SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Vetélkedők, pályázatok

'Egy birodalom bukása'
Ozirisz földjénEgy birodalom bukása’


levelező pályázat 5-7. és 8-10. osztályos tanulók számára a 2014/2015-ös tanévben

A résztvevő diákokkal játékos formában ismertetjük meg a Római Birodalom utolsó évszázadait és küzdelmeit, az ókori művészet késői korszakát. A csapatoknak a pályázati időszak végére egy mozaikképet kell elkészíteniük opus sectile - különböző méretű és formájú elemeket használó - technikával.

A szeptembertől áprilisig tartó időtartam alatt a csapatok négy feladatlap kitöltésére vállalkoznak. Az első feladatlapot a jelentkező csoportok 2014. október 13-tól tölthetik le honlapunkról. A pályamű beküldésének határideje: 2015. április 10.

A pályázati felhívás és a jelentkezési lap itt érhető el.

Az előző tanév pályázatának részletei megtekinthetők itt, az eredmények és a pályaművek fotói itt láthatók.

Csoportok maximális létszáma: 15 fő
Életkor: 5-10. évfolyam
Nevezés határideje: 2014. október 10.
Részvételi díj: ingyenes
Információ és jelentkezés: Kevély Flóránál, e-mail: marathon
@szepmuveszeti.hu
fax: +36 (1) 469 7178
postacím: Szépművészeti Múzeum, 1146 Budapest, Dózsa György út 41.
A borítékra kérjük, írják rá: ’Egy birodalom bukása’.

 

 


 

Ozirisz földjén
A Szépművészeti Múzeum egyiptomi vetélkedője

A vetélkedő saját oldala

A hagyomány szerint Ozirisz tanította meg az ókori egyiptomiakat a földművelésre, neki köszönhették a civilizáció létrejöttét, és hitük szerint Ozirisszá válva nyertek örök életet. A Múzeum egyiptomi vetélkedője azért róla nyerte nevét, mert az ő földjén kialakult kultúra tárgyi emlékeit, szellemi örökségét dolgozza fel. Az egyiptomi program részeként megrendezésre kerülő vetélkedő idén a stílusok tanulmányozását tűzte ki célul, melyben ismét gyermekek kalandjait elmesélő történetek segítenek a csapatoknak.

A vetélkedő 3 fordulóból áll, és döntővel zárul, ahol 10 csoport mérheti majd össze tudását. A jelentkezők a tanév folyamán háromszor kapnak feladatsorokat , melyek segítik felkészülésüket és a visszaküldött megoldásokkal egyúttal selejtezőként is szolgálnak. A résztvevők nem csak az ókori egyiptomi kultúra átfogó ismeretére tesznek szert, az iskolai tananyagnál mélyebb szinten, hanem a feladatokon keresztül az ország egyetlen nagy Egyiptomi gyűjteményét is játszva ismerhetik meg.

Csoportok maximális létszáma: 10 fő
Életkor: 5-12. osztály (10 – 18 év)
Nevezés határideje: 2014. október 1.
A vetélkedő döntője nyilvános, várható időpontja : 2015. május
Részvételi díj: ingyenes
Információ és jelentkezés : dr. Győry Hedvignél az
ZWd5aXAjMSErI3N6ZXBtdXZlc3pldGkuaHU=. címen vagy hétfőn, kedden és csütörtökön 9.00 – 16.00 óra között a 428 2078-as telefonszámon.

A feladategységek felépítése
Bevezető
• egy történet, melybe fontos adatok vannak beleszőve

Feladatok
• egy feladatlap, mely tesztszerűen feltett kérdésekkel konkrét ismereteket kérdez vissza
• egy szellemi készségfejlesztő feladat, melyben egy A/4-es lap terjedelemben kérjük kifejteni az adott témát a megadott irodalmi műfaj szabályait betartva.
• egy kézműves feladat, melyet a csapatok otthon végeznek el, majd fotódokumentációt küldenek.
• egy kép, melyet kérünk elküldeni.

Segédeszközök
• egy mini-lexikon, mely az egységekben előforduló speciális kifejezéseket megmagyarázza
• egy kis kiállítási kalauz, melyben látni lehet, hogy az adott egységhez kapcsolódó emlékeket a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Kiállításán, és rájuk kattintva bővebb tájékoztató olvasható róluk.

Az egyes feladategységek egymásra épülnek, mindig csak az előző feladatok megoldása után kapható újabb egység, ezek az interneten keresztül tölthetők le.

Az egész éves felkészülés reményeink szerint nem csak azokban hagy majd maradandó élményt, akik a végén összemérik tudásukat, hanem valamennyi résztvevőben, legyen az diák vagy tanár. Az ismeretanyag az iskolai, ókori egyiptomi tananyagra épül, de azon számos ponton túlmutatva bővíti az ott szerzett ismereteket. Az életkori sajátságokat figyelembe véve kutatásra, logikus, innovatív gondolkodásra késztet, ugyanakkor fejleszti a manuális képességeket, a gyakorlati érzéket és kreativitást is. A csoportmunka segíti a csapatszellem kialakulását, és tapasztalatot nyújt a team munkához.

A menet közben felmerülő kérdésekre szívesen válaszolunk a fent megadott elérhetőségeken.

Együttműködésüket előre is köszönjük, és reméljük, hogy valamennyiüknek sok kellemes élményt és örömet fog majd hozni úgy a felkészülés, mint a vetélkedő.