SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Itáliai mester (Fabrianoi), 14. század második fele: Madonna a Gyermekkel

Restaurálták: Boros Ildikó, Czinege András okl. faszobrász-restaurátor művészek

 

A közel életnagyságú Madonna szobor, az álló Kis Jézust tartja a kezében. Szerkezetileg több érdekesség is megfigyelhető. A Gyermek Jézust könnyedén le lehet emelni anyja kezéből, valószínűleg azért, hogy az ünnepek alkalmával egyszerűbben lehessen díszes ruhába öltöztetni.

A hátoldal alsó részén, selyemmel, bársonnyal bélelt négyszögletű fülkét találunk, melynek ajtaját díszes zárszerkezettel láttak el. Feltételezhetjük, hogy ez a fülke értékes ereklye, vagy valamilyen más fontos tárgy őrzésére szolgálhatott.

A Madonna szobor egy darab fából faragott, hátoldala kimélyített, eredetileg is záródeszkával ellátott. A Gyermek Jézus kimélyítés nélküli egy tömbből faragott alkotás.

Első ránézésre is szembetűnő a Madonna arcának archaikus megjelenése. A restaurálás során a vizsgálatok együttes eredményei pontosabb választ adtak a fej átfaragásának mértékéről. Az arcon, jobb oldalon hosszanti repedés vonult végig a Madonna álláig.

Feltételezhetően a Madonna fejét ékes korona díszíthette. A lefaragás nyoma jól látható a kendő szegélydíszítménye fölött.

A szobor teljes felülete alapozott, festett testszínű, színezett és „mordent” aranyozott mintázattal díszített. Festésére jellemző, hogy kopott, bizonyos részeken sérült volt. A Madonna fátyla, ruhája, arca festése alatt vásznazás figyelhető meg. A Gyermek Jézus ruhájának festése, csak a hátoldalon maradt meg, elöl még az alapozást is eltávolították.