En

Dürer és Cezanne – idei kiállításaink

A járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel a Szépművészeti Múzeum és tagintézményei, a Magyar Nemzeti Galéria, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Vasarely Múzeum március 17-től határozatlan időre bezártak.

Tavaszra tervezett időszaki kiállításunkat (II. Amwnhotep és kora) és programjainkat (Múzeum+ események) elhalasztjuk, és egy későbbi időpontban rendezzük meg.

Az év második felében Dürer-kamarakiállítással és Cezanne-tárlattal várjuk látogatóinkat.

Albrecht Dürer kora
15–16. századi német rajzok a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből
Kamarakiállítás
2020. június – szeptember

A Szépművészeti Múzeumban őrzött, mintegy 9000 lapot magába foglaló rangos nemzetközi rajzgyűjteménynek gazdag és változatos szegmense a korai német rajzok együttese. Az internacionális gótika világától a reneszánsz korszakon át a manierizmus időszakáig ívelő két évszázadban készült művekből válogatott legszebb 50 rajz szerepel a tárlaton.

A látogatók megismerhetik a korszak legjelentősebb német művészeinek munkáit, a rajzok változatos technikáit, funkcióit és azt a szövevényes gyűjteménytörténeti utat, ahogyan a lapok a jelenlegi őrzési helyükre kerültek. A gyűjteményünk német rajzait bemutató kiállítás több mint fél évszázada volt legutóbb látható a Szépművészeti Múzeumban. A nyáron nyíló tárlat a 15–16. századi német rajzok tudományos feldolgozását tartalmazó szakkatalógus megjelenése alkalmából kerül megrendezésre. A nyár elején megjelenő szakkatalógus mintegy tízévnyi kutatómunka eredménye, amelyhez a Los Angeles-i J. Paul Getty Foundation anyagi és szakmai segítséget is nyújtott.

A kiállítás kurátora Bodnár Szilvia.

Cezanne-tól Malevicsig
Árkádiától az absztrakcióig
2020. október – 2021. február

2012–2013 telén mutatta be a Szépművészeti Múzeum a Cezanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő című tárlatát, amely 200 000 ezer látogatót vonzott és komoly nemzetközi szakmai sikert aratott.

A 2020 őszén nyíló újabb kiállítás Paul Cezanne és több jelentős, klasszikus avantgárd művész kapcsolódási pontjait vizsgálja. Míg a 2012–2013. évi bemutató a nagy elődök (például Michelangelo, Gianlorenzo Bernini, Nicolas Poussin) és Paul Cezanne ecsettel, agyaggal, vésővel, vízfestékkel és ceruzával megformált találkozási pontjait kísérte végig, az új tárlat az absztrakció kérdését vizsgálja.

Cezanne munkái mellett a De Stijl mestereinek (Piet Mondrian, Theo van Doesburg, Huszár Vilmos), az orosz avantgárd művészeinek (Kazimir Malevics, Alekszandr Rodcsenko, Nikolaus Pevsner, Mihail Larionov) és a Bauhausban is dolgozó alkotóknak (Paul Klee, Lyonel Feininger, Moholy-Nagy László, Bortnyik Sándor) a munkáival találkozhat a közönség.

A magyar és angol nyelvű katalógus szerzői között a múzeum munkatársai mellett amerikai, angol, francia, svájci és német szaktekintélyek szerepelnek.

A több mint száz festményt, szobrot, rajzot, vízfestményt, sokszorosított grafikát és 19–20. századi traktátusokat – közöttük mintegy 50 Cezanne-művet – bemutató kiállítás a múzeum saját anyaga mellé a világ mintegy negyven jelentős múzeumából és magángyűjteményeiből kölcsönöz remekműveket. A korábbi szakmai együttműködések eredményeként a tárlat anyagát többek között olyan múzeumok műalkotásai gazdagítják majd, mint a párizsi Musée d’Orsay, a Musée de l’Orangerie, az amszterdami Stedelijk Museum, a londoni The National Gallery, a kölni Wallraf-Richartz Museum, a zürichi Kunsthaus, a bázeli Kunsthaus és a Fondation Beyeler, a madridi Museo Thyssen-Bornemisza, a moszkvai Puskin Múzeum és a Tretyjakov-képtár, a New York-i The Metropolitan Museum of Art és Museum of Modern Art, a frankfurti Städel Museum, a bécsi Albertina, a jeruzsálemi Izrael Múzeum és a washingtoni National Gallery of Art.

A kiállítás kurátora Geskó Judit.

A Régi Képtár Európai művészet 1250–1600 című állandó kiállításának folytatásaként ősszel nyílik meg az új állandó tárlat a múzeum városligeti szárnyában, az ott zajló rekonstrukciós munkák lezárását követően. Az első emeleten a 17. századi barokk, a második emeleti teremsorban a rokokó, klasszicista és realista stílusáramlatokat felvonultató 18. századi művészet kap majd helyet.

Kiállításaink közül ajánljuk