En

Dürer kiállítás 2020-ban

A járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel a Szépművészeti Múzeum és tagintézményei, a Magyar Nemzeti Galéria, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Vasarely Múzeum március 17-től határozatlan időre bezártak.

Tavaszra tervezett időszaki kiállításunkat (II. Amenhotep és kora) és programjainkat (Múzeum+ események), illetve őszre tervezett Cezanne-tárlatunkat elhalasztjuk, és egy későbbi időpontban rendezzük meg.

Az év második felében Dürer-kamarakiállítással várjuk látogatóinkat.

Albrecht Dürer kora
15–16. századi német rajzok a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből
Kamarakiállítás
2020. június – szeptember

A Szépművészeti Múzeumban őrzött, mintegy 9000 lapot magába foglaló rangos nemzetközi rajzgyűjteménynek gazdag és változatos szegmense a korai német rajzok együttese. Az internacionális gótika világától a reneszánsz korszakon át a manierizmus időszakáig ívelő két évszázadban készült művekből válogatott legszebb 50 rajz szerepel a tárlaton.

A látogatók megismerhetik a korszak legjelentősebb német művészeinek munkáit, a rajzok változatos technikáit, funkcióit és azt a szövevényes gyűjteménytörténeti utat, ahogyan a lapok a jelenlegi őrzési helyükre kerültek. A gyűjteményünk német rajzait bemutató kiállítás több mint fél évszázada volt legutóbb látható a Szépművészeti Múzeumban. A nyáron nyíló tárlat a 15–16. századi német rajzok tudományos feldolgozását tartalmazó szakkatalógus megjelenése alkalmából kerül megrendezésre. A nyár elején megjelenő szakkatalógus mintegy tízévnyi kutatómunka eredménye, amelyhez a Los Angeles-i J. Paul Getty Foundation anyagi és szakmai segítséget is nyújtott.

A kiállítás kurátora Bodnár Szilvia.

Kiállításaink közül ajánljuk