En

Antik ünnep

Online jegyvásárlás

Antik ünnep

Állandó kiállítások
2018. december 05.

10:00 - 21:30:00

 

Költészet │ Bor │ Zene │ Színház

Konferencia és Szümposzion a Szépművészeti Múzeumban

110 éves az Antik Gyűjtemény

 

KONFERENCIA – ókortudományi előadások│ KÖNYVBEMUTATÓ│ ÉLŐ INTERPRETÁCIÓ – megelevenedik az ókor │SZÍNHÁZ – Helené beavató színház │ KÖLTŐVERSENY│ ZENE – Etruszk nyitány, Antiopé ősbemutató, aulosz improvizációk │SZÜMPOSZION

Egész napos programsorozattal emlékezünk meg az Antik Gyűjtemény megalapításának 110 éves évfordulójáról a nemrég újranyitott Szépművészeti Múzeumban. A december 5-i rendezvényen megelevenedik az ókor: a késő estig tartó rendhagyó eseményen költészet, bor, zene és színház várja az antik kultúra iránt érdeklődőket, délelőtt pedig tudományos konferenciával tisztelgünk a 100 éve született Szilágyi János György ókorkutató, az Antik Gyűjtemény újjáalapítója előtt.

 

NAPPALI PROGRAMOK 10.00–13.00

10.00–12.30 KONFERENCIA

„Legbölcsebb az Idő”. Ókortudományi előadások Szilágyi János György (1918–2016) tiszteletére

Lakatos Szilvia: Korinthosi vagy etruszko-korinthosi? Modern vázák korinthosi stílusban
Kárpáti András: Dionysos aulétés. Paestumi vörösalakos harang-kratér (az Antik Gyűjtemény új szerzeménye)
kávészünet
Kulin Veronika: Xerxés döntése Hérodotos elbeszélésében; néhány megfigyelés
Gábor Sámuel: Szatír és/vagy torzó? A viennai szatürosz
kávészünet
Radnóti Sándor: Apollónok

Helyszín: Schickedanz terem

12.30–13.00 KÖNYVBEMUTATÓ

Szilágyi János György: Örvények fölé épülő harmónia, I–II. Gondolat Kiadó – Szépművészeti Múzeum, Budapest, 2018

Az Örvények fölé épülő harmónia két kötete Szilágyi János György interjúit, személyes levelezését, valamint a tiszteletére és emlékére született írásokat teszi közzé. A kiadványról Komoróczy Géza, a kötetek összeállítója-gondozója és Böröczki Tamás kiadói szerkesztő beszélget.

Helyszín: Schickedanz terem

A nappali szakmai programokon a részvétel ingyenes.

ESTI PROGRAMOK 17.00–22.00

Az est házigazdája: Juhász Anna

ÉLŐ INTERPRETÁCIÓ az Antik Gyűjteményben

Kezdési időpontok: 18.30 és 19.30

„Többet megtudhatsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt.” (Platón)
 Közreműködik: Manyasz Erika és Boros Ádám

Helyszín: Antik Gyűjtemény

17.00–18.00 ANTIOPÉ, ŐSBEMUTATÓ

Tornyai Péter: Amphión és Zéthosz
Balogh Máté: Antiopé-töredékek

Közreműködik: Darázs Renáta, Molnár Anna – ének, Euripidész Kamarakórus (művészeti vezető: Lozsányi Soma), Szalai András – cimbalom, Balogh Máté – üvegpoharak.

Balogh Máté és Tornyai Péter zeneszerzők 2017-ben kaptak felkérést a Szépművészeti Múzeumtól egy ógörög zenei projekt (Mousziké – az antik zene hangjai) megvalósítására. Ennek egyik része egy-egy zenemű létrehozása volt Euripidész Antiopé című, töredékesen fennmaradt drámájának felhasználásával.

Tornyai Péter Amphión és Zéthosz című darabja a dráma első feléből származó jelenetet dolgozza föl, melyben a két címszereplő testvér a zenélés szerepéről vitázik. A vita már az eredeti szövegben is tágabb jelentéseket idéz föl: a zene kapcsán általában a művészet, az esztétikaalapú élet, a filozófia fontosságáról vagy hiábavalóságáról van szó. A zenei feldolgozás ezt a kontextust szélesíti tovább.

Balogh Máté Antiopé-töredékek című munkája az Euripidész-dráma kilenc töredékét használja fel. A zenei anyag ugyanúgy töredezett, mint a ránk maradt szöveg, mégis beleképzelhető egy nagy ívű formába, mint ahogy a szövegrészleteket is összetartja a háttérben húzódó mitológiai történet.

E művek nem a vélt ógörög zene stílusimitációi, hanem az Euripidész-szöveg kérdéseire is reflektáló kortárs alkotások, habár a szerzők zenei nyelvén kétségkívül nyomot hagyott az antik zene tanulmányozása, amelyben Kárpáti András volt a mesterük.

A két – egyenként 20 perces – darabban az ógörög szövegek eredeti nyelven szólalnak meg.

