En

Múzeum+ Március

Múzeum+ Március

2019. március 14. csütörtök, 18.00–22.00

2019-ben a Szépművészeti Múzeum új állandó gyűjteményeit bemutató
MÚZEUM+ esti programjait az OTP Bank és az MVM
teszik ingyenesen elérhetővé még több látogató számára

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött

2019-ben is folytatódik a nagy sikerű Múzeum+ sorozat, amely 9 alkalommal, hosszabbított nyitvatartással várja a látogatókat. A több mint tíz éve működő programsorozat hónapról hónapra megújult témákkal, de hasonló felépítéssel várta az érdeklődőket: tárlatvezetések, workshopok, vendégfellépők vezetései, zenei koncertek, táncperformanszok, irodalmi előadások, finom ételek és különleges borok segítették a gyűjtemények megismerését, felfedezését.

Az elmúlt évektől eltérően a következő Múzeum+ alkalmak ezentúl ingyenesek, amivel a brit múzeumi esték mintáját szeretnénk követni. Kezdjétek nálunk az estét, szervezzétek hozzánk a randitokat, járjátok be a múzeum megújult gyűjteményeit, töltődjetek fel új élményekkel.

TAPAS- ÉS BORVARIÁCIÓK a Fine Art Bistro konyhájából
LOUNGE BAR – DJ WONDA
Helyszín: Márvány Csarnok

MEGÚJULT KIÁLLÍTÁSOK – POP UP TÁRLATVEZETÉSEK A GYŰJTEMÉNYBEN

Az este folyamán sok-sok izgalmas és érdekes tárlatvezetés segíti a látogatókat az újrarendezett és megújult gyűjtemények megismerésében, felfedezésében.

18.30 és 20.15 Mitől szép a szép? Utak Raffaellóhoz és Raffaellótól – Deme Edina (Régi Képtár, XIX. terem)
18.30 és 20.15 A kígyó két arca az ókori Egyiptomban – Kevély Flóra (Egyipomi Gyűjtemény)
18.30 és 20.15 „Ne csinálj magadnak faragott képet…” – Mertus Ágnes (Régi Képtár, XIII. terem)
18.45 és 20.45 Testek fából, márványból, bronzból – Halász Rita (Régi Szobor Gyűjtemény)19.00 Dionüszosz és euforikus követői – Szikora Patricia (Antik Gyűjtemény)
19.00 és 20.45 Milánó felett az égLeonardo korának művészete – Cser Judit (Régi Képtár, XX. terem)
19.15 és 21.00 Papok, orvosok vagy mágusok? Varázslás és mágia az ókori Egyiptomban – Dembitz Gabriella (Egyiptomi Gyűjtemény)
19.30 és 21.00 „Bűn, őrület és szeszély, ebből áll a mese!” – Lovass Dóra (Régi Képtár, XVIII. terem)
20.00 Medma szentélyei – Bencze Ági (Antik Gyűjtemény)

GUIDED TOUR IN ENGLISH
7 pm and 8.30 pm Eroticism and Counter-Reformation – Szilvia Záray  (Old Master Paintings, room XXIII)

KULISSZATITKOK – Előadássorozat a Szépművészeti Múzeumról
20.00 Vonzások és választások – Mácsay Krisztina, a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze és múzeumpedagógusa mesél a múzeum gyűjteményeinek történetéről
Helyszín: Schickedanz-terem, 1. emeleti kerengő

ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ
18.30 Múzeumok és aukciók
Nemrég a Szépművészeti Múzeumba került Van Dyck kép kapcsán merült fel a kérdés: vannak-e, és ha igen, milyen lehetőségei egy múzeumnak a műtárgypiacon? Lehetnek-e a közgyűjtemények állandó szereplői az aukcióknak? Gréczi Emőke, a MúzeumCafé főszerkesztője Emőd Péter művészeti újságíróval és Lengyel László művészettörténésszel,  a Szépművészeti Múzeum osztályvezetőjével beszélget.
Helyszín: Schickedanz-terem, 1. emeleti kerengő

WORKSHOP – Kreatív sziget: Készíts antik írótáblát!
Min gyakorolták az írást a diákok az ókori Athénban? A mai laptopok ősén, az írótáblán. A minden érzéket megmozgató műhelymunka során dolgozunk fával, fúróval, illatos méhviasszal.
A foglalkozást Varga Eszter vezeti, helyszín: Román Csarnok

MEGELEVENEDIK AZ ÓKOR az Antik Gyűjteményben
Ókori személyek ruhájába és szerepébe bújt színészek mesélnek az antik kiállítás műtárgyairól, valamint rajtuk keresztül a saját életükről és az adott korszakról is.
18.30 Találkozás egy római szobrászmesterrel (Boros Ádám)
19.30 Találkozás egy athéni rabszolgalánnyal (Manyasz Erika)

ART BONBON
Klasszikus és kortárs reflexiók – zene, tánc, költészet és impro a gyűjteményekben
Az este folyamán a képtárakban meglepő dolgok történnek. Volt már olyan érzésed, hogy mennyire jól illene egy műtárgyhoz egy füledbe csengő dallam, egy vers, vagy egy mozdulat, amely kifejezi az érzést, a pillanatot, a röppenő csodát, amit egy műtárgy megfigyelésekor átélünk? A gyűjteményekben az este folyamán fel-felcsendülnek érdekes dallamok, jól ismert költemények, megelevenednek mozdulatok, amelyek színesítik, gazdagítják, kiegészítik a képtárak gyűjteményét.

Közreműködők:
A programváltozás jogát fenntartjuk!

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

Előző Múzeum+ estek

Gyakori kérdések

2019-ben az állandó kiállítások és a programok díjtalanul látogathatóak a Múzeum+ program keretében. Az aktuális időszaki kiállítások azonban csak a napközben érvényes árú belépővel tekinthetők meg.

Programkezdéstől várjuk látogatóinkat, belépés 17.30-21.00 óra között lehetséges. A kiállítások zárása 21.30-kor kezdődik, az épületet 22.00-kor zárjuk.

Előre jelentkezni nem kell és nem is lehetséges, érkezési sorrendben fogadjuk az érdeklődőket. Egy vezetésen 20-30 fő tud résztvenni a vezetés helyszínétől függően. Találkozás az adott kiállítás bejárata előtt.

A Múzeum+ alatt is érvényesek a látogatási szabályok, így a kabátokat és a nagyméretű táskákat és minden hátizsákot kérjük leadni a díjtalan ruhatárban. Zárható szekrények is rendelkezésre állnak, ezek használatához 100 Ft-os (vagy 1 Eurós) érme szükséges.