En

Csontváry

Minden jegy elkelt!

Csontváry

Múzeum+

Esti program
2023. április 26.

18:00 - 22:00

Programdíj: 5200 Ft

2023-ban a Szépművészeti Múzeum
MÚZEUM+ esti programjait az OTP Bank és az MVM támogatja.

Az áprilisi Múzeum+ Csontváry művészetét ünnepli. Az este középpontjában a festő születésének 170. évfordulója alkalmából szervezett időszaki tárlat áll. A kiállításban olyan ikonikus műveket csodálhat meg a közönség, mint a Magányos cédrus vagy a 32 m2-es Baalbek. A Szépművészeti Múzeum különleges tárlatvezetésekkel, zenével kísért előadással, kerekasztal-beszélgetéssel, kreatív workshoppal várja az érdeklődőket. Az est során Bellák Gábor, Borbély Mihály, Gergely Mariann, Gerlóczy Gábor, Kelen Anna, Topor Tünde és Winkler Nóra mesélnek Csontváry művészetéről. A program egyik fénypontjaként a festő főművét alkotja újra a kortárs Blonard Studio.

TAPAS- ÉS BORVARIÁCIÓK a Fine Art Bistro konyhájából
Kár lenne éhségre vagy szomjúságra hivatkozva idő előtt távozni a művészetek templomából. Két program között tartson egy kis szünetet, hogy az esti múzeumi kalandozások még emlékezetesebbek legyenek. Kóstolja meg az ízletes tapasokat és kísérőként kortyoljon hozzá egy pohár kiváló bort.
Helyszín: Márvány Csarnok, földszint

JAZZ SZALON – Fine Arts Jazz Group
18.00–21.30
A Fine Arts Jazz – immáron évtizedes múltra visszatekintő dzsesszkvartett – sokadszorra színesíti a Szépművészeti Múzeum programjait. A zenekarhoz és a műsorhoz minden alkalommal más meghívott előadóművész csatlakozik. Áprilisban Bolba Éva lesz az együttes vendége. Az örökzöld számokat különböző jazzstílusban játszó együttes tagjai: Skerlecz Gábor – harsona, Juhász Attila – zongora, Lutz János – bőgő, Cseh Balázs – dob, Bolba Éva – ének.
Helyszín: Márvány Csarnok, földszint

PROGRAMOK

18.15–19:15 Csontváry-kerekasztal-beszélgetés
A Csontváry 170 című kiállításhoz kapcsolódóan Gergely Mariann művészettörténésszel, a kiállítás kurátorával, Kelen Annával, a Virág Judit Galéria művészettörténészével és Gerlóczy Gábor képzőművésszel, a Csontváry-életművet megmentő Gerlóczy Gedeon unokaöccsével beszélget Bán Blanka művészettörténész. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői Csontváry Kosztka Tivadar életéről, művészetéről, sajátos festői technikájáról, az életmű megmentéséről és a műkereskedelemben betöltött szerepéről mesélnek.
Helyszín: Román Csarnok, földszint

18.30 A Csontváry-kultusz – Topor Tünde és Winkler Nóra rendhagyó tárlatvezetése a Csontváry 170 című időszaki kiállításban
A Raffaellót túlszárnyalni vágyó, patikusból lett festő beutazta a fél világot a nagy motívumokat keresve. Alig húsz éves pályafutása alatt hatalmas méretekben, csillogó, élénk színekkel megfestette Taormina görög romjait vagy Baalbek többezer éves városát. Egyedi, koloritgazdag, senkihez sem hasonlítható művészetét mégis jóval csak halála után ismerték el.  Cédrus-képei ma a legismertebb magyar alkotások, a műtárgypiacon felbukkanó festményei pedig rekordárakon kelnek el. Csontváry elképesztő életútjáról, csodával határos módon fennmaradt hagyatékáról mesél a kiállításban Topor Tünde művészettörténész és Winkler Nóra művészeti újságíró.
Helyszín: Csontváry 170 időszaki kiállítás, földszint

19.30-19.50 A nap útjai-performansz
Csontváry Kosztka Tivadar egyik legnagyobb motívumának, a taorminai görög színház romjainak állít élő emléket két kortárs művész. A performansz során a nézők átélhetik a színek megjelenésének csodáját a vásznon, és részesei lehetnek a festménykompozíció megidézésének egy különleges festői technika által.
A Blonard Studio rendezésében előadja Szőke Péter Jakab és Verebélyi Diána
Helyszín: Reneszánsz Csarnok, földszint

