SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Óriási nemzetközi érdeklődés kíséri a Liget Budapest tervpályázatát

2014. március 24.

Óriási nemzetközi érdeklődés kíséri a Liget Budapest tervpályázatát Február végi megjelenése óta már csaknem harmincezren látogatták meg a Városligetben felépítendő múzeumi épületekre kiírt, nyílt nemzetközi építészeti tervpályázat weboldalát. A felhívás szövegére eddig több mint 130 országból voltak kíváncsiak, és már több mint 1500-an regisztráltak is a tervpályázatra. A múzeumi épületek létrehozása a Városliget hosszú távú, átfogó megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt része, amelynek célja az új épületek létrehozása mellett a park zöldfelületének teljes rekonstrukciójával és növelésével együtt, a Liget hagyományainak megfelelően, egy világszínvonalú városi családi élménypark létrehozása. A felhívás szövege a www.ligetbudapest.org címen érhető el.

Liget Budapest Projekt - Nemzetközi építészeti tervpályázat öt új múzeumi épületre

2014. március 3.

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a Szépművészeti Múzeummal együttműködésben nyílt, nemzetközi tervpályázatot írt ki a budapesti Városligetben felépítendő múzeumi épületekre. Az öt új épületre - ahol hat intézmény kap helyet - négy külön pályázatot írtak ki. Az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza épületeire egy-egy, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületére pedig egy közös felhívás jelent meg. A nemzetközi tervpályázat a Városliget komplex fejlesztését és megújítását célzó Liget Budapest Projekt része. A Városliget – az új múzeumépületek révén, a park zöldfelületének teljes megújításával és bővítésével, valamint a már itt működő intézmények rekonstrukciójával és fejlesztésével – a jövőben Budapest egyik meghatározó, Európa-szerte ismert turisztikai és kulturális desztinációja, családi élményparkja lesz. A felhívás szövege a www.ligetbudapest.org címen érhető el.

Száz év óta először: teljesen nyílt nemzetközi tervpályázat Magyarországon

2014. március 1.

2014. február 27-én megkezdődött a Liget Budapest Nemzetközi Építészeti Tervpályázat regisztrációja. A két éves előkészítő munka, az országos építész- és múzeumszakmai szervezetekkel való egyeztetés és a rekordszámú pályázatot fogadó, eredményes elhelyezési ötletpályázat alapján meghirdetett nyílt, ingyenes, nemzetközi, kétfordulós, anonim tervpályázat honlapján regisztráció nélkül is elérhető minden érdeklődő számára az összefoglaló kiírás és szabályrendszer, illetve a regisztrációt követően az egyes pályázatokra vonatkozó mellékletek is. A regisztrációt követően 2014. március 13-ig tehetnek fel kérdéseket a pályázók a felhívással kapcsolatban, a pályaművek beérkezésének határideje 2014. május 27. A kiírás szövege elérhető a www.ligetbudapest.org oldalon.

A Liget Köztársaság Szövetség támogatja a Városliget fejlesztését

2013. december 19.

A Liget Köztársaság Szövetség a Városligetért, amely a Városligetben és környezetében működő, évente összesen több mint hárommilliós közönségnek szolgáltatásokat nyújtó jelentős közintézmények, gazdasági társaságok és egyéb szervezetek közel 20 éve működő civil egyesülése, megalakulása óta folyamatosan élt javaslatokkal a Városliget helyzetének javítására. A Liget Köztársaság üdvözli, hogy a Városliget megújításáról és fejlesztéséről az Országgyűlés december 17-én törvényt fogadott el, és támogatja annak megvalósítását. A Liget ugyanis nem egyszerűen egyike a nagy zöldterületeknek, hanem kulturális, turisztikai és népjóléti attrakciók páratlan és különleges együttese, és az egész ország legtöbb vendéget fogadó turisztikai célpontja. Több mint két évszázada a magyar főváros közönségének legnépszerűbb pihenőhelye, és egyben olyan műemléki környezet, amely UNESCO Világörökségi területhez közvetlen kapcsolódik. Itt találhatók az ország legnagyobb látogatottságú közgyűjteményei, gyógyfürdője, cirkusza, korcsolyapályája, és patinás vendéglátóhelyek egész sora. Különleges hely, amely kiemelt figyelemre méltó. (A közlemény teljes szövege a csatolt dokumentumban olvasható!)

