SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Önkéntesek

Önkéntes Program

"Veletek is nagyon jó együtt dolgozni. Hozzátok járok feltöltődni energiával:-)) és ez nagyon jó érzés. Sajnálom, hogy sokan nem éreznek rá ennek az ízére. Nekem is vannak folyamatos anyagi gondjaim, rengeteget dolgozom, mégis jól érzem magam, mert segíthetek másoknak, eközben képzem magam, mind művészeti információk megszerzésével, mind a különböző nyelvek gyakorlásával. Ezen kívül az eddigi magabiztosságomat és kreativitásomat is erősíthetem. Egyszóval SZUPER itt dolgozni." Moór Gabriella – önkéntes

ÖnkéntesekA Szépművészeti Múzeum önkéntes programjának ötlete 2006 augusztusában született meg – a világ nagy múzeumainak példája nyomán. Célunk elsősorban az információs pult hiányának pótlása volt. Ma már folyamatosan több mint százan tartanak velünk hónapról hónapra. A program kezdete óta több mint 300 önkéntes összesen 54.442 munkaórában (6.805 munkanapban) lelkesen segítették, és segítik ma is a múzeumi kollégák munkáját, emelve ezáltal a múzeumi szolgáltatás színvonalát.

Színes, sokrétű csapat segíti a múzeumi szolgáltatások javítását több területen:

A Szépművészeti Múzeum előcsarnokában található Információs Pultot kizárólag önkéntesek működtetik. A 2010 szeptemberétől működő Kezet rá! bemutatóasztalnál önkéntesek osztják meg ismereteiket a többezer éves egyiptomi műtárgyakról. Az Antik Osztály gyermekfoglalkozásain és a Szépműhely által szervezett családi napokon önkéntesek segítik a programok lebonyolítását. A Könyvtárban segítő önkéntesek különféle, személyre szabott feladatokat kapnak. A Múzeum Baráti Körének népszerűsítésébe és programjainak lebonyolításába is önkénteseinket vonjuk be. Az említett területeken kívül alkalmanként lehetőség nyílik a háttérmunkákban: a fénymásolásban, a számítógépes szerkesztésben, a nyelvi feladatokban való segédkezésre. Az önkéntesek segítségével indult el a teremőrök kötetlen, angol nyelvű képzése, illetve elkészült a teljes múzeumi topográfiai felmérés is. Ezeken kívül számos apróbb ötlettel járultak már hozzá a múzeumi szolgáltatások javításához.

Ha csatlakozna hozzánk, vagy többet szeretne megtudni, látogasson el weboldalunkra: www.onkentes.szepmuveszeti.hu, vagy írjon e-mailt a dm9sdW50ZWVyIzEhKyNzemVwbXV2ZXN6ZXRpLmh1 címre.

Kapcsolódó hírek:
Miniszteri elismerő oklevél
Időskorú önkéntes projekt 2011-2013
Kezet rá!

Időskorú önkéntes projekt a Szépművészeti Múzeumban 2009-2011 

Önkéntes tárlatvezetői program

Angol nyelvű önkéntes tárlatvezetői képzés a Szépművészeti Múzeumban

A világ sok múzeumában bevált az a gyakorlat, hogy az intézmény időszakos kiállításain illetve az állandó gyűjteményekben tartanak önkéntesek is tárlatvezetéseket. Ezek ingyenes tárlatvezetések, amelyeket olyan önkéntesek vezetnek, akik korábban elvégeztek egy, a Múzeum által meghirdetett művészeti kurzust és kommunikációs tréninget. A Szépművészeti Múzeumban 15 éve biztosítanak önkéntesek külföldiek számára angol nyelvű ingyenes tárlatvezetéseket, de csak 2007 januárjában vált az Önkéntes tárlatvezetői program a Múzeumpedagógiai Osztály, a Szépműhely integráns részévé.

További információ: ZG9jZW50IzEhKyNzemVwbXV2ZXN6ZXRpLmh1 e-mail címen, vagy 469-7180-es telefonszámon