En
Vissza a találatokhoz

Európa elrablása Bartolommeo Bellano (tulajdonítva) Riccio (korábbi attribúció)

Alkotó

Bartolommeo Bellano (tulajdonítva) Padova 1437/1438 – 1496/1497 Padova

Riccio (korábbi attribúció) Trento, 1470 – Padova, 1532

Kultúra itáliai
Készítés ideje 1505–1510 körül
Tárgytípus szobor
Anyag, technika bronz
Méret

18 × 16,5 × 7,5 cm, 1,5 kg
talapzattal: 27 × 21 × 11 cm

Leltári szám 5363
Gyűjtemény Régi Szobor Gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

A klasszikus mitológiai történet szerint a csábításban fáradhatatlan Zeusz szelíd bika képében környékezte meg a tengerparton társnőivel játszó föníciai királylányt. Miután a virágokkal felékesített bikának sikerült a szépséges Európát a hátára csalogatnia, a tengeren át Kréta szigetére úszott vele. A történet gyakran megjelenített, ovidiusi változatában azonban szó sincs a királylánynak a budapesti kisbronzon látható harcias ellenállásáról. Ovidius Átváltozásaiban a királylánynak igencsak kedvére volt a bikává változott Zeusz udvarlása. Éppen ezért valószínű, hogy a budapesti szobor alkotója nem ebből a népszerű műből, hanem Horatius egyik kevésbé ismert ódájából merített ihletet, melyben a római költő Európa kétségbeesett tiltakozásáról ír.
Jóllehet az egyetlen változatban ismert kisbronz alkotójának kiléte máig kérdéses, a szokatlan forrásválasztás arra utal, hogy olyan szobrász lehetett, aki otthonosan mozgott a humanista körökben. A kimagasló kvalitású szobor stílusa pedig leginkább a sűrű, göndör fürtjei után Riccio ragadványnévvel illetett Andrea Briosco műveihez áll közel. A kiváló bronzairól ismert Riccio szoros kapcsolatot ápolt a patinás padovai egyetem humanista köreivel, ennek hatására antik ihletésű kisbronzok egész sorát készítette. A reneszánsz kisbronzokra ma már műtárgyakként tekintünk, saját korukban azonban sokukat egyszerű használati tárgynak szántak. Ilyen a budapesti Európa is, melynek belsejét eredetileg füstölőnek alakították ki.

Szőcs Miriam

Bibliográfia

Balogh, Jolán, Katalog der ausländischen Bildwerke des Museums der bildenden Künste in Budapest, IV – XVIII. Jahrhundert: 1. Textband Bd. 1, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1975, 149-150. o., 190. sz., 239.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk