SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Esterházy Művészeti Díj 2013

2013. november 29. - 2014. január 6.

2013. november 28-án hirdetik ki az Esterházy Művészeti Díj 2013 eredményét. A független szakmai zsűri tizenhárom negyven év alatti kortárs képzőművész pályaműveit állítja ki a Szépművészeti Múzeum ION-Piramisában 2013. november 29-től 2014. január 05-ig.

A kiállító művészek: Batykó Róbert, Csató József, Galambos Áron, Jagicza Patrícia, Kaliczka Patrícia, Karsai Dániel, Kis Róka Csaba, Kovács Olívia,  Nemes Márton, Pintér Gábor, Szabó Klára Petra, Szinyova Gergő, Zékány Dia.

Az Esterházy Művészeti Díj
A 2009-ben megalapított Esterházy Művészeti Díj odaítélésével az Alapítvány célja a fiatal, tehetséges magyar művészek felkarolása és pályájukon való elindítása. Az egyenként 5000 euróval jutalmazott díjat kétévente, legalább kettő és legfeljebb három, negyven év alatti magyar festőművésznek ítéli oda a független szakmai zsűri.

A független szakmai zsűri tagjainak – Dr. Hegyi Lóránd, Dr. Alexander Tolnay, Niklai Judit, Fenyvesi Áron, Rieder Gábor, Vitus Weh valamint a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány és a díj főszponzora, az UNIQA részéről Dr. Ottrubay István és Othmar Michl - döntése alapján tizenhárom művésznek adatott meg a lehetőség a kiállításra, közülük hárman kapják meg az idei díjat.

ESTERHÁZY CONTEMPORARY
A kortárs művészet támogatása az ESTERHÁZY CONTEMPORARY program keretében az Esterházy család egészen a XIX. századig végzett mecénási és műgyűjtő tevékenységének folytatása. A kiállítás helyszíne, a Szépművészeti Múzeum szimbolikus értékkel bír, hiszen 1870-ben II. Miklós 637 festményből, 3535 rajzból, 51301 metszetből és 305 metszetekkel illusztrált könyvekből álló gyűjteménye lett a múzeum gyűjteményének alapja. Az Esterházy Alapítványok ezért évek óta különféle módokon, például modern épületek építtetésével, fiatal zenészek és kképművészek pártolásával, támogatják a kortárs művészetet. Ezt a hagyományt folytatva az alapítvány magyarországi kulturális tevékenységének egyik legjelentősebb elemeként kerül kétévenként kiosztásra az Esterházy Művészeti Díj

Miközben számos múzeum vagy kulturális vállalkozás csak neves művészek retrospektív kiállításaiban gondolkodik, az ESTERHÁZY CONTEMPORARY a kortárs művészet megújítójaként és felfedezőjeként értelmezi saját szerepét. A projekt keretében olyan fiatal közép-európai művészek kapnak lehetőséget a kibontakozásra, akik – bár maguk mögött tudhatják első sikereiket – a nemzetközi porondon még nem ismertek.

Az Esterházy Művészeti Díj támogatója az  UNIQA Biztosító Zrt.