En

Könyvtárhasználat

Elérhetőségünk

Szépművészeti Múzeum Könyvtára
1068 Budapest, Szondi utca 77.
(Postacím: 1396 Budapest 62, Pf. 463)
Telefon: 302 1805
E-mail: library@szepmuveszeti.hu

 

 

Nyitvatartás

Újra nyitva vagyunk!

A Szépművészeti Múzeum Könyvtára 2021. május 17-től újra látogatható az ősszel megszokott óvintézkedések megtartásával, az alábbi nyitva tartás szerint.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a könyvtár használatához érvényes védettségi igazolvány vagy applikáció szükséges, melyet a portán, illetve az ügyeletes könyvtárosnak kérünk bemutatni. Ezek hiányában sajnos nem áll módunkban a belépést engedélyezni.

Távszolgáltatásaink a továbbiakban is elérhetőek; az erre irányuló kéréseket a library@szepmuveszeti.hu e-mail címen fogadjuk.

Várjuk Önöket szeretettel!

 

 szeptember-június  hétfő, szerda, péntek 10.00 – 18.00
 kedd, csütörtök 10.00 – 19.00
 hétvégén és ünnepnapokon  zárva
 július  hétfő – csütörtök  10.00 – 16.00
 péntek  10.00 – 13.00
 hétvégén és ünnepnapokon  zárva
 augusztus  zárva

 

A könyvtárhasználat szabályai

 • A Szépművészeti Múzeum könyvtára nem kölcsönkönyvtár, a dokumentumok nem elvihetők, csak az olvasóteremben lehet őket használni. A használat regisztrációhoz kötött, amihez fényképes személyi okmány (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) szükséges. A regisztrációval az olvasó magára nézve kötelezőnek ismeri el a könyvtárhasználat szabályait.
 • Az olvasóteremben egy 25 000 kötetes, szakrendbe rendezett szabadpolcos kézikönyvtár áll az olvasók rendelkezésére. A kézikönyvtár használata ingyenes.
 • Az állomány nagyobbik része (mintegy negyedmillió könyv és folyóiratszám) raktárban, illetve a Szépművészeti Múzeum főépületében található. A teljes könyvtári állomány használatához olvasójegy váltása szükséges, ami térítésköteles.
 • Mindkét esetben ingyenes a WiFi használata saját géppel, ill. a könyvtári célú elektronikus dokumentumok és adatbázisok elérése az olvasóteremből. Utóbbiak listája a könyvtári katalógus nyitóoldalán megtekinthető.

A könyvtárhasználat díjai

 regisztrációs jegy  ingyenes kizárólag a könyvtári katalógus és az olvasótermi állomány használatára jogosít
 éves olvasójegy kedvezmény nélkül  2000 Ft a teljes könyvtári állomány használatára jogosít
diákigazolvánnyal  1000 Ft
70 év fölött, ill.  közgyűjteményi és  könyvtári/levéltári  dolgozók számára  (igazolás szükséges)  ingyenes
 napi olvasójegy  500 Ft
 egyéb díjak fénymásolás (A4)  25 Ft/lap
szkennelés (A4)  40 Ft/oldal
fotózás saját géppel  500 Ft/nap
elveszett olvasójegy pótlása  500 Ft
elveszett ruhatári kulcs pótlása  500 Ft

Figyelem! Csak készpénzes fizetés lehetséges!

 • Mozgáskorlátozottak számára az oldalsó teherbejárón keresztül vezet akadálymentesített út az épületbe. A földszintről az emeleti olvasóterem lifttel is megközelíthető. Probléma esetén kérjék telefonon a portaszolgálat segítségét (302 1805).
 • Az olvasóterembe ételt, italt, táskát, kabátot, esernyőt tilos behozni. Minden ilyet kérünk a földszinti ruhatárban elhelyezni, amelynek használata kötelező és díjtalan. A ruhatári szekrényekhez kulcsot a portaszolgálat ad. Étkezni vagy telefonálni csak a földszinti aulában vagy a kertben lehet.
 • Az olvasótermi asztalokon hálózati aljzatok találhatók. Az őrizetlenül hagyott laptopokért a könyvtár nem vállal felelősséget.
 • Az olvasóteremben a könyvek szabadon leemelhetők a polcról, de kérjük, hogy használat után a könyveket NE tegyék vissza a polcra, csak hagyják az asztalon, vagy vigyék vissza az olvasószolgálathoz.
 • A raktári könyvek az online katalógusból keresendők ki, majd a kérést az erre rendszeresített kérőlapon az olvasószolgálatnál kell leadni. A raktárban lévő köteteket az olvasó rendszerint 10 percen belül megkapja, a múzeum főépületében lévők esetében viszont a kérés többnyire csak 1-2 munkanapon belül teljesíthető. A kért könyveket minden esetben az olvasószolgálatnak kell visszaadni!
 • Raktári könyvek esetében lehetőség van a könyvek félre tételére. Egyidejűleg legfeljebb 5 könyv tehető félre, legfeljebb egy hétre. Az egy hétnél régebben félretett könyveket a könyvtárosok visszarendezik. Szabadpolcos könyv nem tehető félre.
 • Fénymásolat és digitális másolat személyesen az olvasóteremben rendelhető meg, amennyiben a kiadvány állapota ezt lehetővé teszi. 1950 előtti kiadványokból általában csak nagyon indokolt esetben másolunk.

 

Kiállításaink közül ajánljuk