SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Idén október 31-én megnyílik a felújított Szépművészeti Múzeum

2018. február 27.

Több mint három évig tartó rekonstrukciós munkálatok után ez év októberében nyílik meg újra a Szépművészeti Múzeum. Az intézménynek nemcsak az épülete újul meg, hanem a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményével való újraegyesítésnek köszönhetően, új koncepció alapján létrehozott állandó kiállításokkal várja majd a látogatókat. A nagyközönség két szakaszban veheti majd birtokba a megújult intézményt és az új kiállításokat: ez év október 31-én a mélyföldszinti terek és most felújított Román szárny nyílik meg, az összes új állandó kiállítás pedig 2019 közepétől lesz majd látogatható.

A Liget Budapest Projekt keretében végzett rekonstrukció során felújították a II. világháborúban súlyos károkat szenvedett, azóta csak felületes felújításon átesett és raktárként használt impozáns Román Csarnokot, korszerűsítették a múzeum elavult fűtőrendszerét, klimatizálták a kiállítótermek egy részét, felújították a csarnok feletti tetőszerkezetet, valamint új kiállító- és közönségforgalmi tereket, korszerű raktárhelyiségeket alakítottak ki az épületben. A felújított épületben összesen csaknem 2000 négyzetméterrel több kiállítótér ad majd helyet a tárlatoknak.

Több mint négy évtizedes távollét után a magyar művészet hazatér a Szépművészetibe, így a múzeum ezt követően az egyiptomi és az antikvitás művészete mellett a 18. század végéig együtt mutatja majd be az egyetemes és a magyar művészet történetét. Mindezekkel párhuzamosan a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteményének kiállítása - ideiglenesen, az Új Nemzeti Galéria megnyitásáig - felköltözik a Magyar Nemzeti Galériába. Ott így az elmúlt több mint két évszázad magyar és egyetemes művészetének remekművei lesznek láthatók, egészen 2021-ig, amikor a tervek szerint az Új Nemzeti Galéria a Városligetben megnyitja a kapuit.

A Szépművészeti Múzeum októberi nyitásával egyidejűleg egy különleges időszaki kamara-kiállítással is várja majd a látogatókat. A múzeum elsőként a gyűjtemény egyik legismertebb alkotását övező rejtélyt járja körül: a felújított és újra látogatható Michelangelo teremben Leonardo da Vinci budapesti Lovasát a reneszánsz mester és kortársai külföldi gyűjteményekből kölcsönzött, itthon először látható remekműveinek társaságában mutatja be a múzeum. Leonardo tíz rajza, valamint az általa inspirált pályatársak szobrai hűen idézik majd fel azt a reneszánszban megoldatlan problémát, amellyel Leonardo bő négy évtizeden át igyekezett megbirkózni: a szabadon álló, ágaskodó lovas szobor megalkotását. A budapesti kiállítás a Leonardo halálának ötszázadik évfordulóját kísérő nemzetközi megemlékezés-sorozat első eseménye.

Ebben az évben is folytatódik a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria anyagából válogatott kiállítás nemzetközi bemutatkozása. A nagysikerű londoni, római, párizsi, milánói és madridi kiállítások után ebben az évben - s a múzeum történetében első alkalommal – a dél-amerikai kontinensen, Buenos Airesben mutatkozik be az egyesített gyűjtemény. Az Argentin Szépművészeti Múzeumban március végén nyíló Mesterművek a reneszánsztól a romantikáig - a budapesti Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteménye című kiállítás július legvégig lesz látható az argentin fővárosban.

A múzeum a tavalyi nagysikerű kiállítás után visszatér a madridiThyssen-Bornemissza Múzeumba, ezúttal egy Vasarely műveit bemutató tárlattal. A júniustól szeptemberig látható, Vasarely és az Op art című kiállítás a művész teljes életművét áttekinti.  Az anyag nagy része a budapesti Vasarely Múzeumból érkezik Madridba, de lesznek művek a pécsi Vasarely Múzeumból, az örököstől, Pierre Vasarelytől és a Vasarely Foundation gyűjteményéből is.