SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

HATÁRTALAN ANTIKVITÁS

RÓMAI MATINÉ

2013. június 29.

Szombat 10.00-16:00
Komárom - Révkomárom

Családi nap iskoláskorú gyermekek is szüleik részére a Duna két oldalán

Római korhoz kötődő egész napos családi program: római legionárius katonai bemutatók, interaktív színi előadások, ókori foci-mérkőzés és játék, kézműves-foglalkozások (falfestés, mozaikkészítés, legionárius felszerelések), gasztronómiai bemutató, „Műtárgysimogató”, ókori táblás- és ügyességi játékok, tárlatvezetés és családi felfedező füzet a kiállításokhoz. Az összes helyszínre kiterjedő, izgalmas nyomozós játék ráadásként!

Újdonság! Nyomozós játék és ókori foci bemutató!
Nyomozós játék
: egy rejtélyes bűnügy vár felderítésre, amelyhez a nyomokat a Duna Menti Múzeumban, a VI. bástya - Római kőtárban, a Komáromi Klapka György Múzeumban, valamint az Igmándi erőd kőtárában lehet fellelni. Nyomozati jegyzőkönyv a négy állomás bármelyikén kérhető, és tetszőleges sorrendben lehet haladni köztük. Aki mind a négy helyszínen összegyűjti a szükséges információkat és jó következtetéseket von le, meg tudja válaszolni a bűnüggyel kapcsolatos kérdéseket. A 10 legpontosabb választ adó jutalma családi belépő a Szépművészeti Múzeum állandó kiállításaira. A válaszokat 2013. június 29. éjfélig e-mailben kérjük beküldeni az ZW9zIzEhKyNzemVwbXV2ZXN6ZXRpLmh1 e-mail címre. Eredményhirdetés: 2013. június 31.

Duna Menti Múzeum, Révkomárom
10:00-16:00  Felfedezőút az antik világ kincsei között - a Duna Menti Múzeum ókori kiállítása és a Római kőtár játékos felderítése családi füzet segítségével
10:00-12:00  Római ételek készítése és kóstoló
Római mozaikkészítés gyurmából, papírból, tárgyformázás antik előképek alapján
Római táblás játékok gyerekeknek és felnőtteknek
Beöltözés és fotózkodás római öltözetben

VI. bástya – Római kőtár, Révkomárom
10:00-16:00 Felfedezőút az antik világ kincsei között
- a Duna Menti Múzeum ókori kiállítása és a Római kőtár játékos    felderítése családi füzet segítségével
S.C.E.A.R. – római hagyományőrzők standja: kiállítás, bemutató és rövid színi és kardvívó jelenetek (10:45; 11:30; 13:30; 15:00) /SK/
Ókori gyerekjátékok és kézműveskedés
10:00; 12:30; 14:00    Tárlatvezetés a Római kőtárban magyar és szlovák nyelven
12:30-16:00                Beöltözés és fotózkodás római öltözetben
16:00-18:00                Látogatás az Izsa - Leányvár római katonai táborban
Megközelítés egyénileg. Találkozási pont: a Duna töltése a tábornál. (Rossz idő esetén elmarad!)

Komáromi Klapka György Múzeum
10:00-16:00 Felfedezőút az antik világ kincsei között - a római kiállítás játékos felderítése családi füzet segítségével „Műtárgysimogató” – eredeti antik tárgyak kézbevétele régész közreműködésével
Római falfestmény készítése antik mintaképek alapján
Ókori táblás és logikai játékok gyerekeknek és felnőtteknek

Igmándi erőd, Komárom
10:30; 14:00 Zajlik az élet Pannoniában – egy római senator és egy pannoniai szobrászfeleség találkozása - interaktív játék színészekkel (HU)
11:00-12:00  Ősfoci (harpastum) - bemutató mérkőzés
Két, ismert személyiségekből álló csapat fogja prezentálni az antik labdajáték szabályait. Az All-Star csapatot Várkonyi Attila-Dj Dominique, Patkó Béla-Kiki, Gyurcsik Tibor, Laklóth Aladár, Lippai László alkotják, akik mellett a Miló Box Team és a váci Elefántok Rögbi SE játékosai mutatják meg, mennyire lettek volna tehetséges focisták az ókorban. A bemutatójáték után lehetőséget biztosítunk arra, hogy mindenki saját maga próbálja ki az ősfocit. Hajrá Pannonia!

A programváltozás jogát fenntartjuk.

A részvétel ingyenes. A programok - hacsak másként nem jelöljük - kétnyelvűek.

A helyszínek között kisvonat biztosítja a családok közlekedését. A kisvonat használata regisztráltaknak ingyenes. Regisztrálni bármelyik helyszínen lehet. Keresse részletes műsorfüzetünket a rendezvények helyszínén!

A „Római matiné” családi nap a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye (Éós) és a Nagyszombati Egyetem (Transká univerita v Trnave) által közösen szervezett, a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló, „Határtalan antikvitás” elnevezésű múzeumpedagógiai programsorozat rendezvénye.

Komáromi Klapka György Múzeum
Komárom, Kelemen L. u. 22.
Tel.: +3634 344 697
www.kgym.hu/


Igmándi erőd - Római kőtár, Komárom

Nyitrai Kerületi Önkormányzat, Duna Menti Múzeum,
Révkomárom, Nádor u. 13. és a könyvtár épülete, Nádor u. 8.

VI. bástya - Római kőtár, Révkomárom, Körút
www.muzeumkn.sk