Helyszín: Román Csarnok

18.00–18.30 SZÜMPOSZION

„Mulass, igyál s a mái napot mindig is tartsd magadénak, mert sorsé a többi nap” (Euripidész)

Jeney Zoltán: Etruszk nyitány (1989)
Közreműködik: Horváth Béla – oboa, Holló Aurél, Váczi Zoltán – ütőhangszerek

Az etruszk nyitány Szilágyi János György felkérésére készült 1989-ben oboára, hangszalagra és ütőkre a Szépművészeti Múzeum akkori etruszk kiállításának a megnyitására. A rövid zenemű olyan hangszerekre íródott, amelyek elődeit már a görög, az etruszk és a római kultúrában is használták: egy fúvós – oboa (aulosz) –, két húros hangszer – az egyik pengetős, a másik vonós –, valamint antik tányérok: crotala, cymbala. A mű két évtized múltán most újra hallható lesz.

Üzenet a palackról – bor és az antik kultúra

Bognár Róbert műfordító és Kőrizs Imre költő, klasszika-filológus beszélgetnek bor mellett, borokról. Szó lesz ihletről és technológiáról, görög hatásról és röghatásról, a római hagyományról és a magyar borok kimondottan divatos, de olykor nyelvtani hibás latin neveiről. És még arról is, mi a közös Horatius pincetechnikájában és a skót whisky készítésében. 

Helyszín: Márvány Csarnok

18.30–19.20 KÖLTŐVERSENY

„A szellemesség művelt pimaszság.” (Arisztotelész) 

Öt kortárs költő, Imre Flóra, Kiss Judit Ágnes, Lator László, Kőrizs Imre és Várady Szabolcs arra vállalkoznak, hogy kipótolják Euripidész töredékes sorait. Nem az eredetitől jól megkülönböztethető, semleges anyaggal dolgoznak, mint a restaurátorok, hanem ihletüket szabadon engedve, az antik drámaíró modern alkotótársaiként kerek egészre, sőt egészekre írják a szöveget.

Az Antik Gyűjtemény műtárgyai több ezer éve várják, hogy irodalmi alkotásokban éledjenek újjá, és az est folyamán ez a pillanat is elérkezik. A költők nemcsak a görög drámaíróval, hanem egymással is versengenek: a vetélkedés második fordulójában a gyűjtemény műtárgyai veszik át az ihlető szerepet, rögtönözésekre inspirálva költőinket.

Helyszín: Román Csarnok

19.20–19.30 AULOSZ-BEMUTATÓ

A Mousziké – az antik zene hangjai című projekt keretében sor került tizenkét antik zenei töredék rekonstruálására, feldolgozására és megszólaltatására (Balogh Máté, Tornyai Péter). Készült egy ókori fúvós hangszer, egy aulosz is. Most Bartek Zsolt megszólaltatja az auloszt és eljátszik rajta néhány zenei töredéket.

Helyszín: Román Csarnok

19.40–21.20 HELENÉ – BEAVATÓ SZÍNHÁZ

Játsszák: Sztarenki Dóra, Vizi Dávid, Gyulai-Zékány István, Hevesi László, Kotormán Ábel

Díszlet: Devich Botond
Jelmez: Magyar Réka
Zene: Szilvay Máté
Zenei munkatárs: Eckhardt Fanni
Rendezőasszisztens: Perényi Luca
Rendező: Szokol Judit
Beavató: Karsai György

Helené a világ legszebb nője. Nincs férfi, aki ellen tudna állni csábító erejének. Helené szerelméért rombolták le a görögök Tróját, és pusztult el sok ezer görög és phrűg harcos, miatta lett csonka majd’ minden görög család. Az istenek nyilván büntetésül szabadították az emberiségre. Homérosz óta él Helenéről ez a kép: az eposz, a lírai költészet, de még a történetírás (Hérodotosz) is ezt a kettős képet őrzi róla. A fennmaradt görög drámák között csak Euripidésznél találkozunk Helenével: nyolc tragédiájában ő a bűnös asszony, a trójai háború oka, a gyűlöletes nő. De mi van akkor, ha Helené soha nem is járt Trójában? – teszi fel a kérdést Euripidész Helené című drámájában. Ha ő csupán egy ártatlan, sors üldözte nő, aki a trójai háború kezdete óta, immáron tizenhét éve él az egyiptomi királyi palotában, ahová Hermész menekítette, s helyette egy képmás-Helenét vitt Párisz Trójába. Az ártatlan Helené hűségesen vár férjére, Menelaoszra… Mit gondoljunk a trójai háborúról, a görög mitológiáról, és a görög történelemről Helené ártatlanságának fényében? És milyen műfajú drámát írt e mítoszváltozat felhasználásával Euripidész? Többek között ezekre a kérdésekre keressük beavatószínházi előadásunkban a választ.

Helyszín: Román Csarnok

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Jegyárak:

Teljes árú jegy: 2000 Ft ǀ Kedvezményes jegy*: 1000 Ft

Az esti programok alatt az állandó kiállítások közül kizárólag az Antik Gyűjtemény és az Egyiptomi Gyűjtemény, valamint a Leonardo da Vinci és a budapesti Lovas című időszaki kiállításunk látogatható.

*Az Antik Ünnep esemény idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatt igénybe vehető kedvezmények. Kedvezményes jegyet azok válthatnak, akik a kiállításokat díjtalanul vagy 50% kedvezménnyel látogathatják. Díjtalan belépő nem igényelhető.

Tovább olvasom

További programok:

Tárlatvezetés
Korszakok a múzeumban

Hórusz örököse, a fáraó

Fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Esti program
Mama, nézd!

A szerelem színei

Felnőttek   |   24 fő
Inspiráló! múzeumi rajzszakkör felnőtteknek

A növény

Felnőttek   |   12 fő
Tárlatvezetés
Remekművek

Csarnokaink

Fiatalok és felnőttek   |   18 fő