SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

NEXUS

2009. október 3. - október 10.

Interaktív kapcsolatok ismeretlen személyekkel és mozgatható szobrokkal

A kiállítást október 3-án, szombaton 15:00 órakor Baán László, a múzeum főigazgatója és Halasi Rita, a Design Hét Budapest kurátora nyitja meg a Szépművészeti Reneszánsz Csarnokában. Az eseményre tisztelettel meghívjuk! 

Kelle Antal ArtFormer különleges munkája látható a Szépművészeti Múzeumban szombaton nyíló, Nexus című kiállításon. A Design Hét programjához kapcsolódó, csaknem 6 méteres, interaktivitásra épülő mobil szoborpárt bemutató tárlat egy hétig látható a múzeumban.Kelle Antal ArtFormer munkáival a közelmúltban Dessauban a Bauhaus Kandinsky/Klee Mesterházában rendezett kiállításán találkozhatott a közönség, azt követően pedig itthon a Magyar Szabadalmi Hivatal Kiállítótermében. A 2009-es Design Hétre készített és a Szépművészeti Múzeum Reneszánsz Csarnokában felfüggesztett, nagyméretű figurái több személy együttes interaktivitását teszik lehetővé és a jelenkori, legprogresszívebb technológiai lehetőségeket felhasználva készültek.

A közel 6 méter magasságú, a tér egészét használó mobil szoborpár az interaktivitás szintjét tekintve egyedülálló a művészet történetében. A szobrokat a múzeum látogatói közvetlenül alakíthatják, míg mások két távoli helyszínről – Iparművészeti Múzeumból és Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről – figyelhetik, és terminálon vezérelve mozgathatják az alkotásokat. A különböző indíttatású indirekt viselkedések és reakciók néha játékra, máskor együttműködő elfogadásba vagy éppen elutasításba adnak lehetőséget.