En
Vissza a találatokhoz

Alexandriai Szent Katalin misztikus eljegyzése Szent Józseffel, Assisi Szent Ferenccel és egy térdelő püspökkel Scarsellino

Alkotó

Scarsellino Ferrara 1550/1551 – 1620 Ferrara

Készítés ideje 1575 körül
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, körtefa
Méret

50 × 34,2 cm

Leltári szám 169
Gyűjtemény Régi Képtár
Kiállítva A műtárgy megtekinthető az állandó kiállításban

Katalin, aki a legenda szerint az egyiptomi Alexandriában élt a 4. században, egyike a legnépszerűbb szenteknek. Látomásában egyszer megjelent előtte a gyermek Jézus, és anyja ölében ülve jegygyűrűt húzott az ujjára. Scarsella képén az eljegyzésnek további négy tanúja van. József, aki a könyvébe merül, Szent Ferenc, aki Krisztus stigmáit viseli, egy félig háttal térdeplő püspök szent, és egy függönyön egyensúlyozó gyermekangyal. Mária arctípusán Parmigianino, a színvilágban Veronese és Bassano hatása érződik. A friss, improvizáló karakter hasonló, mint Ventura Salimbeni Angyali üdvözletén (ltsz. 509), bár a festői eszközök adta kontextus itt természetesen más. Scarsella a kompozíció makulátlan rendjét elbűvölő könnyedséggel teremti meg, a szereplők gesztusai szerények és informálisak. Az arcokról minden mesterkéltségtől mentes öröm sugárzik. A porózus felületen elömlő mediterrán fény millió apró meglepetést szerezve hozza el embernek és természetnek a zsibongó, nyüzsgő élet áldását.
A ferrarai későreneszánsz mester apja, az építész és festő Sigismondo Scarsella mellett kezdte tanulmányait. Girolamo da Carpi közvetítésével ismerkedett meg Parmigianino manierizmusának helyi változatával. A valószínűleg 1570-74 közé eső velencei tartózkodása idején Veronese és Jacopo Bassano kolorizmusa tette rá a legnagyobb hatást. A bolognai Carracciak manierizmust meghaladó stílusára a nyolcvanas évektől vált fogékonnyá. Életművének kronológiája döntően művészettörténeti rekonstrukción alapul.

© Tátrai Vilmos

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk