En
Vissza a találatokhoz

Tiberius Gracchus A Griselda-legenda Mestere

Alkotó

A Griselda-legenda Mestere működött Sienában az 1490-es években

Készítés ideje 1493–1494 körül
Tárgytípus festmény
Anyag, technika tempera, olaj, arany, fa
Méret

107,2 × 51 × 3,9 cm

Leltári szám 64
Gyűjtemény Régi Képtár
Kiállítva A műtárgy megtekinthető az állandó kiállításban

Tiberius Gracchus a házastársi szeretet és önfeláldozás példaképe. Miután két kígyót talált házában, a római konzulnak azt jósolták, hogy egyiket el kell pusztítania, de ha a nőstény kígyóval végez, szeretett felesége, Cornelia halálát idézi elő, míg ha a hímet öli meg, a sajátját okozza.
A főhőst a végzetes döntés pillanatában látjuk: súlyos köpenyét megemelve, fejét lehajtva,
könnyed mozdulattal döfi le a hím kígyót, míg a nőstény a másik irányba menekül. Az eszményített fiatal férfiként ábrázolt, teljes képmezőt betöltő alak mintha saját erényének megtestesült szobraként állna előttünk a talapzaton, amelyen latin vers örökíti meg nemes tettét.
A kép egy házastársi erényeket dicsőítő sorozat része volt, és egy dúsgazdag sienai bankárkereskedő fiainak, Antonio és Giulio Spannocchinak kettős esküvőjére készülhetett. Az ókori hősöket és hősnőket felvonultató, több mestertől származó festett táblák árkádsorra emlékeztető keretben, falburkolatba illesztve (spalliera-táblákként) sorakozhattak a sienai Palazzo Spannocchi egyik nagytermének falán.
A sienai képzettségű, de Luca Signorelli hatása alatt dolgozó ismeretlen festő egy, a londoni National Galleryben őrzött képsorozatról kapta szükségnevét.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk