SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Hollandiában mutatkozik be Szépművészeti Múzeum holland gyűjteménye

2016. november 4.

Rövid időre hazatér a Szépművészeti Múzeum csaknem 80 holland alkotása, ugyanis három hónapig a hollandiai Haarlemben mutatkoznak be a budapesti gyűjtemény jeles darabjai. A Dutch Old Masters from Budapest. Highlights from the Szépművészeti Múzeum című kiállítás november 12-én nyílik a Frans Hals Múzeumban, a február közepéig nyitva tartó tárlatra több mint százezer látogatót várnak az Amszterdam melletti városban.

A kiállítást kölcsönző intézmény három évenként rendez nagyszabású, nemzetközi jelentőségű kiállítást. A mostani, a budapesti múzeum anyagából válogatott tárlatot a holland aranykor kimagasló művésze, Frans Hals halálának 350. évfordulója alkalmából rendezik meg a művész nevét viselő múzeumban, ahol a festő életművének legjelentősebb darabjait is őrzik. Frans Hals korának legkiválóbb portréfestője, Rembrandt és Vermeer mellett a 17. század legjelentősebb holland mestere volt.

A budapesti kollekció a világ egyik legkiemelkedőbb holland gyűjteménye, amelynek mind festészeti, mind rajz anyagát tekintve rendkívül gazdag egy, a Haarlem és a haarlemi festőiskolának a 17. századi aranykor művészetében betöltött szerepét bemutató tárlathoz. A Régi Képtár anyagából 57 festmény, a Grafikai gyűjteményből pedig 27 rajz szerepel a kiállításon, többek közt Maerten van Heemskerck, Willem Pietersz Buytewech, Hendrick Avercamp, Frans Hals, Jan Steen, Pieter de Hooch, Jan van Goyen és Jacob van Ruisdaelművei. Ez a kiállítás a Szépművészeti Múzeum történetében a 17. századi hollandanyagot bemutató legnagyobb tárlat külföldön, amely a Haarlemhez kötődő művészek alkotásai mellett a legjelentősebb 17. századi holland és flamand mesterek, így Rembrandt, Rubens, Anthonis van Dyck, Jacob Jordaens és id. Jan Brueghel remekműveit is felvonultatja.

A Szépművészeti szervezésében az elmúlt években több jelentős nyugat-európai múzeumban és kiállítóhelyen - a londoni Royal Academy of Arts-ban, a bécsi Kunstforumban, a római The Galleria Nazionale d'Arte Moderna-ban és a párizsi Musée d’Orsay-ban - mutatkozhattak be önálló kiállításon a budapesti múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria műtárgyai. A múzeum 2015 elején kezdődő átfogó felújítása óta pedig többek között a milánói Palazzo Reale-ban és a párizsiMusée du Luxembourgban nyílt kiállítás a Szépművészeti és az MNG főműveiből.

A kiállítás kurátorai Marrigje Rikken, a Frans Hals Museumból és Tátrai Júlia, a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának vezetője. A kiállítást angol és holland nyelvű katalógus kíséri, amelynek szerzői Ember Ildikó, Marrigje Rikken és Tátrai Júlia.