SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Tudományos konferencia és virtuális Nyílt nap a Facebookon A Magyar Tudomány Napja a Szépművészeti Múzeumban

2011. október 28.

A Szépművészeti Múzeum tudományos tevékenységét bemutató konferenciával és facebook felhasználóknak meghirdetett Nyílt nappal készül a Szépművészeti Múzeum az idei Tudomány Napjára. A november 3-án kezdődő kétnapos konferencián 20 kutató ad áttekintést a múzeum gyűjteményeiben, restaurátor-műhelyében és könyvtárában zajló munkáról, ezzel párhuzamosan pedig a Szépművészeti, facebook oldalának segítségével, egy virtuális Nyílt napon minden múzeumot illető kérdésre igyekszik majd választ adni.

Magyarországon 2003 óta november 3-án rendezik meg a Tudomány Napját emlékezve Széchenyi István felajánlására, mellyel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia létrehozását.

A Szépművészeti Múzeumban ez alkalomból szervezett, Keresztmetszet – A tudományos kutatás különféle aspektusai című konferencián az egyiptomi művészet vizsgálatától egy kortárs alkotó, Lakner László életmű-katalógusának előkészítéséről szóló beszámolóig hallhatnak előadásokat az érdeklődők.  E hatalmas időszakot 20 előadás igyekszik minél színesebben bemutatni, felvonultatva a különböző technikai és elméleti megközelítéseket is. Így egy-egy műtárgy és korszak által szó esik régészeti feltárásokról, restaurálásokról, azonosítási kérdésekről, kutatástörténetről. Új megvilágításban ismerhetjük meg például Lucas Cranach Mária a gyermekét táplálja című képet Gálos Miklós előadásában, megtudhatjuk mi az és miért fontos a MERCVRIVS Project, vagy éppen milyen újdonságot hoztak Leonardo múzeumban található szobrának kutatásai (Szőcs Miriam: A Leonardónak attribuált budapesti Lovas kisbronz technikai vizsgálatainak eredményei).

A konferencia mellett ez alkalomból a Szépművészeti Múzeum facebook oldalán november 3-án nyílt napon várja mindazon érdeklődőket, akiket érdekelnek a múzeumban zajló kutatások, gyűjtemények, kulisszák, tehát minden, ami a Szépművészetivel kapcsolatos.