En

Kvíz: Gyűjtők és gyűjtemények

A legtöbb ember gyűjt valamit, legyen az könyv, antikvitás, lego, szalvéta vagy bármi egyéb. A karantén idejét kihasználhatjuk arra is, hogy kis házigyűjteményünket rendszerezzük, vagy akár egy új szenvedélyt fedezzünk fel magunkban. És ha marad egy kis időnk, érdemes elmerülni a régebbi gyűjtemények világában is.

Indulhat a kvíz!

Bár a Szépművészeti Múzeum egyelőre zárva tart, de ha véletlenül a Hősök terén járnánk, érdemes felpillantani az épület homlokzatára.
A bejárat feletti háromszögű timpanon szobrai milyen jelenetet ábrázolhatnak?

A gyönyörök kertje (részlet)


Van-e a Szépművészeti Múzeumban Hieronymus Bosch-hoz kötődő festmény?

Vaclav Nyizsinszkij, 1909.
Nyizsinszkij, a Gyagilev vezette Cári Orosz Balett világhírű táncosa a Szépművészeti Múzeumhoz valamilyen módon kapcsolódó személyek egyikének a lányát vette feleségül. Ki volt az illető?

Leonardo da Vincinek tulajdonítva: Lovas, 16. század első negyede

Ezt a szobrocskát Ferenczy István magyar klasszicista szobrász valamikor 1818 és 1824 között antik szoborként vásárolta Rómában. Azóta többször felmerült, hogy alkotója talán nem más, mint Leonardo da Vinci, a reneszánsz polihisztor. Egy öntött bronzszobor esetében azonban szinte lehetetlen technikai vizsgálatokkal megállapítani, hogy pontosan ki dolgozott rajta.  De mi is tulajdonképpen a bronz?


A magyar bankjegyek illusztrációi hagyományosan híres magyar műalkotások és festmények alapján készülnek.
Az alábbiak közül melyik bankjegy mintájának az eredetije tekinthető meg a Szépművészeti Múzeum épületében?
Aegidius II Sadeler Hans von Aachen (után): II. Rudolf portréja, 1603

II. Rudolf osztrák császár (uralkodott: 1576-1612) híres volt különcségeiről és műgyűjtőszenvedélyéről. Az uralkodás kevéssé érdekelte, de prágai udvarában művészek, csillagászok és alkimisták vették körül egészen addig, míg végül a Habsburg - család úgy nem döntött, helyére inkább a család egy másik tagját, Mátyás főherceget ültetik.Melyik furcsaság NEM kapcsolható Rudolfhoz az alábbiak közül?

Nicolaes Maes: Jacob Trip képmása, 1660 körül
Nicolaes Maes: Margaretha de Geer, Jacob Trip feleségének képmása, 1660 körül

Nicolaes Maes festményén egy jómódú holland házaspárt láthatunk. Vajon miről voltak híresek?

Claude Lorrain: Villa a római Campagnán, 1646-1647 körül Claude Lorrain a 17. század híres francia tájképfestője volt. A Szépművészeti Múzeum tulajdonában lévő tájképének egy rajzváltozatát a londoni British Museumban őrzik. Miért van ugyanarról a témáról Lorrain-nek rajza és festménye is?

Alcira mester: Allegória, 1545–1550 körül

Ezt a nehezen megfejthető, allegorikus jelenetet egy spanyol mester festette a 16. században. Az bizonyos, hogy nem templomba szánt alkotás volt. Közelről megvizsgálva láthatjuk, hogy a fatábla széle három oldalt rézsűsen elkeskenyedik, míg a negyedik oldalán zsanér nyomai fedezhetők fel. Vajon mi lehetett a tábla eredeti funkciója?
Jan van der Heyden: Szobasarok ritkaságokkal, 1712


A holland Jan van der Heyden élete utolsó életévében, 1712-ben festette ezt a csodálatosan részletgazdag Kunstkammer-t, azaz ritkasággyűjteményt ábrázoló festményt. A képen láthatunk nyitott atlaszt és Bibliát, földgömböt, török szőnyeget, porcelántálkát és intarziás kabinetszekrényt is egy kitömött tatu társaságában. A tárgyak egyike egy japán shakujo (buddhista szerzetesek által használt, hat karikával díszített bot).
Miért fontos a jelenléte a képen?

Kiállításaink közül ajánljuk