SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Grundtvig Tanulási kapcsolat projekt (2012–14) 

 

A Grundtvig Tanulási Kapcsolatok 2012–14 „Services to Volunteering Europeans – SERVE” című projektjében nyolc partnerintézmény vett részt nyolc országból. A pályázat feltételeinek megfelelően minden országban volt legalább egy találkozó:

1. Magyarország, Szépművészeti Múzeum (koordinátor)  http://www.szepmuveszeti.hu/volunteer_guide
2. Csehország, Celé Česko čte dětem, o.p.s.   http://www.celeceskoctedetem.cz/
3. Írország, National Association of Principals and Deputy Principals   www.napd.ie
4. Lengyelország, Stowarzyszenie “Centrum Wolontariatu”   www.wolontariat.waw.pl
5. Norvégia, Senioruniversitetet i Sveio, Sveio kommune   www.sveio.no
6. Spanyolország, Instituto Galego de Consumo   www.igc.xunta.es
7. Szlovákia, Proacademy  http://www.proacademy.sk/
8. Törökország, Antalya Memurlar Derneği   http://www.anmed.net/

A partnertalálkozók lehetővé tették, hogy megismerjük egymás eredményeit, jó gyakorlatait. A nemzetközi csoportban a sok tapasztalattal bíró önkéntes programvezetők mellet olyan vezetők dolgoztak együtt, akik önkéntes programok beindítását tervezték. A résztvevők egymástól lényegesen eltérő önkéntes programokat képviseltek. Ezért nem egy bizonyos önkéntes tevékenység megismertetése és elterjesztése volt a célunk, hanem a különböző önkéntes programok menedzselésének problémáira próbáltunk személyre szabott válaszokat adni.

Létrehoztunk egy digitális könyvet, amelyben felhívjuk a figyelmet az önkéntes programok sokféleségére, az önkéntesség jogi hátterére, az emberi aspektusokra, kulturális különbségekre, különböző menedzsment stílusokra és szervezeti megoldásokra. Egyrészt egymástól szerettünk volna tanulni, másrészt fontosnak tartottuk, hogy másoknak is segítsünk.

A válaszok sokszínűsége ellenére egy-két sarokpontban megegyeztek a SERVE csoport tagjai. Ezeket a következő módon lehet összefoglalni: (1) Az önkéntesség minden korosztály számára jelenthet vonzó időtöltést, hiszen az örömszerzés, az önmegvalósítás és egy dinamikus életstílus fenntartása a fiatalokra ugyanolyan ösztönzőleg hat, mint a középkorúakra és az idősebbekre. (2) Nem törvényszerű, de valószínű, hogy az önkéntes programok vezetői is olyan emberekből kerülnek ki, akiket a fent említett tényezők erőteljesen befolyásolnak. (3) Az önkéntes programok irányítása professzionalitást igényel, tehát fizetett vezetők és koordinátorok közreműködése még az önkéntes programok esetében is elengedhetetlen. (4) Az ideális az lenne, ha az önkéntes programok az egyének autonómiáját elfogadó és kibontakoztató tevékenységeket fognának össze bölcsen felépített hierarchikus keretek között. A vezetés feladata nem a másokon való uralkodás, hanem a gördülékenység, a hatékonyság és a szakmaiság elősegítése.

A “SERVE” csoport által összeállított e-könyv PDF formátumban letölthető.


Képes beszámolók az eddigi találkozóinkról
Budapest 2012. november

Cork (Írország) 2013. február

Antalya (Törökország) 2013. április

Sveio (Norvégia) 2013. június

Pozsony (Szlovákia) 2013. szeptember 
Santiago del Compostella (Spanyolország) 2013. november 
Ostrava (Csehország) 2014. március
Ostravai találkozó (CELÉ ČESKO ČTE DĚTEM) 2014. március 8-12.

Varsó (Lengyelország) 2014. májusTihany (Magyarország) 2014. június