SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Múzeum+ Szentek a Magyar Nemzeti Galériában

2013. november 14.

csütörtök 18.00 - 22.00

A novemberi Múzeum + témája a SZENTEK. Dr. Jelenits István piarista szerzetes, egyetemi tanár a középkori oltárok szentjeiről tart tárlatvezetést, Imre Mariann, a varázslatos Szent Cecília című mű alkotója a kortárs művészet alkotásain mutatja be a szentséghez való modern viszonyunkat. A Szent Efrém Férfikar szent énekekkel tölti meg a szárnyasoltároknak helyet adó Tróntermet, a St. Andrea Pincészet vezetője, Lőrincz György pedig a bor, a szőlő és a termőföld kapcsán beszél a szentek segítő erejéről.  2013. november 14-én a rendezvény keretében állandó és időszaki kiállításaink 22 óráig látogathatóak.

AZ ESTE RÉSZLETES PROGRAMJA:

Vendég tárlatvezetőnk:
18.00 Dr. Jelenits István, piarista szerzetes

Szentek – séták a gyűjteményben:
18.00 és 20.30 Megszentelt pillanatok – tárlatvezetés a 19. századi gyűjteményben
18.30 és 20.00 Árpád-házi szentek – tárlatvezetés a barokk és a 19. századi gyűjteményben
20.00 A szentség értelmezései a kortárs művészetben – Imre Mariann kiállító művész tárlatvezetése az 1945 utáni újrarendezett állandó kiállításban
21.00  Saints and Art – guided tour in English

Élő MúzeumCafé:
19.00 Történelmi trauma és művészet – Marc Chagall és Ámos Imre párhuzamos sorsa és munkássága
A beszélgetés résztvevői:
Galambos Ádám evangélikus teológus, az Asztali Beszélgetések Alapítvány elnöke, György Péteresztéta, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója és Tari Annamáriapszichológus.
A beszélgetést Martos Gábor, a MúzeumCafé főszerkesztője vezeti.

Tánc:
19.00 A Nemzeti Táncszínház bemutatja:
Inversedance – Fodor Zoltán Társulata: Verdi miniatures (részlet)

Beszélgetés:
19.30 Bor és SzentségDr. Lőrincz György borásszal, a St. Andrea szőlőbirtok és pincészet vezetőjével Bellák Gábor művészettörténész beszélget.
A beszélgetés során megkérdezzük a borászt, hogy érzi-e munkájában és boraiban Szent Andrea oltalmazó erejét, kell-e a szentek segítsége és a földműves imája a jó terméshez és hogy vajon szent ital-e a bor?

Koncert:
19.30 A Magyar Nemzeti Filharmonikusok művészeinek barokk kamarazenei koncertje.

Előadás:
20.30 Marc Chagall üvegablakai - Bellák Gábor művészettörténész előadása

Zene:
20:30 Szent Efrém Férfikar

Workshop:
18.00-21.30: Vegyes technikával, áttetsző papírfelületek játékával, aranyfényű díszítéssel készíthetjük el saját gótikus rózsaablakunkat

18.00-22.00: a zongoránál: Cseke Gábor

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

Belépő: 
Teljes árú jegy: 2800 Ft* 
Kedvezményes jegy: 2000 Ft*

*Felhívjuk figyelmüket, hogy a Múzeum+ rendezvényen a CHAGALL - Háború és béke között. IMRE ÁMOS, a "magyar Chagall" - a háború örvényében 1937-1944 valamint a MONET, GAUGUIN, SZINYEI MERSE, RIPPL-RÓNAI kiállítás kizárólag a külön váltható 800Ft-os illetve kedvezmény esetén 400 Ft-os kiegészítőjegy és a Múzeum+ karszalag együttes birtokában látogatható. Bővebben

Jegyek vásárolhatók a Jegymester.hu-n és a helyszínen.