SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Száz év óta először: teljesen nyílt nemzetközi tervpályázat Magyarországon

2014. március 1.

2014. február 27-én megkezdődött a Liget Budapest Nemzetközi Építészeti Tervpályázat regisztrációja. A két éves előkészítő munka, az országos építész- és múzeumszakmai szervezetekkel való egyeztetés és a rekordszámú pályázatot fogadó, eredményes elhelyezési ötletpályázat alapján meghirdetett nyílt, ingyenes, nemzetközi, kétfordulós, anonim tervpályázat honlapján regisztráció nélkül is elérhető minden érdeklődő számára az összefoglaló kiírás és szabályrendszer, illetve a regisztrációt követően az egyes pályázatokra vonatkozó mellékletek is.  A regisztrációt követően 2014. március 13-ig tehetnek fel kérdéseket a pályázók a felhívással kapcsolatban, a pályaművek beérkezésének határideje 2014. május 27. A kiírás szövege elérhető a www.ligetbudapest.org oldalon.

A Városligetben felépítendő múzeumi épületek megvalósítására vonatkozó nyílt, nemzetközi tervpályázatot a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a Szépművészeti Múzeummal együttműködésben írta ki. Az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza épületeire egy-egy, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületére pedig egy közös felhívás jelent meg.  A kiírás, mely száz éve az első valóban nyílt nemzetközi építészeti tervpályázat Magyarországon, a Városliget komplex fejlesztését és megújítását célzó Liget Budapest Projekt része, melyre a kiírók több száz pályamű érkezését várják a világ minden részéről.

A II. forduló várható kezdete 2014 augusztusában lesz, a 11 tagú nemzetközi zsűri pedig a tervek szerint 2014 decemberében hirdet majd végeredményt.