SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Szombati Kerengő és Családi Napok

2010. október 2. - december 11.

Alkotóműhely gyerekeknek

A szombati foglalkozások sorozata és az ehhez illeszkedő, havonta egy alkalommal megrendezett családi napok minden hónapban más-más társművészeti ág, más-más téma köré szerveződnek. A foglalkozásokat a Múzeum múzeumpedagógusai a társszakmákat képviselő szakemberekkel, képzőművészekkel, zenészekkel és bábművészekkel együtt tervezik és tartják meg.
A foglalkozások két részből állnak. Az állandó kiállításon a gyerekek az aktuális témához kapcsolódóan játékos formában, beszélgetés közben ismerkednek a műtárgyakkal. A műhelymunka során pedig különböző anyagokkal és technikákkal alkotnak, illetve drámajátékkal dolgozzák fel aznapi élményeiket.

Életkor: 6-12 éveseknek
Időpont: szombat 10.00 – 12.00
Időtartam: 2 óra Részvételi díj: 900 Ft / alkalom / fő vagy 8000 Ft / 10 alkalom / fő
Maximális létszám: 30 fő

Találkozó a Múzeum pénztáránál.
Előzetes jelentkezés nem szükséges.

Családi napok
A szombati foglalkozásokat havonta egy alkalommal családi napokká bővítjük, ahol felnőttek és gyerekek együtt vehetnek részt a foglalkozásokon.
Időpontok: 10.00 – 13.00
A családi napokon a részvétel ingyenes!

Részletes program

Október:
Forgatás a Kerengőben Avagy Miksa császár diadala
Tettamanti Zsófia múzeumpedagógus és Mátrai Erik képzőművész vezetésével

Immár hagyománnyá vált, hogy ha október, akkor Big Draw. Ilyenkor minden a rajzolás körül forog. Idén Dürer és kortársai metszeteiből merítünk ihletet: szombatról szombatra forgatott filmünkön I. Miksa császár diadalmenetét ábrázoló grafikák elevenednek meg. Diadalmenetünk nemcsak I. Miksa diadala, hanem a rajzolásé is.

Október 2. Változó tájak kalandjai
Utunk során minden átváltozik. Bárányfelhőből tavacska lesz, tóból tenger, tengerből mező… A film mozgó háttereinek elkészítése falra vetített tárgyanimációval.

Október 9. Családi nap Terepasztal a Reneszánsz csarnokban
Miksa császár és menete hegyen-völgyön át tör előre, a Reneszánsz csarnok pedig terepasztallá alakul át. A terepasztal, mint igazi családi műfaj: kicsik és nagyok együtt barkácsolnak, festenek, ragasztanak. Vigyázat, mindent felhasználunk!

Október 16. Csatlakozz te is Miksa császár kíséretéhez!
Udvari bolondok, bajvívók, szarvasvadászok, solymászok, dobosok, udvaroncok, málhavivők… Őket mind eljátsszuk. Filmünk szereplőinek megelevenítése árnyjátékkal.

Október 31. Hová lett a Miksa?
Elrejtjük Miksa császár alattvalóit a múzeum képein, majd újból elővarázsoljuk őket. Varázslat ollóval, színes ceruzával, zsírkrétával.

November

Festői szárnyalás a Kerengőben
Pálinkás Mariann és Bozsó Nóra képzőművészek vezetésével

November havában, hagyományos festészeti anyagokkal és technikákkal ismerkedünk. Hogyan, miből és mivel készül az akvarell, a tempera és az olaj festmény? A mozaik készítés fortélyaiba is betekintést nyerhetünk a „múzeum angyalainak” segítségével.  

November 6. Papír és víz: felhős foltok, sóvirágok és tintacsigák
Fedezzük fel az angyalok világát. Kik ők és hogyan ábrázolják őket a festményeken? Színeket lebegtetünk és úsztatunk vízzel és akvarell festékkel. Megismerkedünk a márványozás technikájával, majd az így készült csodás mintás papírokból montázsokat alkotunk.

November 13. Freskó, szekkó, tempera
A fal- és táblakép festészet műhelytitkait lessük meg: híres reneszánsz festők alkotásaival ismerkedünk. Fatáblára festünk saját készítésű ásványi és növényi pigmentekből kevert tempera festékkel.

November 20. Családi Nap: Mozaik darabkák és szárnyas lények a múzeumban
Istenségeket, angyalokat, kerubokat és szeráfokat keresünk. A Márvány csarnokban elkészítjük kedvenc szárnyas lényünk képmását színesen csillogó üvegmozaikból.

November 27. Olaj, vászon és a legfőbb angyalok
A legismertebb arkangyalok, Mihály, Gábriel és Rafael történeteit elevenítjük fel múzeumi sétánkon, miközben megfigyeljük, hogy milyen eszközökkel és mire festették remekműveiket a barokk kor mesterei. Kipróbáljuk, miként varázsolhatunk a vászonra ezernyi színárnyalatot ujjaink és pár alapszín segítségével.

December

Családi Kerengő

December 4. Családi nap: É mint égbolt
A foglalkozást Juhász Litza és Tóth Anna vezetik
Interaktív játékok az É mint égbolt - művészeti ábécé című könyvben szereplő műtárgyakhoz kapcsolódóan. Kik férnek egy gomba alá, he elered az eső? Egy törpe? Egy hangya? Vagy akár egy nyúl is? Készítsünk bábokat, játsszuk el együtt, vagy találjunk ki új történetet a képekhez!

December 11.
Családi nap: Családi csendélet mix
A foglalkozást Tettamanti Zsófia és Juhász Litza vezetik
A családok a Felcsigázó csendéletek c. társasjátékot próbálhatják ki, majd pedig családi csendéletet mixelnek különböző szempontok felhasználásával. Kollázs, montázs, nyomtatás.