En

Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógia

Lefoglalom
A művészet és a művészet szeretete az ember alkotóvágyának és teremtőképességének a megnyilvánulása.

A múzeumpedagógusok minden korosztályhoz szólnak: nem tanítani akarunk, hanem lelkesíteni! Beszélgetést kezdeményezünk, játékokat használunk és alkotásra buzdítunk! Szeretnénk lebontani azokat a falakat, amelyek akadályozzák a teremtő erő megtapasztalását. A szunnyadó készségek és képességek felszabadítása a célunk. Mindeközben azt is tudatosítjuk, hogy saját kreativitásunkhoz mások alkotásainak méltó megbecsülésén át vezet az út.

Múzeumpedagógia múzeumpedagógus nélkül?

A tanulás egy bensőséges folyamat, amelyben öröm látogatóinkkal osztoznunk. De nem csak a múzeumpedagógussal lehet nagy utazásra indulni a galériában: az önálló felfedezést, a bizalmasok közt zajló eszmecseréket és a szűk családi körben eltöltött játékos pillanatokat éppolyan nagyra becsüljük, mint a tárlatvezetések és foglalkozások értékét. Szeretnénk segíteni elmélyíteni, keretbe foglalni és tartalmassá tenni a kiállításban eltöltött időt.

Múzeumpedagógusaink

Cser Judit

Lehetőségem van arra, hogy egy végtelenül inspiráló közegben szerethetővé és közelivé tegyem sok száz év művészetét. Számomra a múzeum tudományos tér és játszótér egyszerre.

Dembitz Gabriella

A múzeum egy kincstár. Az itt őrzött műtárgyak a múlt egy-egy pillanatáról mesélnek nekünk, letűnt korokba, kultúrákba utazhatunk a segítségükkel. Fontos számomra, hogy az utazás során megelevenedjenek ennek a múltnak a szereplői, a hétköznapi emberek is.

Deme Edina

főosztályvezető

Meg kell nyílnom a látogatók előtt, hogy ők is megnyíljanak, vállalnom kell a véleményem, hogy ők is el merjék mondani gondolataikat.

Győry Hedvig

Örömmel tölt el, amikor látom, hogy a foglalkozáson részt vevők jól érzik magukat, és az ismereteken kívül különböző kompetenciáik és képességeik is fejlődnek.

Kovács Vera

A mai vizuálisan őrjítően stimuláló világban gyakran elveszetten és egyedül tekintünk környezetünkre. A múzeumban lehetőségünk nyílik arra, hogy a képzelet, a szépség és az élet örömén másokkal osztozzunk.

Lovass Dóra

A tárlatvezetéseken és a foglalkozásokon életkortól függetlenül, olyan szellemi kalandtúrára invitálom a résztvevőket, ahol az adott műtárgyról egyszerre többféle nézetet, magyarázatot vagy véleményt mutatok be, annak érdekében, hogy beszélgetés, valódi eszmecsere alakuljon ki köztünk.

Mácsay Krisztina

főosztályvezető-h.

Egy felcsillanó szempár, egy magasba lendülő kéz, egy egyetértő bólintás vagy akár egy kétkedő fejrázás – a célom az, hogy valamiféle reakciót váltsak ki azokból, akik bennem bízva, hozzám fordulnak a múzeumlátogatás során.

Mertus Ágnes

Ha túl keveset tudunk valamiről, könnyen azt gondolhatjuk róla, hogy unalmas, hiszen nem értjük, nem tudjuk, hogyan kell megközelíteni. A műalkotásokon keresztül titkos folyosókat nyitok meg a látogatók számára. Szeretném felébreszteni bennük a kíváncsiságot ahhoz, hogy kedvük legyen egyedül is továbbmenni az úton.

Gyakori kérdések

A látogatás előtt

Előzetes bejelentkezés

Minden 10 fő feletti, szervezetten érkező csoportnak előzetesen be kell jelentkeznie, hétköznap legkésőbb a látogatás előtti napon 16 óráig, hétvégi látogatás esetén péntek 12 óráig, online regisztrációval. A bejelentkezés csak a fogadást visszaigazoló e-maillel együtt érvényes. Tárlatvezetések és foglalkozások megrendelése esetén nem kell külön regisztrálni.

