En

Vera Molnár / Cézanne

1800 utáni gyűjtemény - 2010. február 3 – 2010. június 30.

A Szépművészetiben 2011-ben nyíló Cézanne és a múlt: hagyomány és alkotóerő című kiállítás felvezetőjeként mutatja be a múzeum a Vera Molnar/Cézanne című kabinet-kiállítását. A múzeum 19. és 20. századi gyűjteménye által indított kiállítás-sorozat legújabb tárlata február 3-tól június 30-ig látható.

Az 1947 óta Párizsban élő, magyar származású művésznőt, Vera Molnart a konkrét művészet hagyományából induló, szeriális, szisztematikus művészként, logikai, matematikai problémák vizuális interpretátoraként, illetve a komputerművészet „úttörőjeként” ismeri az európai és a magyar közönség.

Paul Cézanne (1839–1906) egyik fő motívuma, a Sainte-Victoire hegy az 1880-as évek és a festő halála, 1906 között legalább huszonöt vásznon és tucatnyi akvarellen jelenik meg. Az 1878-79-ben készült Síkság a Sainte-Victoire hegy mellett. Kilátás Valcros felől című alkotás a múzeumban most látható Degas-tól Picassóig című tárlat egyik fontos darabja. Vera Molnar a kilencvenes évek közepén, egy Aix-en-Provence-ban tett látogatás alkalmával figyelt fel a Cézanne által sokszor megörökített Sainte-Victoire hegy emblematikus formájára. A motívumot variáló művek sora a mai napig bővül.

A kiállításon Vera Molnar Variations Sainte-Victoire (Sainte-Victoire-variációk) című sorozatából, a Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe tartozó, egyedi papírmunkák, illetve egy nagy méretű festmény látható.

Kiállításaink közül ajánljuk