SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Liget Budapest Projekt - Nemzetközi építészeti tervpályázat öt új múzeumi épületre

2014. március 3.

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a Szépművészeti Múzeummal együttműködésben nyílt, nemzetközi tervpályázatot írt ki a budapesti Városligetben felépítendő múzeumi épületekre. Az öt új épületre - ahol hat intézmény kap helyet - négy külön pályázatot írtak ki. Az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza épületeire egy-egy, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületére pedig egy közös felhívás jelent meg. A nemzetközi tervpályázat a Városliget komplex fejlesztését és megújítását célzó Liget Budapest Projekt része. A Városliget – az új múzeumépületek révén, a park zöldfelületének teljes megújításával és bővítésével, valamint a már itt működő intézmények rekonstrukciójával és fejlesztésével – a jövőben Budapest egyik meghatározó, Európa-szerte ismert turisztikai és kulturális desztinációja, családi élményparkja lesz. A felhívás szövege a www.ligetbudapest.org címen érhető el.

A 870.000 euró összdíjazású nemzetközi felhívás nyílt, kétfordulós, a pályaműveket 11 tagú nemzetközi zsűri bírálja el. Az első forduló augusztusban zárul le, a végeredményt decemberben hirdetik ki.

A zsűri tagjai:
Elnök: Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, társelnök:  Wim Pijbes építész, az amszterdami Rijksmuseum főigazgatója.

Tagok: Paula Cadima építész, egyetemi tanár (AA London School of Architecture); Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke; Finta Sándor, Budapest főépítésze; Edwin Heathcote építész, a Financial Times építészeti kritikusa; Henri Loyrette, a francia Államtanács tagja, a Musée du Louvre korábbi igazgatója; Nagy Ervin országos főépítész; Sáros László György építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke és Martha Thorne építész, a Pritzker Építészeti Díj ügyvezető igazgatója. Póttagok: Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara elnöke, Cselovszki Zoltán, építész, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke, Fazakas György építész és Perényi Tamás építész, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának tanszékvezető egyetemi docense. Az UIA (Építészek Nemzetközi Szövetsége) tagot és póttagot is delegál a testületbe.

A Liget Budapest Projekt keretében felépülő öt új épület az elmúlt évben meghirdetett elhelyezési ötletpályázat nyertes pályaműveiben javasolt megoldásokkal összhangban, a park szélein, illetve a Ligetben található, de lebontásra ítélt építmények, beépítések helyén épülnek fel, megóvva a park zöldfelületét, amelynek rekonstrukciója és növelése a Liget Budapest Projekt egyik alapvető eleme. A Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint a FotóMúzeum Budapest (a mostani Magyar Fotográfiai Múzeum) az Ötvenhatosok terén, a Magyar Zene Háza a lebontásra kerülő volt Hungexpo-irodák helyén, míg az Új Nemzeti Galéria a lebontandó Petőfi Csarnok mögötti területen épül fel.

A Városliget immár több mint száz éve egy olyan közparkja Budapestnek, amely az idelátogatók számára egyszerre biztosítja a kulturális, ismeretterjesztő és szórakoztató intézmények sokaságát és a zöldfelületi kikapcsolódást. Így nyílt meg a park területén 1866-ban az Állatkert, 1870-ben a Műjégpálya, 1885-ben a régi Műcsarnok (a mai Olof Palme Ház) és a nagy Iparcsarnok (melynek helyén ma a Petőfi Csarnok áll), így épült meg itt több mint kétszáz épülettel 1896-ban a világraszóló Millenniumi kiállítás, 1906-ban a Szépművészeti Múzeum vagy 1913-ban a Széchenyi Fürdő.

Az évtizedek óta egyre romló állapotú Városligetnek ezt az Európa szerte különleges, egyedi komplexitását és tradícióját megőrizve s egyben folytatva, az itt már több mint 100 éve megkezdett múzeumi negyedet (Szépművészeti Múzeum, Műcsarnok, Mezőgazdasági Múzeum, Közlekedési Múzeum) fogja kiegészíteni európai rangú új épületekkel a Liget Budapest Projekt: egy sokoldalú, a világ számos más kulturális metropoliszában már létező múzeumi negyeddé.

Annak érdekében, hogy a múzeumi negyed új épületei a már itt állókhoz méltóak legyenek, 2014. február 27-én, hároméves előkészítés után egy teljesen nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázat került kiírásra, amelyre Magyarországon utoljára Budapest századfordulós fénykorában, több mint 100 éve volt példa.

A tervpályázat célja, hogy olyan múzeumok épüljenek a Városligetben, amelyek úgy lesznek ikonértékűek Budapest és Magyarország számára, hogy egyben funkcionálisan 21. századi megoldásokkal, világszínvonalon szolgálják a gyűjteményeket és a látogatókat. Fontos, hogy a tervezett épületek flexibilis tereket biztosítsanak a következő évtizedekre a beköltöző intézményeknek és megfelelő körülményeket a látogatóbarát működéshez. Elsőrendű szempont, hogy az új múzeumok a kortárs építészet legmagasabb színvonalán maradandó esztétikai élményt nyújtsanak a látogatónak és hozzájáruljanak Budapest épített örökségének gazdagításához, úgy, hogy tisztelettel kezelik a Városliget történeti örökségét. A cél, hogy egyedi, erőteljes építészeti gondolatot megfogalmazó épületekből álló, jól felismerhető és azonosítható együttest hoznak létre, amely képes növelni Budapest és a magyar kultúra nemzetközi ismertségét, nyitott, átlátható, hívogató közösségi tereket biztosítanak Budapest lakóinak s a belföldi és külföldi látogatóknak egyaránt, úgy, hogy az új épületek egyúttal a fenntartható építészet elvárásainak is megfeleljenek.

A négy pályázat értékelése azonos szabályrendszer alapján, azonos bírálóbizottsággal, és azonos értékelési rendszernek megfelelően zajlik. A 2. forduló után kihirdetett győztesek között elvárás lesz az együttműködés, a magyar építészeti és szakági tervezők bevonása, közreműködés a Városliget tájépítészeti rekonstrukciójának előkészítésében és a tervezett épületkomplexum közös energetikai rendszere megtervezésének előkészítésben is.

A tervpályázat I. fordulójának meghirdetésének időpontja 2014. február 27., a  pályaművek beérkezésének határideje: 2014. május 27. A II. forduló várható kezdete 2014 augusztusában lesz, a zsűri pedig a tervek szerint 2014 decemberében hirdet majd végeredményt.

Az eredményhirdetést követően 2015-ben a részletes tervezés, a szükséges engedélyek beszerzése és a közbeszerzési eljárások lebonyolítása zajlik majd, az építkezés pedig 2016-ban indulhat, s az épületek 2018-ban kerülhetnek átadásra. Az öt új múzeumépület megvalósításának tervezett összköltsége 75 milliárd forint.

A Liget Budapest Projekt a Városliget átfogó megújítását célozza, ennek egyik kiemelkedő fontosságú része az új múzeumi épületek létrehozása. A Projekt többi elemének előkészítése – többek között a Városliget teljes zöldfelületének megújítása s egyben növelése, a Fővárosi Állat- és Növénykert bővítése, a Fővárosi Nagycirkusz új épületbe költözése, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum részleges rekonstrukciója és bővítése vagy a Gyermek és Ifjúsági Tudás- és Élményközpont létrehozása – az új múzeumi épületek megvalósításával párhuzamosan zajlik majd, míg a park részleges felújítása már idén tavasszal elkezdődik.


(A képre kattintva a térkép pdf formátumban letölthető )