En

Pedagógusoknak

Kedves Kollégánk!

Összegyűjtöttünk minden számodra hasznos információt: szemezgess kedvedre a fönti menüsorból.

Szeretnénk minél jobb együttműködést kialakítani veled. Jó alkalom erre a Fogadóóra pedagógusoknak! Az előre meghirdetett időpontokban tartott online beszélgetéseken bemutatjuk újdonságainkat, miközben örömmel fogadjuk felvetéseid is. Ötleteljünk együtt!

Ha szívesen kapnál rendszeres tájékoztatást a Szépművészeti Múzeum folyamatosan megújuló kínálatáról, javasoljuk, iratkozz fel a hírlevelünkre.

EURÓPAI KÉPZŐMŰVÉSZETRŐL velünk

Képzőművészeti kiállítások:
Európai művészet 1250–1600,
Európai szobrászat 1350–1800,
Magyarországi művészet 1600–1800

Képzőművészeti kiállításainkban múzeumpedagógiai szolgáltatások színes palettájával várjuk az óvodai* és iskolai csoportokat. Múzeumba jönni jó! Akkor is jó, ha a pedagógusok egy-egy tanóra keretén belül hozzák el a diákjaikat, és akkor is, ha kikapcsolódásból, élményszerzés miatt töltenek velünk órákat.

A tanárok többsége a múzeum kincseivel való ismerkedést leginkább a vizuális kultúra vagy művészettörténet-óra keretében képzeli el. Érdemes azonban más tantárgyakat is számításba venni: a múzeumban rejlő lehetőségek sora végtelen! A kiállítóterekben képet kaphatunk például az európai és a magyar történelem eseményeiről és főbb személyiségeiről. A legtöbb festmény és szobor témája pedig hasonló erkölcsi kérdéseket vet fel, mint amilyenek az etikaórán felmerülnek. Az irodalom iránt érdeklődők szintén találnak kapcsolódási pontokat, hiszen nagyon sok művészeti alkotást ihlettek egyházi és mitológiai témájú írások.

Mit kínálunk?

 • 60 perces tárlatvezetéseket
  1–12. évfolyamos iskolai csoportok számára
 • 120 perces kreatív alkotással kiegészített foglalkozásokat
  1–8. évfolyamos iskolai csoportok számára
 • 90 perces élő társasjátékkal kiegészített foglalkozásokat
  a középiskolai korosztály számára

A konkrét foglalkozást a Szolgáltatásaink oldalon a szűrők segítségével tudod kiválasztani.

*Az óvodai csoportok számára egyedileg, a muzeumpedagogia@szepmuveszeti.hu e-mail címre érkező megkeresések alapján állítjuk össze a foglalkozásokat.

KLASSZIKUS ÓKORRÓL nálunk

Foglalkozásainkon a diákok megismerkedhetnek a görögök és rómaiak világával, az ókori mediterrán kultúrák közti kapcsolódási pontokkal. Nem előadást hallgatnak, hanem kis csoportokban dolgoznak: a műtárgyak a közvetlen tapasztalatszerzés, a közös felismerések és rácsodálkozások révén válnak számukra élővé.

A kiállított tárgyakat tableteken futó interaktív feladatok és animációk segítségével hozzuk közelebb a résztvevőkhöz. Korhű ruhába bújt ókori karaktereink a saját mindennapi életükről mesélve teszik érthetővé a klasszikus ókor tárgyi emlékeit. A foglalkozásokhoz tartozó műhelymunka során a gyerekek saját maguk is alkothatnak, így megtapasztalhatják, hogyan készítették el az emberek hétköznapi tárgyaikat a klasszikus ókorban.

Mit kínálunk?

120, 150 és 180 perces, műhelymunkával kiegészített foglalkozásokat
5–
12. évfolyamos iskolai csoportok számára

A konkrét foglalkozást a Szolgáltatásaink oldalon a szűrők segítségével tudod kiválasztani.

ÓKORI EGYIPTOMRÓL tőlünk

A kisebb és nagyobb gyerekeknek tervezett programjainkat a béka formájú Heket istennő inspirálja. Az ókori egyiptomiak azt tartották róla, hogy már az anyaméhben formázza és óvja a gyermekek lelkét. Ezért a különböző múzeumpedagógiai anyagainkat az istennőt jelképező kisbéka jelöli.

Az ókori egyiptomi kultúra jellegzetes írását vagy ábrázolásait első ránézésre nehéz megfejteni.  Célunk, hogy megtanítsuk a diákoknak önállóan felfedezni a múlt emlékeit. Beszélgetéseket kezdeményezünk és játékos feladatokkal mélyítjük el tudásukat. A műhelyben zajló kézműves-foglalkozások közben olyan alkotótevékenységbe vonjuk be őket, amely segíti a hallott és látott információk feldolgozását. Arra ösztönözzük őket, hogy szabadon fejezzék ki érzéseiket és kreatív módon gondolják tovább a frissen szerzett tapasztalataikat.

Mit kínálunk?

 • 60 perces tárlatvezetéseket
  5–12. évfolyamos iskolai csoportok számára
 • 120 perces műhelymunkával kiegészített foglalkozásokat
  3–12. évfolyamos iskolai csoportok számára

A konkrét foglalkozást a Szolgáltatásaink oldalon a szűrők segítségével tudod kiválasztani.

Kérdezz minket!


GYAKORI KÉRDÉSEK és VÁLASZOK 
 • Akkor is be kell jelentkezni a diákcsoporttal, ha nem kérek tárlatvezetést?
Igen, de csak 10 főtől. A tervezett látogatás előtt lehetőleg legalább egy héttel kérjük az előzetes bejelentkezést. Azt javasoljuk, hogy a regisztráció előtt ellenőrizd a múzeum (ill. egyes kiállítóterek) nyitvatartását a Látogatás címszó alatt vagy a láblécben. A bejelentkezés a fogadást visszaigazoló e-maillel együtt érvényes. Csak a honlapon szereplő, illetve e-mailben visszaigazolt árak (kedvezmények) és adatok a mérvadóak, szóbeli tájékoztatásra való hivatkozást nem tudunk elfogadni.

Amennyiben fogyatékkal élők (is) vannak a csoportban – létszámtól függetlenül – kérjük, hogy e-mailben jelezd a látogatási szándékot az info@szepmuveszeti.hu címen.

Online regisztráció >

A regisztráció elmaradása nem zárja ki a látogatást, de a regisztrált csoportok és tárlatvezetésre érkezők a kiállításra való belépésnél előnyt élveznek a regisztráció nélkül érkező csoportokkal szemben.

 • Tarthatok múzeumi órát a diákjaimnak?
Igen, a pedagógusoknak engedélyezett, hogy az állandó kiállításokon múzeumi órát tartsanak. Tárlatvezetést és foglalkozást minden más esetben kizárólag a múzeum képzett tárlatvezetői tarthatnak. Amennyiben múzeumi órát tervezel, ebbéli szándékodat a csoport regisztrációja során jelezd felénk: Vendégelőadó kártyát kell igényelned.

Online regisztráció >

A Vendégelőadó kártyát csak az állandó kiállításokon lehet felhasználni, az időszaki kiállításokon nem.

 • Mi kell a vasúti kedvezményhez szükséges Fogadónyilatkozathoz?
A vidékről vasúttal érkező iskolai csoportok számára a MÁV kedvezményes utazást biztosít. Ennek igénybevételéhez a MÁV Fogadónyilatkozatot kér. A Fogadónyilatkozathoz szükséges adatokat egy külön online adatlapon kérjük megadni.

Adatok megadása >

Az adatlaphoz vezető link szerepel a regisztrációt követő visszaigazoló e-mailben is.

 • Hogyan tudok tárlatvezetést/foglalkozást rendelni?
A  Múzeumpedagógiai szolgáltatások oldalon. A kívánt szolgáltatás kiválasztásában a bal oldali sávban található szűrők segítenek. A szolgáltatás kiválasztása után a piros színnel kiemelt „IDŐPONTOT FOGLALOK” kifejezésre kattintva válik elérhetővé online foglalási felületünk. Az űrlap kitöltésével gyorsan és gördülékenyen intézheted a rendelést.

Múzeumpedagógia szolgáltatások >

 • Vannak letölthető oktatási segédanyagok?
Igen, az oktatási segédanyagok a Digitális Múzeum címszó alatt találhatók.

Oktatási segédanyagok >

 • Hogyan tudok rákeresni műtárgyakra?
Van műtárgykereső a felső menüsorban, minden oldal alján, illetve a Gyűjtemények címszó alatt.

Műtárgykereső >

 • Hol tudok feliratkozni a múzeumi hírlevélre?
Minden oldal alján található információ a hírlevélről.

Hírlevél >


Amennyiben egyéb információra van szükséged, azt javasoljuk, hogy írj e-mailt. 
Ha megadod a telefonszámod, hamarosan kapcsolatba lépünk Veled.

ELÉRHETŐSÉGEINK

Képzőművészeti kiállítások
E-mail: muzeumpedagogia@szepmuveszeti.hu
(Ha megadod a telefonszámod, hamarosan visszahívunk.)
Telefon: +36 30 221 7565 (H-Cs 10:00-16:00, P 10:00-14:00)

Klasszikus ókor kiállítás
E-mail: eos@szepmuveszeti.hu
(Ha megadod a telefonszámod, hamarosan visszahívunk.)
Telefon: +36 1/469-7189  (H-Cs 11.00-16:00)

Ókori Egyiptom kiállítás
E-mail: muzeumpedagogia@szepmuveszeti.hu
(Ha megadod a telefonszámod, hamarosan visszahívunk.)
Telefon: +36 30 221 7565 (H-Cs 10:00-16:00, P 10:00-14:00)