Tárlatvezetések és foglalkozások megrendelése

Iskolai csoportok számára tárlatvezetéseket és foglalkozásokat kizárólag előre egyeztetett időpontban, nyitvatartási időben tudunk biztosítani. Az első kezdési időpont 10.30, utolsó kezdési időpont 16.30.  A Múzeumpedagógiai Osztállyal legalább egy héttel a választott időpont előtt fel kell venni a kapcsolatot! Jelentkezni a Múzeumpedagógia weboldalán lehet, a regisztrációs űrlap kitöltésével.

Tanóra a múzeumban

Iskolai csoporttal érkező pedagógusok csak akkor tarthatnak múzeumi tanórát a Szépművészeti Múzeum állandó gyűjteményeiben, ha a látogatás előtt a Múzeumpedagógiai Osztálytól engedélyt kapnak rá. Az időszakos kiállításokon a pedagógusok sem tarthatnak csoportfoglalkozást.

Díjmentes vasúti utazás

A MÁV-START Zrt. díjmentes utazást biztosít a Szépművészeti Múzeumba látogató magyarországi diákcsoportok és kísérőik számára. A díjmentes utazás hétfőtől szombatig vehető igénybe. Visszautazásra a menetjegy csak akkor jogosít, ha a látogatáskor a menetjegyet a Szépművészeti Múzeum bélyegzőjével hitelesíti. A “Bejelentés csoportos utazás elszámolásához” nevű nyomtatványhoz az iskola a meghatározott napra érvényes fogadónyilatkozat másolatát is köteles csatolni.  

Változások jelzése / Lemondás

Kérjük, időben értesítsék a Múzeumpedagógiai Osztályt az esetleges változásokról a muzeumpedagogia@szepmuveszeti.hu e-mail címen vagy a +36/30-221-75-65-ös telefonszámon. A látogatás meghiúsulása esetén kiemelten fontos, hogy a lemondás minél előbb megtörténjen.

A látogatás napján

Érkezés 15 perccel korábban

Kérjük, a lefoglalt időpont előtt min. 15 perccel érkezzen meg a csoport. Amennyiben előreláthatólag késnek, értesítsék  a Múzeumpedagógiai Osztályt a +36/30-221-75-65-ös telefonszámon.

30 percnél nagyobb késés esetén

Amennyiben a csoport 30 percnél többet késik, nem áll módunkban a tárlatvezetést megtartani. Egy későbbi időpontban – újabb egyeztetés után – lehetőség van a pótlásra.

Jegyvásárlás

A múzeumi belépőjegyeket és a tárlatvezetés / foglalkozás díját a múzeum jegypénztárában készpénzzel vagy bankkártyás fizetéssel rendezhetik, egyedi esetekben átutalással.

Ruhatár

A kabátokat, csomagokat, hátizsákot és minden 30 x 40 x 20 cm-nél nagyobb táskát a ruhatárban kell elhelyezni. Erre a jegyvásárlást követően van lehetőség.

Múzeumi szabályok ismertetése

Kérjük, hívják fel a tanulók figyelmét arra, hogy legfeljebb 30 centiméterre közelíthetik meg a műtárgyakat! Étel és ital fogyasztása nem engedélyezett a kiállítóterekben. Csak ceruzát és filctollat lehet használni – zsírkréta, golyóstoll, töltőtoll, pasztellkréta használata nem megengedett. Kérjük, hogy a mobiltelefonokat halkítsák le. Fényképeket csak az állandó gyűjteményben lehet készíteni (vaku és fényképállvány használata nélkül), az időszaki kiállításokon nem.

Köszönjük az együttműködést!

 

A látogatás előtt

Ingyenes belépő a kísérőnek

Legalább 10 fős csoport látogatása esetén 1 fő kísérő számára ingyenes a belépő mind az állandó, mind az időszaki kiállításokra.

Idegenvezetőknek nem engedélyezett a tárlatvezetés

Idegenvezetők számára nem engedélyezett a tárlatvezetés a kiállítóterekben. Az állandó tárlatokon és az időszaki kiállításokon csak múzeumunk képzett tárlatvezetői tarthatnak magyar, illetve idegen nyelvű (angol, francia, német, olasz és orosz) tárlatvezetéseket. Amennyiben a Szépművészeti Múzeum nem tud tárlatvezetést biztosítani a kívánt idegen nyelven, lehetőség van arra, hogy az utazási irodák idegenvezetői fordítsanak a magyar nyelvű tárlatvezetésen.

