit: fejdíszek és kalapok papírból
-        Tangóharmonika Berec Péterrel

RENESZÁNSZ CSARNOK
16.30-17.00 Fenevadak az Orfeumban – A Babtársulat előadása (gyerekeknek)

17.30-18.00 Danse Serpentine Nouveau – a századfordulós Párizs sztárja, Loie Fuller legendás Szerpentin-táncának megidézése a PR Evolution Dance Company előadásában

19.00-20.00 KREA Kifutó
A műalkotások között újabb nagyszerű remekművek mutatkoznak be a Múzeumok Éjszakáján. A Szépművészeti Múzeumban a KREA Kortárs Művészeti Iskola végzős divattervező és divatstylist hallgatóinak diploma munkái mellett a harmadéves divattervezők közösen megalkotott kollekciója mutatkozik be. A most először látható darabok és a látványvilág maradandó élményt ígér.

21.00-22.00 Az A.K.T. színészzenekar előadása
Francia sanzonok „kicsit másképp” - eredeti nyelven, két csodálatos színésznő tolmácsolásában, show elemekkel tarkítva, igazi bulihangulatot ígérve!

22.00-22.40  OTP Dumaszínház – Kőhalmi Zoltán stand-up estje

23.00-23.30 Danse Serpentine Nouveau – a századfordulós Párizs sztárja, Loie Fuller legendás Szerpentin-táncának megidézése a PR Evolution Dance Company előadásában

23.30-00.30 Csemer Boglárka "Boggie" (ének) és Sinha Róbert (gitár) koncertje
A 2013 nyara óta együtt dolgozó két művész közös produkciója valódi zenei különlegesség a jazz, a pop és a világzene határáról.

Francia ínyencségek büféje a Remíz Étteremmel


IÓN UDVAR
18.00 – 01.00
Párizsi borterasz, pétanque-pálya és foci VB közvetítés
A hangulatos belső udvaron tangóharmonika, hűsítő finom borok, perec, pogácsa, valamint két pályán izgalmas pétanque verseny várja az érdeklődőket.

FIFA 2014 Labdarúgó világbajnokság közvetítése
18.00 Argentína - Irán
21.00 Németország - Ghána
00.00 Nigéria - Bosznia-Hercegovina

DÓR PIRAMIS (Mélyföldszint)
Francia és francia témájú filmek egész este

17.30 Macskarisztokraták
színes, magyarul beszélő, amerikai rajzfilm, 76 perc, 1970

Széltől is óvott, tündéri macskacsalád él a századforduló Párizsának egyik fényűző otthonában. Boldogságuk azonban csak addig tart, amíg a ház úrnője közzé nem teszi végrendeletét, melyben halála esetén a cicákra hagyja vagyonát - ha ők már nem lennének, akkor viszont a komornyik örököl mindent. A sanda szolga azonnal kész az ármányra és a cicák csakhamar az utcán - jobban mondva, az egyik messzi réten találják magukat. A szerencse azonban segítségükre siet, és a Párizs utcáin, kertjeiben, háztetőin élő macskák, cicák, cicusok, macsekok, valamint Roquefort, a családhoz hű egér segítségével visszaküzdik magukat otthonukba - mindezt rengeteg bájos kaland, szívbemarkoló jelenet, gyönyörű betétdal kíséretében.

21.00 Én, a séf

színes, magyarul beszélő, francia-spanyol vígjáték, 84 perc, 2012
r.: Daniel Cohen
sz.: Jean Reno, Michael Youn

Alexandre Lagarde, a veterán sztárséf komoly konfliktusba kerül Stanislas Matterrel, az étteremcsoport új vezetőjével. Matter arra készül, hogy lecseréli őt egy ifjú, modern séfre, aki a molekuláris gasztronómia megszállottja, mert az sokkal jövedelmezőbb. Első lépésként elkezdi kirúgni Lagarde csapatának tagjait. Ami még rosszabb, Lagarde kezd kifutni az ötletekből, pedig a legnevesebb étteremkalauz kritikusai bármelyik pillanatban feltűnhetnek tesztelni. Kétségbeesésében keresni kezd maga mellé valakit. Egy nap, mintha a szerencse vezérelné oda, találkozik Jackyvel, aki az haute cuisine megszállottja. A szakmát autodidakta módon elsajátító férfi rendkívül tehetséges, de makacs, mint egy öszvér.

23. 00 Tajtékos Napok
színes, franciául beszélő filmdráma magyar felirattal, 125 perc, 2013
r.: Michael Gondry
sz.: Audrey Tautou, Romain Duris

Egy olyan világban, ahol fahéjas cukor illatú rózsaszín bárányfelhőkön is lehet utazni, vagy olyan kocsikon, amelyeknek nincs kereke, hanem rezgő lábakon haladnak előre, Colin, a tehetős fiatalember, a koktélzongora feltalálója mindennél jobban vágyik a szerelemre. Olyan lányt keres, akit őszintén tudna szeretni. Legjobb barátja, Chick, valamint szakácsa Nicolas közreműködésével megismerkedik az elragadó Chloé-val és szárba szökken szerelmük Duke Ellington híres "Mood Indigo" dallamaira. Az egymás iránt fellángoló érzelmeik mindenen felülemelkednek, szerelmük humorban, bolondosságban sincs híján. A szerelmüket beteljesítő álomszerű esküvőjükön arról is biztosítják egymást, hogy az életükben esetlegesen felmerülő nehézségeket közösen győzik le. A nem várt fejlemények azonban sokkal hamarabb következnek be, mint várnák. Chloé hirtelen megbetegszik. Lótuszvirág nő a mellkasában. Az orvosi kiadások okán elszegényedett Colinra vár a feladat, hogy sajátos, egyedülálló gyógymódokat kifejlesztve megmentse imádott szerelmét.


Tárlatvezetések az állandó gyűjteményben
Találkozási pont: I. emelet, Olasz Gyűjtemény bejárata előtt
18.15 Jalsoviczky Sára:  "Francia ínyencségek"
19.15 Nyikolajeva Marija:  Megtört ölelések
19.30 Guided Tour in English!
Meeting point: at the top of the main stairs, in front of the Italian Collection
19.30 Jalsoviczky Sára:  "Francia ínyencségek"
19.45 Kiss Angéla: "A francia kapcsolat"
20.15 Varga Viola: "Femme fatale"
20.30 Nyikolajeva Marija:  Megtört ölelések
20.45 Guided Tour in English!
Meeting point: at the top of the main stairs, in front of the Italian Collection
20.45 Heidinger Zoltán: "Ezt a világot rombold le előbb, s meglátjuk, másik támad-e helyén"
21.00 Kiss Angéla: "A francia kapcsolat"
21.45 Varga Viola: "Femme fatale"
22.15 Heidinger Zoltán: "Ezt a világot rombold le előbb, s meglátjuk, másik támad-e helyén"

Pillanatképek a múzeum gyűjteményeiből (45 perces gyűjteménytörténeti séták a Múzeum önkénteseinek vezetésével az állandó gyűjteményben)
18.00- 18.45
19.00-19.45
20.00-20.45
A vezetések az első emeletről indulnak, az Olasz Képtár bejárata előtt, a találkozási pont feliratú táblánál.