En
Vissza a találatokhoz

Fiatal nő Hathor istennő jelvényével

Készítés ideje Kr. e. 13. század
Tárgytípus szobor
Anyag, technika Kristályos homokkő
Méret

magasság: 35 × 16 × 22 cm

Leltári szám 51.2048
Gyűjtemény Egyiptomi Gyűjtemény
Kiállítva A műtárgy megtekinthető az állandó kiállításban

A szobortöredék fiatal nőt ábrázol. Fejét díszes paróka fedi, a homlok fölött lótuszvirág-csokorral. Többsoros nyakéket és finoman redőzött ruhát visel. A jobb vállánál egy nyél vagy pózna tetején elhelyezett isteni jelvény látható, amelyet bal kezével támaszt meg. A jelvényen Hathor istennő szembenéző arca jelenik meg tehénfülekkel. Az istennő fejére egy kápolna homlokzata került, a bejárati nyílásban a szentély istenével, egy ágaskodó kobrával, amely szintén Hathor istennőt ábrázolja.
Hathor az egyiptomi pantheon egyik legfontosabb istene volt. Sokféle alakja közül a tehén alak volt az egyik leggyakoribb megjelenési formája. Ez anyaistennő jellegére utalt: ő a gyermek Napisten és a fáraó szülőanyja és táplálója. Az istennő állandó attribútumai között szinte mindig ott találjuk a tehénszarvakat vagy a tehénfüleket, amelyek Hathor anyaistennői, újjászületést segítő erejére utalnak.
A jelvény formája a votív szisztrumokét idézi. A szisztrum rituális csörgőhangszer volt, Hathor egyik szimbóluma, amelyet az istennő templomi ünnepein a szolgálatában álló papnők szólaltattak meg. Hathor templomi ünnepeinek fontos részét képezte a zene és a tánc, amelynek nemcsak erotikus jelentést, hanem újjászületést segítő erőt is tulajdonítottak. Az Újbirodalomban a Hathorral kapcsolatos rituálékban a királyi család és az udvar nőtagjai fontos szerepet játszottak. A szobor ismeretlen tulajdonosa tehát biztosan Hathor-papnő lehetett életében, és valószínűleg egy igen előkelő család tagja volt.

Liptay Éva

Itt találja a műtárgyat a kiállítótérben.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk