SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Liget Budapest Projekt – lezárult a nemzetközi építészeti tervpályázat első fordulója

2014. július 29.

Lezárult a Városligetbe tervezett múzeumi épültekre kiírt nemzetközi építészeti tervpályázat első fordulója. Az öt épületre idén februárban írt ki nyílt pályázatot (www.ligetbudapest.org) a Szépművészeti Múzeum és a Városliget Zrt. és a május végi határidőre beérkezett több mint 470 pályaművet 11 tagú magyar és külföldi múzeumi és építészeti szakemberekből álló zsűri értékelte.

Új padok és közösségi tér: megvalósulnak a diákok tervei a Városligetben

2014. július 7.

„Rengeteg izgalmas tervet kaptunk a környező középiskolák diákjaitól, amelyek alapján már idén 53 pad újul meg és színesedik a felújítandó Városligetben. Szándékunkban áll minél több érintett csoportot elérni, és valamilyen formában bevonni a projektbe, hogy a park megújítása során a mindennapi használók igényeit és ötleteit is megismerjük, illetve, lehetőség szerint, viszontlássuk a zöldebb és modernebb Ligetben - nyilatkozta Mozsár István, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Elindult a Városliget zöldfelületének felújítása

2014. június 12.

Bár a Városliget átfogó fejlesztésének befejezési határideje 2018 tavasza, a Liget Budapest projekt keretében megkezdődött a park felújítási munkálatainak első üteme

Liget Budapest Projekt – jelentősen nő majd a zöldfelület a Városligetben

2014. június 3.

A jelenlegi 60 százalékról 65 százalékra nő majd a városligeti park zöldfelülete a területre vonatkozó Városligeti Építési Szabályzat tervezete szerint. A Fővárosi Önkormányzat által lebonyolításra kerülő partnerségi egyeztetési program keretében beérkezett vélemények figyelembevételével, és a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosával történő egyeztetések után módosul a Városligetbe tervezett Új Nemzeti Galéria tervezési területe, valamint nem a park területén épül majd fel az eredetileg oda tervezett Gyermek és Ifjúsági Tudás- és Élményközpont. Már az eredeti elképzelések egyik sarokpontja is a zöldfelület és ezzel együtt a Liget biológiai aktivitásának növelése volt, azonban a mostani módosítások további zöldfelületi rehabilitációt tesznek majd lehetővé a Városligetben.

Liget Budapest Projekt – közel félezer pályamű érkezett az építészeti tervpályázati kiírásra

2014. május 29.

Közel félezer pályamű érkezett a világ minden részéből a Városligetben felépítendő múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi építészeti tervpályázatra. A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a Szépművészeti Múzeummal együttműködésben, három éves előkészítő munka után, idén február végén írt ki pályázatot az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum a Magyar Zene Háza, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületeire. A beérkezett pályaművek száma nemzetközi szinten is kiemelődőnek számít, az óriási érdeklődést már az is előre jelezte, hogy a kiírás honlapjának (www.ligetbudapest.org) az elmúlt három hónapban több mint 140 országból volt sok ezernyi látogatója.

Liget Budapest Projekt – civil együttműködési program és középiskolai ötletpályázat

2014. április 28.

Széleskörű civil együttműködési programot indít és miLigetünk címmel középiskolásoknak szóló ötletpályázatot hirdet a Városliget megújításáért és hosszú távú fejlesztéséért felelős Városliget Zrt. A programról és pályázatról az Szent István Gimnáziumban tartott rendezvényen tájékoztatták a sajtó képviselőit és a meghívott vendégeket. Az eseményen részt vett a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Szeretjük Zuglót Egyesület képviselője is.

Óriási nemzetközi érdeklődés kíséri a Liget Budapest tervpályázatát

2014. március 24.

