SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Élő MúzeumCafé

2012. február 11.

szombat, 16.30 Magyar Nemzeti Múzeum Pesti helyszínelők – Teleki László öngyilkossága rendőri szemmel A Teleki életét és halálának tragikus körülményeit bemutató tárlatban nagy hangsúlyt kap az öngyilkosság utáni rendőrségi helyszínelés: eredeti dokumentumok bemutatása mellett 3D-ben láthatjuk Mayer György fotográfus helyszínen készült sztereofotójának életnagyságú kivetítését, amely fontos helyet foglal el a magyar kriminalisztika történetében. Pontosan mit láthattak 1861-ben a helyszínelők? Mik voltak a helyszínelés korabeli körülményei? És hogyan folyna le ez a rendőri vizsgálat ma, a 21. században?

A beszélgetés résztvevői:
Csorba László történész, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója,
Debreczeni-Droppán Béla történész és Lengyel Beatrix, a Magyar Nemzeti Múzeum Fotótárának vezetője, a kiállítás kurátorai,
valamint Anti Csaba László alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának tanársegédje és Bozó Csaba alezredes, az ORFK Bűnügyi és Szakértői Kutatóintézet Technikai osztályának vezetője.
A beszélgetést Martos Gábor, a MúzeumCafé főszerkesztője vezeti.

A beszélgetés előtt 15.00 órától Csorba László vezetést tart a kiállításban, majd 16.00 órától a két rendőrtiszt rendez rövid bemutatót a korabeli helyszínelésről. A program a Magyar Nemzeti Múzeum szervezése, így arra a belépés ezúttal nem ingyenes. A beszélgetést azonban szokás szerint rögzítjük, és a felvétel megtekinthető lesz a www.muzeumcafe.com honlapon.