En
Vissza a találatokhoz

Álló nő szobra

Készítés helye Abüdosz (?), Egyiptom
Készítés ideje Kr. e. 1870–1650
Tárgytípus szobor
Anyag, technika Bazalt
Méret

11,2 x 5,2 x 3,8 cm

Leltári szám 51.331
Gyűjtemény Egyiptomi Gyűjtemény
Kiállítva Szépművészeti Múzeum, Mélyföldszint, Ókori Egyiptom, Mindennapi élet

Az álló női alakot ábrázoló szobrocska alsó része hiányzik, a jobb kar és kéz sérült. Anyaga, mérete, stílusjegyei és átlagos kidolgozása alapján a darab a Középbirodalom második felében készülhetett, és az is egyértelmű, hogy tulajdonosa nem lehetett magas társadalmi állású.
Az eredetileg összezárt lábbal ábrázolt női alak egy háttámla előtt áll, kinyújtott karral és befelé fordított tenyérrel. Sima, széles, hátul a váll alá, elöl a kebléig érő, fület takaró parókát visel. A széles járomcsont és a hegyes áll miatt az arc háromszögletűnek tűnik. Az egymástól távol ülő, aszimmetrikus szemek kicsik. A száj egyenes, az ajak vastag. A karcsú alak testhez simuló, két széles vállpánttal díszített ruhát visel.
Az egyiptomi szobrok hátpillérét gyakran a szobor tulajdonosát azonosító vésett vagy bekarcolt felirat díszíti. Ennek a szobornak a hátpillérén azonban nincs szöveg. A szobrocska talán egy Abüdoszban, Ozirisz legjelentősebb kultuszhelyén, a legnépszerűbb középbirodalmi zarándokhelyen épített sírból vagy votív kápolnából származik.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk