En

Művészet és vadászat

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria legszebb vadászati témájú művei a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban

A trófeák, a preparátumok és a fegyverek eleinte csak a főúri kastélyokat díszítették, az első nyilvános trófeaszemlék után azonban hamarosan már a világkiállítások közönsége is megcsodálhatta őket. A vadászati kiállításoknak egyre inkább részévé váltak a képzőművészeti alkotások. Ahogyan az 1971-es budapesti világkiállításon, úgy most, ötven év elteltével, az Egy a természettel című vadászati világkiállítás alkalmából válogatott 17–20. századi, magyar és nemzetközi festményekkel és szobrokkal is a vadászat kulturális sokszínűségét mutatjuk be.

A kiállítás 2021. augusztus 25-étől 2022. április 3-ig tekinthető meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyad várában.

A természet, a vad és a vadász hármasának viszonya évezredek óta változásban van, e folyamatot pedig követik a viseletek, a szokások, illetve a nyelv és a művészet is. A vadászat aktusát örökíti meg az antik mitológia számos története, például a görög Adónisz végzetes vadászata, Meleagrosz királyfi kalüdóni vadkanvadászata, vagy azok az epizódok, amelyek a rómaiak erdei istensége, Silvanus Silvestris, vagy Artemisz görög istennő és római megfelelője, Diana alakjával forrtak össze. E szereplők ma is részei a vadászkultúrának, s mellettük megjelennek a vadászat védőszentjei, Szent Hubertusz és Szent Euszták is.

A vadászat mint egyetemes téma a képzőművészet összes műfajában fellelhető: a mitologikus és vallásos képeken túl találkozhatunk a főúri reprezentáció eszközeként értelmezhető arcképekkel, kifejezetten a vadászat társas szokásaiból kialakuló csoportportrékkal, hajtást és halászatot ábrázoló zsánerekkel, vadászzsákmányt megjelenítő csendéletekkel, sőt még a vadászatot segítő állatokról vagy az elejtett vadakról készült, portrészerűen egyénített állatábrázolásokkal is.

Válogatás a kiállított művekből:

Baisch 117B

Herman Baisch: Krevetthalászok, 1890, Szépművészeti Múzeum

Deer Hunting

Vittorio Amadeo Cignaroli: Szarvasvadászat, 1770-es évek eleje, Szépművészeti Múzeum

Izbighy 89.2M

Izbighy Vörös István: Asztali csendélet rákokkal, habán korsóval, pohárral, cipóval és egérrel, 1740-es évek, Magyar Nemzeti Galéria

MarkoKaroly FK1588

Id. Markó Károly: Halászok, 1851, Magyar Nemzeti Galéria

MOLNAR_9211T

Molnár József: Vízesés (Vadász a Tátrában), 19. század második fele, Magyar Nemzeti Galéria

Lapozzon bele a kiállítás katalógusába!

További információk a Magyar Mezőgazdasági Múzeum honlapján találhatók.

Kiállításaink közül ajánljuk