Előzetes bejelentkezés

Minden 10 fő feletti, szervezetten érkező csoportnak előzetesen be kell jelentkeznie, hétköznap legkésőbb a látogatás előtti napon 16.30 óráig, hétvégi látogatás esetén péntek 12 óráig, online regisztrációval. A bejelentkezés csak a fogadást visszaigazoló e-maillel együtt érvényes. Tárlatvezetések megrendelése esetén nem kell külön regisztrálni.

Tárlatvezetések megrendelése

Csoportok számára tárlatvezetéseket és foglalkozásokat kizárólag előre egyeztetett időpontban, nyitvatartási időben tudunk biztosítani. Az első kezdési időpont 10.30, utolsó kezdési időpont 16.00.  A Múzeumpedagógiai Osztállyal legalább egy héttel a választott időpont előtt fel kell venni a kapcsolatot! Jelentkezni a Múzeumpedagógia weboldalán lehet, egy regisztrációs űrlap kitöltésével.

Rendezvények

Nyitvatartási időn túl csak bérbe adott rendezvényterületen van mód tárlatvezetések, foglalkozások tartására.

Változások jelzése / Tárlatvezetések lemondása

Kérjük, időben értesítsék a Múzeumpedagógiai Osztályt az esetleges változásokról a muzeumpedagogia@szepmuveszeti.hu e-mail címen vagy a +36/30-221-75-65-ös telefonszámon. A látogatás meghiúsulása esetén kiemelten fontos, hogy a lemondás minél előbb megtörténjen.

A látogatás napján

Érkezés 15 perccel korábban

Kérjük, a lefoglalt időpont előtt legalább 15 perccel érkezzen meg a csoport. Amennyiben előreláthatólag késnek, értesítsék  a Múzeumpedagógiai Osztályt a +36/30-221-75-65-ös telefonszámon.

30 percnél nagyobb késés esetén

Amennyiben a csoport 30 percnél többet késik, nem áll módunkban a tárlatvezetést megtartani. Egy későbbi időpontban – újabb egyeztetés után – lehetőség van a pótlásra.

Jegyvásárlás

A múzeumi belépőjegyeket és a tárlatvezetés/foglalkozás díját a múzeum jegypénztárában készpénzzel vagy bankkártyás fizetéssel rendezhetik. Átutalásra nincs lehetőség. A belépők előre megválthatók a múzeum pénztárán kívül  a jegymester.hu webáruházban (saját nyomtatású jegyek), vagy a Ticket Express (eventim.hu) irodáiban ill. partnereinél.

Ruhatár

A kabátokat, csomagokat, hátizsákot és minden 30 x 40 x 20 cm-nél nagyobb táskát a ruhatárban kell elhelyezni. Erre a jegyvásárlást követően van lehetőség.

Múzeumi szabályok ismertetése

Kérjük, hívják fel a csoport tagjainak a figyelmét az alábbiakra:

  • legfeljebb 30 centiméterre közelíthetik meg a műtárgyakat;
  • étel és ital fogyasztása nem engedélyezett a kiállítóterekben;
  • a mobiltelefonokat tartsák lehalkítva;
  • fényképeket csak az állandó gyűjteményben lehet készíteni (vaku és fényképállvány használata nélkül), az időszaki kiállításokon nem.
Köszönjük az együttműködést!

A MÁV vonalain az intézményünkbe érkező diákcsoportok ingyenesen vehetik igénybe a vasúti szolgáltatásokat. Részletes tájékoztatást a MÁV-csoport honlapja nyújt erről.

A foglalkozásainkra a jelentkezés során a fogadónyilatkozatot a muzeumpedagogia@szepmuveszeti.hu e-mail címre várjuk. Az űrlap első pontját a letöltést  követően tudják kitölteni. A kitöltött űrlapot munkatársaink két munkanapon belül, pecséttel és aláírással ellátva visszajuttatják Önöknek.