En

II. Amenhotep, Dürer és Cezanne – idei kiállításaink

II. Amenhotep fáraó sírjának felfedezését bemutató különleges tárlattal, Dürer-kamarakiállítással és Cezanne-tárlattal várjuk idén a látogatóinkat.

II. Amenhotep és kora. A fáraó sírjának felfedezése
2020. április – július

II. Amenhotep ókori egyiptomi uralkodó korát és sírjának szenzációs felfedezését mutatja be a Szépművészeti Múzeum 2020 áprilisában nyíló kiállítása. A tárlat középpontjában a fáraó Királyok völgyében megtalált sírkamrájának méretarányos rekonstrukciója áll, a látogatók emellett az eredeti ásatási dokumentáció segítségével ismerkedhetnek meg a nagy régészeti felfedezés történetével.

A II. Amenhotep és kora. A fáraó sírjának felfedezése című időszaki kiállítás első változatát 2017-ben mutatták be a milánói MUDEC-ben (Egitto. La straordinaria scoperta del faraone Amenofi II), a Milánói Egyetem Egyiptológiai Tanszékének szakmai irányításával. A budapesti kiállítás a milánóihoz hasonló koncepció mentén, de teljesen új műtárgyrepertoárral mutatja be az ókori egyiptomi uralkodó korát és sírjának szenzációs felfedezését. A kiállítás 140 műtárgyat vonultat fel, többek között a British Museum, a londoni University College, a Petrie Museum of Egyptian Archaeology, a firenzei Museo Egizio és a bécsi Kunsthistorisches Museumból kölcsönözve.

A kiállításon bemutatott tárgyak három nagy témakörre oszlanak: 1. a királyt és hivatalnokait ábrázoló szobrok és reliefek, illetve a hozzájuk tartozó tárgyak; 2. a korabeli elit mindennapi életének eszközei és tárgyai; 3. a korabeli elit sírok jellegzetes sírmellékletei.

A kiállítás fókuszában II. Amenhotep Királyok völgyében megtalált sírkamrájának méretarányos rekonstrukciója áll. A sírkamra falait borító színpompás jelenetek a napisten és a túlvilágon újjászülető elhunyt uralkodó utazását elevenítik meg. A sírkamra körül a látogató az eredeti ásatási dokumentáció segítségével ismerkedhet meg a nagy régészeti felfedezés történetével.

A kiállítás kurátora: Patrizia Piacentini (Milánói Egyetem), Christian Orsenigo és Liptay Éva.
Együttműködő partner: 24 Ore

Albrecht Dürer kora
15–16. századi német rajzok a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből
Kamarakiállítás
2020. június – szeptember

A Szépművészeti Múzeumban őrzött, mintegy 9000 lapot magába foglaló rangos nemzetközi rajzgyűjteménynek gazdag és változatos szegmense a korai német rajzok együttese. Az internacionális gótika világától a reneszánsz korszakon át a manierizmus időszakáig ívelő két évszázadban készült művekből válogatott legszebb 50 rajz szerepel a tárlaton.

A látogatók megismerhetik a korszak legjelentősebb német művészeinek munkáit, a rajzok változatos technikáit, funkcióit és azt a szövevényes gyűjteménytörténeti utat, ahogyan a lapok a jelenlegi őrzési helyükre kerültek. A gyűjteményünk német rajzait bemutató kiállítás több mint fél évszázada volt legutóbb látható a Szépművészeti Múzeumban. A nyáron nyíló tárlat a 15–16. századi német rajzok tudományos feldolgozását tartalmazó szakkatalógus megjelenése alkalmából kerül megrendezésre. A nyár elején megjelenő szakkatalógus mintegy tízévnyi kutatómunka eredménye, amelyhez a Los Angeles-i J. Paul Getty Foundation anyagi és szakmai segítséget is nyújtott.

A kiállítás kurátora Bodnár Szilvia.

Cezanne-tól Malevicsig
Árkádiától az absztrakcióig
2020. október – 2021. február

2012–2013 telén mutatta be a Szépművészeti Múzeum a Cezanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő című tárlatát, amely 200 000 ezer látogatót vonzott és komoly nemzetközi szakmai sikert aratott.

A 2020 őszén nyíló újabb kiállítás Paul Cezanne és több jelentős, klasszikus avantgárd művész kapcsolódási pontjait vizsgálja. Míg a 2012–2013. évi bemutató a nagy elődök (például Michelangelo, Gianlorenzo Bernini, Nicolas Poussin) és Paul Cezanne ecsettel, agyaggal, vésővel, vízfestékkel és ceruzával megformált találkozási pontjait kísérte végig, az új tárlat az absztrakció kérdését vizsgálja.

Cezanne munkái mellett a De Stijl mestereinek (Piet Mondrian, Theo van Doesburg, Huszár Vilmos), az orosz avantgárd művészeinek (Kazimir Malevics, Alekszandr Rodcsenko, Nikolaus Pevsner, Mihail Larionov) és a Bauhausban is dolgozó alkotóknak (Paul Klee, Lyonel Feininger, Moholy-Nagy László, Bortnyik Sándor) a munkáival találkozhat a közönség.

A magyar és angol nyelvű katalógus szerzői között a múzeum munkatársai mellett amerikai, angol, francia, svájci és német szaktekintélyek szerepelnek.

A több mint száz festményt, szobrot, rajzot, vízfestményt, sokszorosított grafikát és 19–20. századi traktátusokat – közöttük mintegy 50 Cezanne-művet – bemutató kiállítás a múzeum saját anyaga mellé a világ mintegy negyven jelentős múzeumából és magángyűjteményeiből kölcsönöz remekműveket. A korábbi szakmai együttműködések eredményeként a tárlat anyagát többek között olyan múzeumok műalkotásai gazdagítják majd, mint a párizsi Musée d’Orsay, a Musée de l’Orangerie, az amszterdami Stedelijk Museum, a londoni The National Gallery, a kölni Wallraf-Richartz Museum, a zürichi Kunsthaus, a bázeli Kunsthaus és a Fondation Beyeler, a madridi Museo Thyssen-Bornemisza, a moszkvai Puskin Múzeum és a Tretyjakov-képtár, a New York-i The Metropolitan Museum of Art és Museum of Modern Art, a frankfurti Städel Museum, a bécsi Albertina, a jeruzsálemi Izrael Múzeum és a washingtoni National Gallery of Art.

A kiállítás kurátora Geskó Judit.

A Régi Képtár Európai művészet 1250–1600 című állandó kiállításának folytatásaként ősszel nyílik meg az új állandó tárlat a múzeum városligeti szárnyában, az ott zajló rekonstrukciós munkák lezárását követően. Az első emeleten a 17. századi barokk, a második emeleti teremsorban a rokokó, klasszicista és realista stílusáramlatokat felvonultató 18. századi művészet kap majd helyet.

Kiállításaink közül ajánljuk