En

Ókori vizeken – levelező pályázat

Vetélkedő felső tagozatos és középiskolás diákcsapatoknak

Klasszikus ókor

Időtartam: Jelentkezési határidő: okt. 9.

Maximális létszám: 15 fő

Ár: Ingyenes

Mi történt az egyiptomi hajótöröttel az elvarázsolt szigeten? Kik voltak az Argonauták és milyen küldetéssel hajóztak a tengeren? Milyen cselt vetettek be a görögök a szalamiszi csatában? Hogyan vezetett az actiumi tengeri ütközet a római császárság kialakulásához?

Mindezt megtudhatjátok, ha hajóra szálltok és elindultok az Antik Gyűjtemény idén huszadik alkalommal meghirdetett levelező pályázatán, amelyen izgalmas feladványok, online kvíz és egy kreatív pályamű elkészítése vár rátok!

Az idei verseny témája a hajózás: a pályázó csapatok egy-egy kiemelt történet révén, a hozzájuk kapcsolódó ókori ábrázolások és régészeti leletek segítségével ismerhetik meg az antik világ hajózáshoz kötődő mitikus kalandjait és történelmi eseményeit. Az ókori történetekben az adott kultúrák további jellemzői is feltárulnak a versenyzők előtt a technikai vívmányoktól kezdve a társadalmi viszonyokon át a vallás és a mítoszok világáig, illetve az ókori kultúrák egymáshoz való kapcsolatáig.

A pályázat 2020. október és 2021. február között négy online fordulóból áll, amelyek felkészítik a résztvevőket a 2021 márciusában megrendezett online kvízre, illetve a pályamű elkészítésére. A verseny végére, 2021 áprilisára ugyanis a csapatoknak egy kincsesládát kell összeállítaniuk, benne egy képzeletbeli hajó rakományával, valamint a hajónapló egy részletével. Ehhez a megszerzett ismeretek mellett kreativitásra, kézügyességre és csapatmunkára lesz szükségük.

A versenyre a klasszikus ókori kultúra iránt érdeklődő, középiskolába és az általános iskola felső tagozatába járó diákcsapatok jelentkezését várjuk. A győzteseket a tanév végén egy napra vendégül látjuk a Szépművészeti Múzeumban.

Nevezési díj nincs, a jelentkezési határidő: 2020. október 9.

A pályázati felhívás és további információ a verseny honlapján érhető el.

Jelentkezési lap

 

Időpont foglalása

A múzeumpedagógiai szolgáltatásokhoz előzetes időpont-foglalás szükséges. Csak azokat a foglalásokat tudjuk figyelembe venni, amelyeket legalább egy héttel a kívánt időpontot megelőzően adtak le. Munkatársaink ezután két munkanapon belül értesítik a látogatót foglalásának rögzítéséről. További információ az időpontfoglalásról a +36/30 221 75 65-ös telefonszámon.

Fogadónyilatkozat

Óvodai vagy iskolai csoport utazási kedvezmény igénybevételi szándékát a következő nyilatkozat kitöltésével jelezheti:

Lefoglalom

Online kitölthető lapunkon keresztül fogadjuk a jelentkezést múzeumpedagógiai szolgáltatásainkra:

További fontos tudnivalók

A Szépművészeti Múzeumban alapvetően kétféle tárlatvezetést kínálunk. A csoportos tárlatvezetéseket a 10 fős, vagy annál nagyobb csoportoknak javasoljuk és mindazoknak, akik szeretnék egy saját tárlatvezetővel bejárni állandó vagy időszaki kiállításaink egyikét. A csoportos tárlatvezetés díja 10.000,-Ft magyar, 16.000,-Ft idegen nyelven. Az időpontot a látogatók igényéhez igazítjuk, a foglalás pedig online űrlapunkon keresztül elérhető.

Az előre meghirdetett vezetésekhez bárki csatlakozhat, elsősorban a 10 főt számláló vagy annál kisebb csoportoknak éri meg a Jegymesteren vagy a helyszínen megváltani a belépőjegy mellé a kiegészítő jegyet (1.000,-Ft/fő). Az aktuális vezetések témáiról és időpontjairól itt nyújtunk tájékoztatást.

A bejelentkezés csak az e-mailen küldött visszaigazolással együtt érvényes. A visszaigazolásban szerepel a csoport és a látogatás minden rögzített adata a díjjal együtt. Csak a honlapon szereplő és e-mailben visszaigazolt árak és adatok mérvadók, szóbeli tájékoztatásra való hivatkozást nem tudunk elfogadni.

Kérjük, hogy a tárlatvezetés/foglalkozás kezdetének időpontja előtt legalább 15 perccel érkezzenek meg. Tárlatvezetőjük a megbeszélt időpont előtt 5 perccel fog megjelenni az információs pultnál. A földszinten várakozzanak a tárlatvezetőre úgy, hogy a csoport ne zavarja a többi látogatót a jegyvásárlásban, illetve mozgásban! A tárlatvezetés korábban kezdésére akkor sincs lehetőség, ha a csoport előbb érkezett. Kérjük szíves türelmüket!

A csoport késése esetén kérjük, hogy ezt telefonon mielőbb jelezzék az információs pultnak a (+36 1) 469 7788 telefonszámon. Legfeljebb 30 perces késést tudunk tolerálni, 30 perc késésen túl nem biztosítjuk a program megtartását. Ebben az esetben egy újabb időpont egyeztetése szükséges.

Kérjük, hogy az esetleges lemondást legkésőbb a látogatás előtti hétköznap 16 óráig jelezzék e-mailben a fenti elérhetőségeken.

Időpont foglalási igényét tárlatvezetéseinkre, foglalkozásainkra és egyéb szolgáltatásainkra a regisztrációs űrlap kitöltésével jelezheti felénk. Munkatársaink ezután két munkanapon belül értesítik  foglalásának rögzítéséről. Amennyiben az űrlap kitöltése folyamán további kérdései merülnének fel, vagy a rendelkezésre álló opciók között nem találná az Önnek optimálisat, úgy azt az űrlapon a kitöltés végén jelezheti.