SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Liget Budapest Projekt – civil együttműködési program és középiskolai ötletpályázat

2014. április 28.

Liget Budapest Projekt – civil együttműködési program és középiskolai ötletpályázat

Széleskörű civil együttműködési programot indít és miLigetünk címmel középiskolásoknak szóló ötletpályázatot hirdet a Városliget megújításáért és hosszú távú fejlesztéséért felelős Városliget Zrt. A programról és pályázatról az Szent István Gimnáziumban tartott rendezvényen tájékoztatták a sajtó képviselőit és a meghívott vendégeket. Az eseményen részt vett a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Szeretjük Zuglót Egyesület képviselője is.

A Városliget teljes megújítását és fejlesztését szolgáló Liget Budapest Projekt kapcsán a Városliget Zrt. ötletpályázatot hirdet miLigetünk - Van helyed a Ligetben címmel VI., VII. és XIV. kerületi középiskolás diákok részére.  A kreatív ötletpályázat célja, hogy a Városligetet ismerő és azt rendszeresen használó középiskolások közvetlen részesei lehessenek a teljesen átalakuló park megújulásának.

„A nyertes pályázatok segítségével olyan Ligetet igyekszünk kialakítani, amelyben azok kreativitása is teret kap, akik mindennap használják a parkot. A Liget átfogó fejlesztésének befejezési határideje 2018 tavasza, de az átalakítások már idén elkezdődnek, így a pályázaton született ötletek egy részét már ebben az évben felhasználjuk a park megújításában” – mondta a pályázatot ismertető tájékoztatón Baán László, a projekt miniszteri biztosa.

A diákoknak két témában lehet pályázni együtt vagy külön-külön is: az egyik pályázatban a Városliget összes felújítandó padjának grafikai tervezésére nyílik lehetőség. A cél, hogy a megújuló park padjainak mindegyike egyedi dizájnú, különleges, de funkcionális használati tárgyak legyen. A másik pályázatban arra kérik a fiatalokat, álmodják meg, milyen legyen az a hely a Városligetben, ahol a legtöbb időt szeretnék eltölteni. A résztvevőknek ki kell találniuk a tér funkcióit és meg is kell azt tervezniük: olyan, kb. 2000 m2-es területen elhelyezkedő közösségi tér kitalálása a feladat, amely alkalmas a 14-18 éves fiatalok szabadidejének izgalmas és tartalmas eltöltésre. A megtervezett „placc” lehet akár egy padokból álló találkozóhely, sportpálya, fitneszsarok, vagy bármi, ami odavonzza a fiatalokat. A legjobb pályázat ötleteit a park megújítása során felhasználják, így a nyertes csapatnak lehetősége nyílik részt venni a Városliget fejlesztésében. A pályázatra a környező kerületek középiskoláinak tanulóit várják egyedüli indulóként vagy néhány fős csapatokban.

A nyertes pályaműnek a megújuló Városligethez igazodóan, civil-közösségi funkciójúnak, kreatívnak és környezetformálónak kell lennie, de szempont még a pozitív üzenet, az eredeti ötlet és kreativitás, a terv kivitelezhetősége és egyértelműsége is.

A megvalósítandó műveket kiválasztó Bíráló Bizottság (zsűri) a Városliget Zrt., a Szépművészeti Múzeum, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Főkert által delegált tagokból áll.  A meghirdetett díjazás szerint a miPlaccunk pályázat nyertes csapatai a Városligetben található intézményekbe kapnak vásárlási kuponokat. Az érintett intézmények: Széchenyi fürdő, Városligeti Műjégpálya, Szépművészeti Múzeum, Fővárosi Állatkert és a BRGR pavilon. A padok esetében pedig minden nyertes tervező – padtervének ez évi megvalósításán túl - belépőket kap a Szépművészeti Múzeumban október végétől látható Rembrandt-kiállításra.

A pályaműveket 2014. május 23-ig elektronikus úton (e-mailben, csatolt fájlban) kérik elküldeni a következő email címre: bWlsaWdldHVuayMxISsjbGlnZXRidWRhcGVzdC5vcmc=, vagy eljuttatni a következő címre: Városliget Zrt., 1064 Budapest, Dózsa György út 84/a. Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

További részletek a miLigetünk Facebook oldalán találhatók, ahol a pályázók kérdéseiket május 21-ig tehetik fel.

Civil együttműködési program

A Városliget megújítását és fejlesztését célzó Liget Budapest Projekt az előkészítő folyamat részeként figyelembe kívánja venni a Városligetet ismerő és használó civil szervezetek ötleteit, véleményeit is. A most meghirdetett civil együttműködési program célja a Liget megújítására és fejlesztésére vonatkozó civil igények és ötletek összegyűjtése és az erre vonatkozó folyamatos párbeszéd fenntartása.

A Városliget megújítását célzó múzeum- és építészszakmai munka három éve kezdődött, a munkában eddig több mint 100 szakember vett részt. Az előkészítésben és az egyeztetéseken a Ligetben helyet kapó intézmények vezetői mellett részt vettek a múzeumi és építészszakmai szervezetek (többek között a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsága, a Pulszky Társaság, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ és az UNESCO szakemberei) a főváros, valamint az érintett kerületek vezetői, de folyamatos egyezetések zajlottak a Budapesti Közlekedési Központtal, a Főkerttel és civil szakmai szervezetekkel is.

A civil szervezetek ötleteit, kezdeményezéseit az b2ZmaWNlIzEhKyNsaWdldGJ1ZGFwZXN0Lm9yZw== e-mail címre, levélben pedig a Városliget Zrt, 1064 Budapest, Dózsa György út 84/a postacímre várják.

 

A Liget Budapest Projekt a Városliget teljes megújítását és komplex fejlesztését szolgálja. Az új múzeumi negyed öt épületére kiírt nemzetközi építészeti tervpályázat iránt világszerte óriási az érdeklődés, eddig több mint 140 országból mintegy nyolcvanezren kattintottak a pályázati kiírás oldalára és csaknem kétezer-ötszázan már regisztráltak a pályázatra.  A fejlesztéseknek köszönhetően a Liget – az új múzeumépületek megépítése, valamint a már itt működő intézmények megújítása révén, továbbá a park zöldfelületének rekonstrukciójával és bővítésével – a jövőben Budapest egyik meghatározó, Európa-szerte ismert turisztikai és kulturális desztinációja, családi élményparkja lesz.