En

Borszerda az MNG-ben // A felemelkedéstől a delíriumig

Online jegyvásárlás

Borszerda az MNG-ben // A felemelkedéstől a delíriumig

2020. szeptember 23.

18:00 - 22:00

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

Ha szerda, akkor Borszerda a Magyar Nemzeti Galériában!

A bor ugyanúgy kultúránk része, mint képzőművészetünk – keresve sem találhatnánk jobb párost náluk. A mindig nagy sikerrel zajló esti programsorozat ezúttal is garantálja az egyedülálló hangulatot, a város fölé nyúló páratlan panorámát, a mennyei borokat, a csodálatos műalkotásokat, kellemes élőzenét és hiánypótló művészettörténeti érdekességeket! Az est programja ezúttal a Modern idők című kiállításunkhoz kapcsolódik.

Töltsön velünk egy kellemes estét és természetesen egy-két finom pohár bort, minden este más borászat jóvoltából!

BOR | Tiffán Pincészet

A Tiffán család az 1700-as években települt a villányi borvidékre. Tiffán Imre és fia már a kilencedik generáció a családban, akik szőlőműveléssel és borászkodással foglalkoznak. Az 1992-ben 7 hektáron elkezdett családi vállalkozást folyamatosan fejlesztve, évente 40 000-50 000 palack bort állítanak elő. A szőlőtermelés és borkészítés összes fázisát saját kezűleg végzik, pincészetükben hagyományos eljárással készítik boraikat. A borvidék jellegzetes vörös és fehér fajtái megtalálhatók kínálatukban. A villánykövesdi műemlék pincesoron található négy takaros pincéjükben fogadják egész évben a borkóstolóra, borvacsorára, vagy egy hangulatos családi-baráti összejövetelre vágyó vendégeket.

ZENE | Balázs József Trió

Balázs József a hazai középgeneráció egyik legtehetségesebb billentyűse, aki a krakkói Jazz Juniors Versenyen a legjobb szólista díját nyerte el. A zongorista a legendás New York-i Blue Note-ban és a Detroit Jazz Fesztiválon is elsöprő sikert aratott East Gipsy Band vezetője, de emellett a rendkívül népszerű Balázs Elemér Group egyik húzóembere is. A bőgős, Pecek Lakatos Krisztián 13 éves korában nyerte meg az országos jazz nagybőgő versenyt és röviddel utána az unokatestvéreivel alkotott Pecek Lakatos Trióval frenetikus sikert aratott a legendás londoni 606 Clubban. A zenész a magyar jazzvilág élvonalában hangszerének egyik legkeresettebb muzsikusa. A zongorista bátyja, Balázs Elemér dobosként és zeneszerzőként is évtizedek óta meghatározó alakja a magyar jazzéletnek, s komoly nemzetközi ismertséget is élvez. Se szeri, se száma azoknak a kiemelkedő nemzetközi művészeknek, akikkel Elemér együtt dolgozott, elég csak Pat Metheny, Charlie Mariano, Núria Rial, vagy Tim Ries nevét említenünk.

ELŐADÁS | 19.00–20.00 Nagyvárosi fények – Mácsay Krisztina előadása

Modern idők című kiállításunk egy Charlie Chaplin-film címét viseli, az előadás pedig az éles társadalomkritikájáról ismert színész-rendező egy másik filmjének a címét kapta.  Az első világháború utáni években számos magyar képzőművész kereste az ihletet Európa nagyvárosaiban. A metropoliszok nyüzsgő világa Bortnyik Sándor, Moholy-Nagy László, Vaszary János vagy Tihanyi Lajos festményein kicsit másként jelenik meg, mint Chaplin filmjeiben. A dzsessz, a világvárosi nyüzsgés, a neonfények, a felhőkarcolók, a kávéházak a húszas évek meghatározó elemei. Az előadás a korszak művészeiről, illetve ismert és ritkán látott műveiről szól.

BESZÉLGETÉS | 20.15–20.45 A BOR – és ami mögötte van…

TÁRLATVEZETÉSEK

18:00 és 20:30 – Lélek és látomás – szimbolizmus és szecesszió a magyar festészetben – Király Zsuzsanna tárlatvezetése

18:30 és 21:00 – Párizs fényei – vírusmentes utazás – Földváry Piroska művészettörténész tárlatvezetése

ART BONBONS | Klasszikus és kortárs reflexiók – zene és tánc a gyűjteményekben

Az este folyamán a kiállítótérben meglepő dolgok történnek. Volt már olyan érzésed, hogy mennyire jól illene egy műtárgyhoz egy fülbemászó dallam vagy egy mozdulat, amely kifejezi az érzést, a pillanatot, a röppenő csodát, amit egy műtárgy megfigyelésekor átélünk? Az este folyamán megelevenednek mozdulatok, amelyek színesítik, gazdagítják, kiegészítik a látható tárlatot.

———————————————————————————————————————————

A kupola 21.30-ig látogatható.

A járványügyi helyzetre való tekintettel tárlatvezetéseinken korlátozott számban lehet részt venni. Maximális létszám: 20 fő. Regisztráció a helyszínen érkezési sorrendben aznap 17 órától.

Javasoljuk, hogy takarják el szájukat és orrukat maszkkal vagy sállal, melynek viselése a tárlatvezetéseken résztvevők számára kötelező.

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve jogos felhasználójával szemben.

HELYSZÍN: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

MEGKÖZELÍTÉS: a Széll Kálmán térről és a Deák térről busszal, a Clark Ádám térről gyalog, busszal vagy siklóval, a Dózsa György tér felől az OSZK-gyorslifttel, vagy a Várkert Bazár felől gyalog.

A rendezvény érvényes múzeumi belépőjeggyel vagy Borszerda jeggyel látogatható.
A nappali kedvezmények érvényesek az estére váltott belépők esetében is.

A rendezvényen a Baráti Kör Mecénások és a Baráti Kör Pártolók ingyenesen vehetnek részt.

A száj és orr maszkkal történő eltakarása kötelező a múzeum teljes területén, amit már a belépésnél ellenőrzünk. Kérjük szíves együttműködésüket.

További programok:

Hosszított péntek esti nyitvatartás

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

Korszakok a múzeumban

Sokarcú istenvilág

Helyszín: Ókori Egyiptom kiállítás

Korszakok a múzeumban - most már könyv és programsorozat is!

Előre meghirdetett vezetés

Dürer kora

Helyszín: Földszint, Michelangelo-terem

A Szépművészeti Múzeum kiállításai tárlatvezetéssel még nagyobb élményt nyújtanak!

Előre meghirdetett vezetés

Csarnokaink

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeum kiállításai tárlatvezetéssel még nagyobb élményt nyújtanak!