SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Europeana Inside Project

Az Europeana Inside „Best Practice Network” típusú pályázati projekt, amelynek 26 résztvevője között jelentős európai kulturális intézmények, agreggátorok (azaz adatokat szolgáltatási céllal összegyűjtő partnerek) és szoftverszolgáltatók képviseltetik magukat. A projekt egyik célja az Europeana Connection Kit (ECK) szoftvereszköz létrehozása, amely a kulturális intézmények leírómetaadat-exportjának specifikus követelményeihez igazodva segíti az intézményeket abban, hogy tartalmaikat hozzáférhetővé tegyék az Europeanában (www.europeana.eu). A projekt 2012 áprilisában kezdődött és 30 hónapig tart. A projekt az CIP-ICT-PSP keretében az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg a Digital Agenda for Europe végrehajtásának elősegítésére.

Áttekintés
Az Europeana lnside fő célkitűzései:

 • európai kulturális intézmények új digitális tartalmait tegye közzé jelentős mennyiségben az Europeanán keresztül;
 • mérettől és típustól függetlenül az összes európai kulturális intézmény és aggregátor számára jelentősen megkönnyítse a tartalomszolgáltatást az Europeana felé;
 • az Europeana felé történő tartalomszolgáltatás során felmerülő szervezeti, technikai, jogi és pénzügyi nehézségek leküzdésében, a munkafolyamatok részleges automatizálásával, valamint engedély- és licenckezelési eszközök készítésével segítse a kulturális intézményeket és az aggregátorokat;
 • a korábbi Europeana-projektek során kidolgozott szabványok és protokollok keretrendszerére építve biztosítsa, hogy a digitális gyűjteménykezelő rendszerek (Collections And Digital Asset Management Software-ek) jelen és elkövetkező generációi Europeana-kompatibilisek legyenek;
 • támogassa a metaadatok gazdagítását a tartalomszolgáltatók rendszereiben (és ezáltal a részt vevő szervezetek és felhasználóik számára értéket teremtsen) azáltal, hogy az Europeanából, mint központi intézményközi aggregátorból és elérési pontból, csatornát nyit, amelyen keresztül a hozzáadott tartalmak visszaáramolhatnak a helyi rendszerekbe.

Konzorcium
A konzorciumot fő résztvevői, köztük kulturális intézmények, aggregátorok, illetve szoftverszolgáltató cégek az EU 10 tagországából származnak. Több résztvevő más, kapcsolódó Europeana-projektben is részt vesz, ami garantálja, hogy a projekt az Europeana általános fejlődésével szoros összhangban halad. Emellett olyan intézmények is közreműködnek, amelyek még eddig nem voltak kapcsolatban az Europeanával, így a projekt végére 960 000 új rekord kerül be az Europeanába.

EUROPEANA INSIDE
Munkacsomagok
A projekt az alábbi munkacsomagokból áll:

 • WP1 Hálózatépítés/Terjesztés
 • WP2 Specifikáció
 • WP3 Fejlesztés
 • WP4 Tartalom
 • WP5 Előállítás
 • WP6 Projektvezetés

WP1 Hálózatépítés/Terjesztés és WP6 Projektvezetés
A WP1 és WP6 munkacsomag a projekt teljes időtartamára vonatkozik és hálózatépítési, terjesztési és projektvezetési feladatokból áll. A WP2-5 számozású munkacsomagok alkotják a projekt gerincét: az Europeana Connection Kit (ECK) létrehozásának és tesztelésének fázisait.

WP2 Specifikáció
A WP2 munkacsomag célja a használati esetek modellezése és az Europeanában való közreműködés technikai és jogi követelményeinek megfogalmazása. Ezekből kiindulva kerülnek kidolgozásra a funkcionális követelmények, meghatározva azon funkciókat és szabványokat, amelyeket az ECK-nak támogatnia kell. Ezek alapján jön létre a teljes Technikai Specifikáció.

WP3 Fejlesztés
A WP3 munkacsomag célja az ECK funkcionális prototípusának és kezelési felületének megtervezése és felépítése, a WP2 munkacsomagban meghatározott funkcionális követelmények alapján.

WP4 Tartalom
A WP4 során a lefejlesztett ECK segítségével nagy mennyiségű metaadat kerül be az Europeanába. A WP4 munkacsomag fontos célja a program robosztusságának (kompatibilitásának, hibatűrésének) értékelése, amely alapján lehetségessé válik a Technikai Specifikáció finomítása.

WP5 Előállítás
A WP5 során a megelőző munkacsomagokban szerzett tapasztalatok felhasználásával elkészül az ECK éles verziója a szükséges dokumentációval együtt. Ezután következik az ECK „éles bevetése”, azaz partnerek széles köre kezdi alkalmazni egész Európában. A Technikai Partnerek hozzákapcsolják az ECK-t saját rendszereikhez, hogy elérhetővé tegyék a potenciális tartalomszolgáltatók számára. Az ECK teljes verziója és a Technikai Dokumentáció elérhető lesz az éles indulás után a www.europeana-inside.eu honlapon.


Partnerek
Collections Trust (Egyesült Királyság)
Knowledge Integration Ltd (Egyesült Királyság) Stiftung Preussischer Kulturbesitz (Németország)
zetcom AG (Németország)
PostScriptum Information Architecture Ltd (Görögország)
Digitaal Erfgoed Nederland (Hollandia)
System Simulation Ltd (Egyesült Királyság)
University of Leuven (Belgium)
Szépművészeti Múzeum (Magyarország)
KE Software Ltd (Egyesült Királyság)
Royal Museums of Art & History (Belgium)
Petőfi Irodalmi Múzeum (Magyarország)
National Gallery - Alexandras Soutzos Museum (Görögország)
Mobydoc (Franciaország)
iMinds (Belgium)
Magyar Nemzeti Múzeum (Magyarország)
Europeana Foundation (Hollandia)
Adlib Information Systems (Hollandia)
Länsmuseet Västernorrland (Svédország)
Monguz Kft. (Magyarország)
Semantika (Szlovénia)
Belgian Institute of Natural Sciences (Belgium)
SKINsoft Ltd (Franciaország)
Benaki Museum (Görögország)
House of Images (XantysLtd)
(Egyesült Királyság)
26.  Ecomuseu Municipal do Seixal (Portugália)

www.europeana-inside.eu

Kapcsolat
Ha szívesen lenne a projekt társult tagja és részt venne az ECK tesztelésében és fejlesztésében, keresse az Europeana lnside koordinátorát:

Gordon McKenna (International Development Manager)
Collections Trust
WC209 Natural History Museum
Cromwell Road
London SW75BD
United Kingdom
e-mail: Z29yZG9uIzEhKyNjb2xsZWN0aW9uc3RydXN0Lm9yZy51aw==

Az ECK fejlesztését az alábbi oldalakon kísérheti figyelemmel: