SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

A világ minden tájáról várja az Állatkert a részvételi ajánlatokat

Megjelent a részvételi felhívás a Pannon Park terveinek elkészítésére

2014. augusztus 1.

Fontos állomásához ért a Fővárosi Állat- és Növénykert középtávú fejlesztési programjának, azon belül az úgynevezett Pannon Parknak a megvalósítása. A Pannon Park engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítésére kiírt részvételi beadási határideje augusztus 25.

Liget Budapest Projekt – lezárult a nemzetközi építészeti tervpályázat első fordulója

2014. július 29.

Lezárult a Városligetbe tervezett múzeumi épültekre kiírt nemzetközi építészeti tervpályázat első fordulója. Az öt épületre idén februárban írt ki nyílt pályázatot (www.ligetbudapest.org) a Szépművészeti Múzeum és a Városliget Zrt. és a május végi határidőre beérkezett több mint 470 pályaművet 11 tagú magyar és külföldi múzeumi és építészeti szakemberekből álló zsűri értékelte.

Új padok és közösségi tér: megvalósulnak a diákok tervei a Városligetben

2014. július 7.

„Rengeteg izgalmas tervet kaptunk a környező középiskolák diákjaitól, amelyek alapján már idén 53 pad újul meg és színesedik a felújítandó Városligetben. Szándékunkban áll minél több érintett csoportot elérni, és valamilyen formában bevonni a projektbe, hogy a park megújítása során a mindennapi használók igényeit és ötleteit is megismerjük, illetve, lehetőség szerint, viszontlássuk a zöldebb és modernebb Ligetben - nyilatkozta Mozsár István, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Elindult a Városliget zöldfelületének felújítása

2014. június 12.

Bár a Városliget átfogó fejlesztésének befejezési határideje 2018 tavasza, a Liget Budapest projekt keretében megkezdődött a park felújítási munkálatainak első üteme

Liget Budapest Projekt – jelentősen nő majd a zöldfelület a Városligetben

2014. június 3.

A jelenlegi 60 százalékról 65 százalékra nő majd a városligeti park zöldfelülete a területre vonatkozó Városligeti Építési Szabályzat tervezete szerint. A Fővárosi Önkormányzat által lebonyolításra kerülő partnerségi egyeztetési program keretében beérkezett vélemények figyelembevételével, és a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosával történő egyeztetések után módosul a Városligetbe tervezett Új Nemzeti Galéria tervezési területe, valamint nem a park területén épül majd fel az eredetileg oda tervezett Gyermek és Ifjúsági Tudás- és Élményközpont. Már az eredeti elképzelések egyik sarokpontja is a zöldfelület és ezzel együtt a Liget biológiai aktivitásának növelése volt, azonban a mostani módosítások további zöldfelületi rehabilitációt tesznek majd lehetővé a Városligetben.

Liget Budapest Projekt – közel félezer pályamű érkezett az építészeti tervpályázati kiírásra

2014. május 29.

Közel félezer pályamű érkezett a világ minden részéből a Városligetben felépítendő múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi építészeti tervpályázatra. A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a Szépművészeti Múzeummal együttműködésben, három éves előkészítő munka után, idén február végén írt ki pályázatot az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum a Magyar Zene Háza, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületeire. A beérkezett pályaművek száma nemzetközi szinten is kiemelődőnek számít, az óriási érdeklődést már az is előre jelezte, hogy a kiírás honlapjának (www.ligetbudapest.org) az elmúlt három hónapban több mint 140 országból volt sok ezernyi látogatója.

Liget Budapest Projekt – civil együttműködési program és középiskolai ötletpályázat

2014. április 28.

Széleskörű civil együttműködési programot indít és miLigetünk címmel középiskolásoknak szóló ötletpályázatot hirdet a Városliget megújításáért és hosszú távú fejlesztéséért felelős Városliget Zrt. A programról és pályázatról az Szent István Gimnáziumban tartott rendezvényen tájékoztatták a sajtó képviselőit és a meghívott vendégeket. Az eseményen részt vett a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Szeretjük Zuglót Egyesület képviselője is.

Óriási nemzetközi érdeklődés kíséri a Liget Budapest tervpályázatát

2014. március 24.

Óriási nemzetközi érdeklődés kíséri a Liget Budapest tervpályázatát Február végi megjelenése óta már csaknem harmincezren látogatták meg a Városligetben felépítendő múzeumi épületekre kiírt, nyílt nemzetközi építészeti tervpályázat weboldalát. A felhívás szövegére eddig több mint 130 országból voltak kíváncsiak, és már több mint 1500-an regisztráltak is a tervpályázatra. A múzeumi épületek létrehozása a Városliget hosszú távú, átfogó megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt része, amelynek célja az új épületek létrehozása mellett a park zöldfelületének teljes rekonstrukciójával és növelésével együtt, a Liget hagyományainak megfelelően, egy világszínvonalú városi családi élménypark létrehozása. A felhívás szövege a www.ligetbudapest.org címen érhető el.

Liget Budapest Projekt - Nemzetközi építészeti tervpályázat öt új múzeumi épületre

2014. március 3.

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a Szépművészeti Múzeummal együttműködésben nyílt, nemzetközi tervpályázatot írt ki a budapesti Városligetben felépítendő múzeumi épületekre. Az öt új épületre - ahol hat intézmény kap helyet - négy külön pályázatot írtak ki. Az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza épületeire egy-egy, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületére pedig egy közös felhívás jelent meg. A nemzetközi tervpályázat a Városliget komplex fejlesztését és megújítását célzó Liget Budapest Projekt része. A Városliget – az új múzeumépületek révén, a park zöldfelületének teljes megújításával és bővítésével, valamint a már itt működő intézmények rekonstrukciójával és fejlesztésével – a jövőben Budapest egyik meghatározó, Európa-szerte ismert turisztikai és kulturális desztinációja, családi élményparkja lesz. A felhívás szövege a www.ligetbudapest.org címen érhető el.

Száz év óta először: teljesen nyílt nemzetközi tervpályázat Magyarországon

2014. március 1.

2014. február 27-én megkezdődött a Liget Budapest Nemzetközi Építészeti Tervpályázat regisztrációja. A két éves előkészítő munka, az országos építész- és múzeumszakmai szervezetekkel való egyeztetés és a rekordszámú pályázatot fogadó, eredményes elhelyezési ötletpályázat alapján meghirdetett nyílt, ingyenes, nemzetközi, kétfordulós, anonim tervpályázat honlapján regisztráció nélkül is elérhető minden érdeklődő számára az összefoglaló kiírás és szabályrendszer, illetve a regisztrációt követően az egyes pályázatokra vonatkozó mellékletek is. A regisztrációt követően 2014. március 13-ig tehetnek fel kérdéseket a pályázók a felhívással kapcsolatban, a pályaművek beérkezésének határideje 2014. május 27. A kiírás szövege elérhető a www.ligetbudapest.org oldalon.