En

Pedagógusoknak

Múzeumpedagógiai szolgáltatásaink

Böngéssz kedvedre, a részletekért kattints a kínálatban található kisképekre, és foglalj időpontot. Az óvodai csoportok számára egyedileg, a muzeumpedagogia@szepmuveszeti.hu e-mail címre érkező megkeresések alapján állítjuk össze a foglalkozásokat.

EURÓPAI KÉPZŐMŰVÉSZETRŐL velünk

Képzőművészeti kiállítások: Európai művészet 1250–1600, Európai szobrászat 1350–1800, Magyarországi művészet 1600–1800

A tanárok többsége a múzeum kincseivel való ismerkedést leginkább a vizuális kultúra vagy művészettörténet-óra keretében képzeli el. Érdemes azonban más tantárgyakat is számításba venni: a múzeumban rejlő lehetőségek sora végtelen! A kiállítóterekben képet kaphatunk például az európai és a magyar történelem eseményeiről és főbb személyiségeiről. A legtöbb festmény és szobor témája pedig hasonló erkölcsi kérdéseket vet fel, mint amilyenek az etikaórán felmerülnek. Az irodalom iránt érdeklődők szintén találnak kapcsolódási pontokat.

KLASSZIKUS ÓKORRÓL nálunk

Foglalkozásainkon a diákok megismerkednek a görögök és rómaiak világával, az ókori mediterrán kultúrák közti kapcsolódási pontokkal. Nem előadást hallgatnak, hanem kreatív feladatokat megoldva közös felismerések és rácsodálkozások révén kerülnek közelebb a régmúlt idők tárgyi és szellemi örökségéhez. A múlt emlékeit vizsgálva összevetjük az ókort a jelennel. Párhuzamokat vonunk, különbségeket keresünk, azaz elemezzük a múltat, hogy jobban megértsük a mát.

ÓKORI EGYIPTOMRÓL tőlünk

A kisebb és nagyobb gyerekeknek tervezett programjainkat a béka formájú Heket istennő inspirálja. Az ókori egyiptomiak azt tartották róla, hogy már az anyaméhben formázza és óvja a gyermekek lelkét. Ezért a különböző múzeumpedagógiai anyagainkat az istennőt jelképező kisbéka jelöli. Az ókori egyiptomi kultúra jellegzetes írását vagy ábrázolásait első ránézésre nehéz megfejteni.  Célunk, hogy megtanítsuk a diákoknak önállóan felfedezni a múlt emlékeit. Beszélgetéseket kezdeményezünk és játékos feladatokkal mélyítjük el tudásukat. A műhelyben zajló kézműves-foglalkozások közben olyan alkotótevékenységbe vonjuk be őket, amely segíti a hallott és látott információk feldolgozását. Arra ösztönözzük őket, hogy szabadon fejezzék ki érzéseiket és kreatív módon gondolják tovább a frissen szerzett tapasztalataikat.

Kérdezz minket!


GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK 
  • Mennyibe kerül a belépő a diákcsoportoknak?
Bármely közoktatási intézményből érkező magyar diákcsoportok
– az állandó kiállításokra 75 % kedvezményes belépőt válthatnak, melynek díja 800 Ft,
– az időszaki tárlatokra az életkor alapján járó 50%-os, illetve 15 diáktól 55%-os kedvezményes belépőt, tárlatvezetés rendelése esetén pedig 75%-os kedvezményes belépőt válthatnak,
– a pedagógusoknak díjtalan belépő jár.
A művészeti középfokú oktatási intézményből érkező diákcsoportok (kizárólag előre bejelentve)
– az állandó kiállításokat díjtalan belépővel,
– az időszaki tárlatokat 75%-os kedvezményes belépővel látogathatják,
– a pedagógusoknak díjtalan belépő jár.
A hazai művészetelméleti, képzőművészeti felsőfokú oktatás nappali tagozatos hallgatói és oktatói megfelelő igazolvány és/vagy igazolás bemutatásával egyéni, illetve előre bejelentett csoportos látogatás keretében
– az állandó kiállításokat díjtalan belépővel,
– az időszaki tárlatokat 75%-os kedvezményes belépővel látogathatják.
Aktuális időszaki kiállítások jegyárai >További kedvezmények a jogosultak szerint > 
  • Akkor is be kell jelentkezni a diákcsoporttal, ha nem kérek tárlatvezetést?
Igen, de csak 15 főtől. A tervezett látogatás előtt lehetőleg legalább egy héttel kérjük az előzetes bejelentkezést. Azt javasoljuk, hogy a regisztráció előtt ellenőrizd a múzeum (ill. egyes kiállítóterek) nyitvatartását a Látogatás címszó alatt vagy a láblécben. A bejelentkezés a fogadást visszaigazoló e-maillel együtt érvényes. Csak a honlapon szereplő, illetve e-mailben visszaigazolt árak (kedvezmények) és adatok a mérvadóak, szóbeli tájékoztatásra való hivatkozást nem tudunk elfogadni.

Amennyiben fogyatékkal élő személyek (is) vannak a csoportban – létszámtól függetlenül – kérjük, hogy e-mailben jelezd a látogatási szándékot az info@szepmuveszeti.hu címen.

Online regisztráció >

A regisztráció elmaradása nem zárja ki a látogatást, de a regisztrált csoportok és tárlatvezetésre érkezők a kiállításra való belépésnél előnyt élveznek a regisztráció nélkül érkező csoportokkal szemben.

  • Tarthatok múzeumi órát a diákjaimnak?
Igen, a pedagógusoknak engedélyezett, hogy az állandó kiállításokon múzeumi órát tartsanak. Tárlatvezetést és foglalkozást minden más esetben kizárólag a múzeum képzett tárlatvezetői tarthatnak. Amennyiben múzeumi órát tervezel, ebbéli szándékodat a csoport regisztrációja során jelezd felénk: Vendégelőadó kártyát kell igényelned.

Online regisztráció >

A Vendégelőadó kártyát csak az állandó kiállításokon lehet felhasználni, az időszaki kiállításokon nem.

  • Mi kell a vasúti kedvezményhez szükséges Fogadónyilatkozathoz?
A vidékről vasúttal érkező iskolai csoportok számára a MÁV kedvezményes utazást biztosít. Ennek igénybevételéhez a MÁV Fogadónyilatkozatot kér. A Fogadónyilatkozat igényét és az ahhoz szükséges adatokat a csoport regisztrációja végén lehet megadni.
  • Hogyan tudok tárlatvezetést/foglalkozást rendelni?
Kattints a foglalkozásokra, válaszd ki a csoportod számára megfelelőt és foglald le az időpontot!

Online regisztráció >

  • Vannak letölthető oktatási segédanyagok?
Igen, az oktatási segédanyagok a Digitális Múzeum címszó alatt találhatók.

Oktatási segédanyagok >

  • Hogyan tudok rákeresni műtárgyakra?
Van műtárgykereső a felső menüsorban, minden oldal alján, illetve a Gyűjtemények címszó alatt.

Műtárgykereső >

  • Hol tudok feliratkozni a múzeumi hírlevélre?
Minden oldal alján található információ a hírlevélről.

Hírlevél >


Amennyiben egyéb információra van szükséged, azt javasoljuk, hogy írj e-mailt. 
Ha megadod a telefonszámod, hamarosan kapcsolatba lépünk Veled.

ELÉRHETŐSÉGEINK

E-mail: muzeumpedagogia@szepmuveszeti.hu
(Ha megadod a telefonszámod, hamarosan visszahívunk.)
Telefon: +36 30 221 7565 (H-Cs 10:00-16:00, P 10:00-14:00)