Óriási nemzetközi érdeklődés kíséri a Liget Budapest tervpályázatát Február végi megjelenése óta már csaknem harmincezren látogatták meg a Városligetben felépítendő múzeumi épületekre kiírt, nyílt nemzetközi építészeti tervpályázat weboldalát. A felhívás szövegére eddig több mint 130 országból voltak kíváncsiak, és már több mint 1500-an regisztráltak is a tervpályázatra. A múzeumi épületek létrehozása a Városliget hosszú távú, átfogó megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt része, amelynek célja az új épületek létrehozása mellett a park zöldfelületének teljes rekonstrukciójával és növelésével együtt, a Liget hagyományainak megfelelően, egy világszínvonalú városi családi élménypark létrehozása. A felhívás szövege a www.ligetbudapest.org címen érhető el.

Liget Budapest Projekt - Nemzetközi építészeti tervpályázat öt új múzeumi épületre

2014. március 3.

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a Szépművészeti Múzeummal együttműködésben nyílt, nemzetközi tervpályázatot írt ki a budapesti Városligetben felépítendő múzeumi épületekre. Az öt új épületre - ahol hat intézmény kap helyet - négy külön pályázatot írtak ki. Az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza épületeire egy-egy, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületére pedig egy közös felhívás jelent meg. A nemzetközi tervpályázat a Városliget komplex fejlesztését és megújítását célzó Liget Budapest Projekt része. A Városliget – az új múzeumépületek révén, a park zöldfelületének teljes megújításával és bővítésével, valamint a már itt működő intézmények rekonstrukciójával és fejlesztésével – a jövőben Budapest egyik meghatározó, Európa-szerte ismert turisztikai és kulturális desztinációja, családi élményparkja lesz. A felhívás szövege a www.ligetbudapest.org címen érhető el.

Száz év óta először: teljesen nyílt nemzetközi tervpályázat Magyarországon

2014. március 1.

2014. február 27-én megkezdődött a Liget Budapest Nemzetközi Építészeti Tervpályázat regisztrációja. A két éves előkészítő munka, az országos építész- és múzeumszakmai szervezetekkel való egyeztetés és a rekordszámú pályázatot fogadó, eredményes elhelyezési ötletpályázat alapján meghirdetett nyílt, ingyenes, nemzetközi, kétfordulós, anonim tervpályázat honlapján regisztráció nélkül is elérhető minden érdeklődő számára az összefoglaló kiírás és szabályrendszer, illetve a regisztrációt követően az egyes pályázatokra vonatkozó mellékletek is. A regisztrációt követően 2014. március 13-ig tehetnek fel kérdéseket a pályázók a felhívással kapcsolatban, a pályaművek beérkezésének határideje 2014. május 27. A kiírás szövege elérhető a www.ligetbudapest.org oldalon.

A Liget Köztársaság Szövetség támogatja a Városliget fejlesztését

2013. december 19.

A Liget Köztársaság Szövetség a Városligetért, amely a Városligetben és környezetében működő, évente összesen több mint hárommilliós közönségnek szolgáltatásokat nyújtó jelentős közintézmények, gazdasági társaságok és egyéb szervezetek közel 20 éve működő civil egyesülése, megalakulása óta folyamatosan élt javaslatokkal a Városliget helyzetének javítására. A Liget Köztársaság üdvözli, hogy a Városliget megújításáról és fejlesztéséről az Országgyűlés december 17-én törvényt fogadott el, és támogatja annak megvalósítását. A Liget ugyanis nem egyszerűen egyike a nagy zöldterületeknek, hanem kulturális, turisztikai és népjóléti attrakciók páratlan és különleges együttese, és az egész ország legtöbb vendéget fogadó turisztikai célpontja. Több mint két évszázada a magyar főváros közönségének legnépszerűbb pihenőhelye, és egyben olyan műemléki környezet, amely UNESCO Világörökségi területhez közvetlen kapcsolódik. Itt találhatók az ország legnagyobb látogatottságú közgyűjteményei, gyógyfürdője, cirkusza, korcsolyapályája, és patinás vendéglátóhelyek egész sora. Különleges hely, amely kiemelt figyelemre méltó. (A közlemény teljes szövege a csatolt dokumentumban olvasható!)