20.00-21.15 Bellák Gábor művészettörténész és Borbély Mihály szaxofonművész közös előadása Csontváry Kosztka Tivadar művészetéről
A különleges, zenével kísért előadáson a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa, a 2016-os erdélyi Csontváry-kiállítás kurátora, Bellák Gábor művészettörténész mesél Csontváry festészetéről. Az előadást, rendhagyó módon, a vetített képek mellett Borbély Mihály szaxofonművész színesíti élő zenével.
Helyszín: Román Csarnok, földszint

TÁRLATVEZETÉSEK A CSONTVÁRY 170 KIÁLLÍTÁSBAN

A kiállítótér befogadóképessége korlátozott, ezért előfordulhat, hogy csak szakaszosan tudjuk beengedni a látogatókat, és a kiállítás bejárata előtt várakozni kell. A tárlatvezetéseken való részvétel érkezési sorrend alapján történik. Megértésüket és türelmüket előre is köszönjük.

A felkészülés évei
18:00 és 20:00 – Cser Judit
19:30 és 21:00 – Mertus Ágnes

A víz vonzása
18:00 és 20:00 – Marina Eszter
19:30 és 21:00 – Mácsay Krisztina

Közel-keleti tájakon
18:00 és 20:00 – Deme Edina
19:30 és 21:00 – Záray Szilvia

TÁRLATVEZETÉSEK SPECIÁLIS IGÉNYŰ LÁTOGATÓK SZÁMÁRA
Kérjük, érkezéskor jelezzék, hogy a speciális tárlatvezetésre jöttek, így sorban állás nélkül csatlakozhatnak a programhoz.

Látássérült látogatók részére
17.30 Vénusznak szentelve: április hava a görög-római világban – Zsombéki Blanka
Helyszín: Klasszikus ókor című állandó kiállítás
Találkozási pont: mélyföldszint, a kiállítás bejárata előtt

Siket és nagyothalló látogatók részére
18.30 Az írás hatalma – Kevély Flóra
Helyszín: Ókori Egyiptom című állandó kiállítás
Találkozási pont: mélyföldszint, a kiállítás bejárata előtt

WORKSHOP
18.00–21.00 Kreatív sziget: Vibráló színek – akvarellkép festése Csontváry nyomán
Vezeti: Varga Viola
Helyszín: Barokk Csarnok, földszint

 A programváltozás jogát fenntartjuk.

***

RÉSZVÉTELI INFORMÁCIÓK

A rendezvény 17 órától Múzeum+ programjeggyel látogatható.

A jegy teljes ára 5200 Ft, mellyel a Csontváry 170 című időszaki kiállítások és az állandó tárlatok is látogathatók. A kedvezményes* jegy ára 3000 Ft.

* Kedvezményes jegy váltására jogosultak, akik az időszaki kiállításainkat díjtalan belépővel, vagy legalább 50%-os kedvezménnyel látogathatják, illetve a Baráti Kör Pártoló tagjai. Díjtalan belépő nem igényelhető – kivéve a Baráti kör Mecénás tagok számára, akik – előzetes regisztrációt követően- 2023-ban is ingyenesen vehetnek részt a Múzeum+ eseményeken.

Az este folyamán korlátozott számban a helyszíni jegypénztárainkban is lesz lehetőség belépőjegyet váltani az eseményre.

Kérjük a fentiek vegyék szíves figyelmükbe!

Múzeum+ estek 2023-ban:

Szépművészeti Múzeum
Szeptember 6.
Október 11.
December 13.

Magyar Nemzeti Galéria:
Március 22.
Május 17.
November 13.

Tovább olvasom

További programok:

Remekművek remek válogatásban

Fiatalok és felnőttek   |   18 fő
Tárlatvezetés
Remekművek

Az Egyiptomi Gyűjtemény remekművei

Fiatalok és felnőttek   |   18 fő

Fotóművészek közelről

Fiatalok és felnőttek   |   18 fő

Fotóművészek közelről

Fiatalok és felnőttek   |   18 fő