En
Vissza a találatokhoz

Tűzbak Merkúrral Északi szobrász

Alkotó

Északi szobrász 17. század első fele

Kultúra itáliai
Készítés ideje 17. század első fele
Tárgytípus szobor
Anyag, technika bronz, sötét patinával
Méret

135,5 x 65 x 30 cm

Leltári szám 51.939
Gyűjtemény Régi Szobor Gyűjtemény
Kiállítva Szépművészeti Múzeum, Második emelet, Európai szobrászat 1350-1800, 2. terem

A kandalló elé állított egyszerű fémállványoknak, a tűzbakoknak, gazdag ornamentikával és bronzszobrokkal díszített különféle változatai a 16. század közepén jelentek meg Itáliában, majd Velencében valóságos iparuk alakult ki. A tűzbakokat koronázó mitológiai alakok modelljei legtöbbször neves szobrászoktól származtak, melyeket aztán a velencei bronzöntő mesterek kisebb-nagyobb módosításokkal számtalan változatban használtak fel. A szokatlanul nagyméretű, szobrokkal gazdagon díszített, kiváló kvalitású budapesti tűzbakok (lásd párdarabját: ltsz. 51.938) azonban messze kiemelkednek a bronzöntőműhelyek sorozattermékei közül.
Mivel a szobrok alsó részének térdelő meztelen figurái Tiziano Aspetti alakjait idézik, korábban a budapesti bronzokat a kiváló velencei manierista szobrász alkotásainak gondolták. A budapesti tűzbakok számos elnagyolt részlete azonban nem állítható közvetlen kapcsolatba Aspetti gondosan kidolgozott műveivel. Ráadásul a budapesti tűzbakok puttói és a kompozíciót koronázó Minerva alakja kifejezetten firenzei hatást tükröznek. A velencei és firenzei elemeknek ez a szokatlan együttese olyannyira egyedülálló az itáliai tűzbakok között, hogy a budapesti bronzok mestere sokkal inkább egy olyan északi szobrász lehetett, aki igyekezett felhasználni mindazt, amit itáliai tanulmányútja során elsajátított.

Bibliográfia

Balogh, Jolán, Katalog der ausländischen Bildwerke des Museums der bildenden Künste in Budapest, IV – XVIII. Jahrhundert: 1. Textband Bd. 1, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1975, 174. o., 228. sz., 276, 278.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk