En

A komáromi Csillagerődbe kerül a Szépművészeti gipszgyűjteménye

A Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszgyűjteményének többszáz jeles darabja hét évtized után végre méltó otthonra talál majd a felújított komáromi Csillagerődben. Az új létesítmény oktatási, ismeretterjesztési feladatokat fog ellátni korszerű, interaktív múzeumi körülmények között 2020 tavaszától.

Az új kiállítótér látványtere, a múzeum gipszmásolataival

A korábban a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában tárolt gipszmásolati kollekció a XX. század elején azzal a céllal készült, hogy a szobrászat átfogó történetét élethű másolatokon keresztül mutassák be a látogatóknak. Az anyag nagy része több mint hét évtizede raktárba került, illetve szétszóródott az országban, s számos mű súlyosan sérült. A Csillagerődben csaknem 300 jeles darab talál majd otthonra. A kiállítás lehetővé teszi a szobrászat történetének áttekintését az antikvitástól a reneszánszig, a stílusok keletkezésének és egymásutániságának bemutatását; ikonográfiai és ábrázolási típusok és sémák kialakulásának és alkalmazásának szemléltetését. Ezek mellett a középkori és reneszánsz emlékek antik kapcsolataira is rávilágít a tervezett tárlat, így lehetőség nyílik pl. a Laokoón szoborcsoport és Michelangelo szobrainak művészettörténeti párbeszédbe állítására is.  Az eredetileg sokszor sötét terekben vagy nagy magasságban beépített műalkotások után készült gipszmásolatokat itt közelről, akár körüljárhatóan és szemmagasságból lesz mód tanulmányozni. Az intézmény megnyitását követően a látogatók megcsodálhatják majd többek között  Verrocchiónak Bartolomeo Colleonit és Donatellónak  Gattamelatát ábrázoló, több méter magas lovas szobrainak másolatát, csakúgy mint középkori, valamint reneszánsz síremlékeket, vagy épp a milói Vénuszt.

Ha többet szeretne olvasni a gyűjteményről, kattintson a linkre: http://ligetbudapest.reblog.hu/uj-otthonra-lelnek-a-szepmuveszeti-muzeum-szobormasolatai

Az építkezést bemutató látványos videó az alábbi linken tekinthető meg: https://youtu.be/P6qs_x6VeiQ

 

Kiállításaink közül ajánljuk