En

Kvíz: Ókori Egyiptom

A Szépművészeti Múzeum honlapján sokféle információ gyűjthető az itt őrzött műtárgyakról, a kiállításokról és arról is, hogyan jöttek létre a gyűjteményeink. Ezen érdekességek és információk fellelésének módja éppen olyan, mintha egy könyvtárban keresgélnénk. Annyi a titok, hogy mindig a megfelelő polc előtt kell állni. Az alábbi kvíz segítségével a gyűjteményben őrzött több ezer éves egyiptomi emlékek megismerése mellett felfedezhetik a kiállítás műtárgykeresőjét  és online katalógusunkat is.

Az Ókori Egyiptom című kiállításunkhoz kapcsolódó kvízjátékban öt kérdést teszünk fel. 

Jó szórakozást, jó olvasást kívánunk hozzá.

Szehotepib sírköve, Kr. e. 1831 – 1786

Az itt látható halotti sztélét III. Amenhotep fáraó uralkodása alatt (Kr.e. 1831-1786) készítették Szehotepib felügyelő számára. A halotti sztélék feladata az volt, hogy az áldozatot biztosítsa az elhunyt lélek számára a túlvilágon. A halotti áldozatot az asztalon és az asztal alatt elhelyezett ételek és italok szimbolizálják, amelyeket az elhunyt megoszt családtagjaival. 


A táblán szereplők közül, melyik lehet Szehotepib?

Templomreliefek Sarunából, Ptolemaiosz-kor

A kiállításon látható hét nagyobb templomtöredéket 1907-ben találta egy magyar-osztrák expedíció a mai Kom el-Ahmar területén Közép-Egyiptomban.
Milyen madárformát ölthet az az isten, akinek a templomot szentelték?


Kiállítótér, 2018

Az ókori Egyiptom tárgyai a 19. századtól jelennek meg nagyobb mennyiségben Magyarországon. A korai gyűjtők tárgyaik egy részét a Nemzeti Múzeumnak adományozták, vagy kínálták fel eladásra. 1912-ben ezekből a tárgyakból egy ideiglenes kiállítást rendeztek a városligeti Iparcsarnokban. Ezután még jó pár évnek kellett eltelnie, hogy létrejöhessen a tárgyak állandó kiállítása nálunk, a Szépművészeti Múzeumban. 
Hány éve nyílt meg Magyarország első állandó egyiptomi kiállítása?


Ba-madár, Ptolemaiosz-kor


Az ingyenesen elérhető online egyiptomi katalógust érdemes a kiállítás megtekintése előtt és után is olvasgatni, segítségével jobban megismerhetjük és megérthetjük az évezredes tárgyakat, valamint az őket létrehozó óegyiptomi kultúrát. Az alábbi linken lévő katalógus 124-125 oldalán bővebben is olvashatunk például egy fából készült emberfejű madártestű szobrocskáról, ami a kiállítás utolsó termében található.
Mit jelképez ez a szobor?Halotti papirusz (részlet), Kr. e. 1069-945
Az ókori egyiptomi elképzelések szerint a halál után a léleknek rendelkeznie kellett megfelelő tudással ahhoz, hogy a veszélyekkel teli túlvilági utazása végén átalakuljon, és isteni lényként újjászülessen. A sírmellékletként elhelyezett papiruszokon ábrázolt jelenetek és szövegek ehhez nyújtottak sok segítséget. Az itt látható papirusz egy alapvető mítoszra emlékezteti a lelket. A rajta megfogalmazott történetet feliratok nélkül, képekben meséli el. 

Miről szólhat ez a történet?

Kiállításaink közül ajánljuk