Felgyorsulhat a múzeumi negyed megvalósítása

2013. december 4.

A fotóösszeállítás a Városliget december 4-i állapotáról ad körképet.

Szakmai kerekasztal a Városliget jövőjéről

Történeti értékű városi közparkjaink: szakkonferencia a Liget Budapest részvétel

2013. november 26.

A Liget Budapest Projektiroda vezetőjeként Rostás Zoltán is részt vett azon a szakmai kerekasztalon, amelyet a Városliget jövőjéről rendeztek a „Történeti értékű városi közparkjaink” szakkonferencia keretében, 2013. november 15-én a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A Balogh Péter István tájépítész által moderált beszélgetésen Rostás Zoltán mellett Bardóczi Sándor tájépítész, közíró, Finta Sándor budapesti főépítész, Körmendy Imre, a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) elnöke és Mohácsi Sándor, a Magyar Tájépítészek Szövetségének alelnöke vettek részt.

Építész szakmai est a Liget Budapestről

2013. november 26.

Október 30-án órakor a FUGA Budapesti Építészeti Központ kiállításának záróeseményeként szakmai estre hívta az érdeklődőket a Magyar Építész Kamara és a Budapesti Építész Kamara a Liget Budapest témájában. A környezetalakítási, urbanisztikai és elhelyezési ötletpályázatra érkezett pályaművek tablói előtt Rostás Zoltán, a Liget Budapest Projektiroda vezetője, a zsűri tagjai, valamint a nyertes tervezők ismertették munkáikat. Ezt nyilvános vita követte.

Nemzetközi workshop a Liget Budapestről

2013. november 13.

2013. november 13-án a Szépművészeti Múzeumban tartott workshopon összegezték a Liget Budapest előkészítésével kapcsolatos eddigi munkát a projekt résztvevői, Baán László miniszteri biztos kezdeményezésére. A workshop a közeljövőben tervezett nemzetközi tervpályázat előkészítésének fontos állomását jelentette; a munkacsoportok vezetői által bemutatott eredményekre, illetve a felvetett kérdésekre többek között hazai és külföldi szakértők reflektáltak. A meghívott szakértők között helyet foglaló Martha Thorne, a világ legismertebb építészeti díja, a Pritzker-díj ügyvezető igazgatója a híres chicagói urbanista, Daniel Burnham szavait idézte: „Make no little plans. They have no magic to stir men's blood and probably will not themselves be realized.”

Lehetséges a zöldfelület növelése a Városligetben

2013. október 25.

A Liget Budapest helyszínkijelölési ötletpályázatának résztvevői beszélgettek terveikről

Eredményhirdetés: nyílt ötletpályázat a Múzeumi Negyed épületeinek elhelyezésére

2013. október 3.

Összesen 12 pályaművet díjazott a Bíráló Bizottság a Múzeumi Negyed épületeinek elhelyezésére kiírt ötletpályázatra beérkezett 47 pályaműből. A kiíró Szépművészeti Múzeum csaknem 20 millió forint értékben vásárolja meg a legjobbnak ítélt pályázatokat. A Szépművészeti Múzeum júliusban írt ki nyílt ötletpályázatot a Városligetbe tervezett Múzeum Negyed épületeinek elhelyezésére és az ezzel összefüggő környezetalakítási feladatokra. Az ötletpályázat, amelynek leadási határideje szeptember 9. volt, a Városliget komplex megújítását célzó Liget Budapest projekt része. A tervek szerint az öt múzeumi épületre vonatkozó nemzetközi építészeti tervpályázatot 2013 végén írják ki, a felhívásnál figyelme veszik az elhelyezési ötletpályázat díjazott terveit.