SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Időskorú önkéntes projekt 2011-2013

2013. szeptember 20.

2011 augusztusa és 2013 júliusa között a Szépművészeti Múzeum és a rigai Lett Nemzeti Művészeti Múzeum együttműködése révén valósult meg az „Eastern European volunteer ambassadors – transferring best practices and model solutions of museum volunteer programmes” című időskorú önkéntes projekt – az Európai Unió Grundtvig Egész életen át tartó tanulás programja keretében.

A kétéves együttműködés kiváló alkalmat adott a projektben részt vevő, hazájukban az önkéntesség terén úttörőnek számító partnereknek felhalmozott tapasztalatainak cseréjére. A Lett Nemzeti Művészeti Múzeum fiatal, alakulóban levő Önkéntes Programja az önkéntes menedzsment, illetve az önkéntes területek kidolgozása, a budapesti Szépművészeti Múzeum pedig a már évek óta sikeresen működő programjának áttekintése és továbbfejlesztése terén gazdagodott a projektnek köszönhetően.

Az együttműködés során 6 budapesti és 6 rigai, 50 év feletti önkéntes 3-3 hetes csereutazását valósítottuk meg, melyek során az önkéntesek megismerhették a fogadó szervezet önkéntes programjának felépítését, területeit, illetve az önkéntesek képzési, motiválási és értékelési rendszerét, továbbá gyakorlati tevékenységekben is részt vettek.

A projekt sikerességét bizonyítja a Lett Nemzeti Művészeti Múzeum Önkéntes Programjának megszilárdulása (a projekt végére 35 állandó önkéntes), új önkéntes területek (látogatóinformáció, körséta tárlatvezetések) létrejötte, illetve a két partner Múzeum önkéntes menedzsmentjének tudatosabb, szervezettebb szintre emelése. Az együttműködésben részt vevő önkéntesek legfontosabb tanulási tapasztalatként a kommunikációs készségeik, illetve nyelvi és egyéb (művészeti, IT) ismereteik fejlődését és a partner ország kultúrájának megismerését emelték ki.