En
Vissza a találatokhoz

Merkúr és Psyché Caspar Gras

Alkotó

Caspar Gras Mergentheim 1585 – 1674 Schwaz

Készítés ideje 1630–1640
Tárgytípus szobor
Anyag, technika bronz
Méret

39,5 × 15 × 15 cm, 2 kg
talapzattal: 56,5 × 15 × 15 cm

Leltári szám 5360
Gyűjtemény Régi Szobor Gyűjtemény
Kiállítva Szépművészeti Múzeum, Második emelet, Európai szobrászat 1350-1800, 2. terem

A halhatatlanságot számtalan megpróbáltatás után elnyerő Psychét Merkúr, az istenek hírnöke viszi az Olümposzra, hogy ott szerelmével, Ámorral egybekelhessen. A mitológiai történet ábrázolása közkedvelt volt a manierista szobrászok körében, a leghíresebb, nagyméretű Merkúr és Psyche bronzszobrot Giambologna tanítványa, Adriaen de Vries készítette 1593-ban II. Rudolf Habsburg császár prágai udvarában, de az ugyancsak itáliai tanultságú, holland származású Hubert Gerhard környezetéből is ismertek azonos témájú kisbronzok. Caspar Gras Hubert Gerhard tanítványa volt, aki mesterének az udvari szobrászi helyét is megörökölte a Habsburg főhercegek innsbrucki rezidenciáján. Jóllehet sosem járt Itáliában, erősen hatott rá Giambologna művészete, amelyet nemcsak mestere közvetített számára, de az innsbrucki hercegi gyűjteményében közvetlen is tanulmányozhatta a híres firenzei előd kisbronzait.

A budapesti Merkúr és Psyché is Giambologna repülő Merkúrját és Szabin nő elrablásának nőalakját ötvözi. A két összefonódott, súlytalanná váló alak jól illett a manierista művészek formakincsébe, és láthatólag az sem zavarta a szobrászt, hogy a jelentet a nem éppen könnyedséget sugárzó bronzban jelenítse meg. A budapesti Merkúr és Psyché kisbronz öntési technikája is különleges, a két alakot külön-külön öntötték és csak a bronzok felületének végleges megmunkálása után forrasztották egymáshoz. Ugyanezzel a technikával készült a kisbronznak a bécsi Kunsthistorisches Museumban őrzött variánsa is, és a módszer más Grasnak tulajdonított kisbronzokon is feltűnik, ami a korabeli itáliaitól lényegesen eltérő, bronzöntési gyakorlatot tükröz.

Szőcs Miriam

Bibliográfia

Balogh, Jolán, Katalog der ausländischen Bildwerke des Museums der bildenden Künste in Budapest, IV – XVIII. Jahrhundert: 1. Textband Bd. 1, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1975, 206. o., 291. sz., 343.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk