SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Liget Budapest Projekt – eredményt hirdettek a nemzetközi építészeti tervpályázaton

2014. december 19.

2014. december 19., Budapest – Lezárult a Városligetbe tervezett múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi tervpályázat. A csaknem félezer beérkezett anonim pályamű közül a 11 tagú, magyar és nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri döntése alapján a Néprajzi Múzeum a francia Vallet de Martinis DIID Architectes, a Magyar Zene Háza a japán Sou Fujimoto Architects, míg a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum a magyar Középülettervező Zrt. tervei alapján épülhet meg a 2018-ra teljesen megújuló Városligetben.c

Liget Budapest Projekt – új építészeti tervpályázat az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületére

2014. november 5.

Új múzeumi épület tervezésére írt ki pályázatot a Városliget Zrt. Az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületére vonatkozó előminősítéses, kétfordulós, nyílt nemzetközi tervpályázat a www.ligetbudapest.org/gallery oldalon érhető el. A 325.000 eurós összdíjazású pályázat első fordulója a tervek szerint idén decemberben zárul majd le és a második fordulót követően 2015 áprilisában hirdet majd eredményt a 11 tagú nemzetközi zsűri. Az új múzeumi épület tervezésére meghirdetett eljárásban a meghívott hét világhírű építésziroda mellett további három, referenciái alapján kiválasztott pályázó is részt vehet majd.

Városliget – megújul és bővül a zöldfelület

2014. október 13.

A tervek szerint 2015-ben tájépítészeti tervpályázat segítségével véglegesítik majd a Városliget zöldterületi bővítését és fejlesztéseit. A park megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt keretében a mostani 60 százalékról 65 százalékra nő a majd a Városliget zöldfelülete, ami több tízezer négyzetméternyi zöldfelületi bővítést jelent, és ezzel párhuzamosan a növényzet rehabilitációja is megtörténik majd a több évtizede elhanyagolt állapotú parkban. A Liget biológia értékének és aktivitásának növelését a Főváros idén elfogadott építési szabályzata és a vonatkozó kormányhatározatok is garantálják.

53 leromlott állapotú pad újult meg a diákok tervei alapján a Városligetben

A Liget Budapest Projektben cél a minél szélesebb körű lakossági bevonás és igén

2014. szeptember 15.

A Liget Budapest Projekt keretében a Városliget környéki középiskolások körében meghirdetett miLigetünk - Van helyed a Ligetben! című kreatív ötletpályázat 53 nyertes, egyedi padterve valósult meg és került ki szeptember első napjaiban a megújuló Városligetben.

A világ minden tájáról várja az Állatkert a részvételi ajánlatokat

Megjelent a részvételi felhívás a Pannon Park terveinek elkészítésére

2014. augusztus 1.

Fontos állomásához ért a Fővárosi Állat- és Növénykert középtávú fejlesztési programjának, azon belül az úgynevezett Pannon Parknak a megvalósítása. A Pannon Park engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítésére kiírt részvételi beadási határideje augusztus 25.

Liget Budapest Projekt – lezárult a nemzetközi építészeti tervpályázat első fordulója

2014. július 29.

Lezárult a Városligetbe tervezett múzeumi épültekre kiírt nemzetközi építészeti tervpályázat első fordulója. Az öt épületre idén februárban írt ki nyílt pályázatot (www.ligetbudapest.org) a Szépművészeti Múzeum és a Városliget Zrt. és a május végi határidőre beérkezett több mint 470 pályaművet 11 tagú magyar és külföldi múzeumi és építészeti szakemberekből álló zsűri értékelte.

Új padok és közösségi tér: megvalósulnak a diákok tervei a Városligetben

2014. július 7.

„Rengeteg izgalmas tervet kaptunk a környező középiskolák diákjaitól, amelyek alapján már idén 53 pad újul meg és színesedik a felújítandó Városligetben. Szándékunkban áll minél több érintett csoportot elérni, és valamilyen formában bevonni a projektbe, hogy a park megújítása során a mindennapi használók igényeit és ötleteit is megismerjük, illetve, lehetőség szerint, viszontlássuk a zöldebb és modernebb Ligetben - nyilatkozta Mozsár István, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Elindult a Városliget zöldfelületének felújítása

2014. június 12.

Bár a Városliget átfogó fejlesztésének befejezési határideje 2018 tavasza, a Liget Budapest projekt keretében megkezdődött a park felújítási munkálatainak első üteme

Liget Budapest Projekt – jelentősen nő majd a zöldfelület a Városligetben

2014. június 3.

A jelenlegi 60 százalékról 65 százalékra nő majd a városligeti park zöldfelülete a területre vonatkozó Városligeti Építési Szabályzat tervezete szerint. A Fővárosi Önkormányzat által lebonyolításra kerülő partnerségi egyeztetési program keretében beérkezett vélemények figyelembevételével, és a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosával történő egyeztetések után módosul a Városligetbe tervezett Új Nemzeti Galéria tervezési területe, valamint nem a park területén épül majd fel az eredetileg oda tervezett Gyermek és Ifjúsági Tudás- és Élményközpont. Már az eredeti elképzelések egyik sarokpontja is a zöldfelület és ezzel együtt a Liget biológiai aktivitásának növelése volt, azonban a mostani módosítások további zöldfelületi rehabilitációt tesznek majd lehetővé a Városligetben.

Liget Budapest Projekt – közel félezer pályamű érkezett az építészeti tervpályázati kiírásra

2014. május 29.

Közel félezer pályamű érkezett a világ minden részéből a Városligetben felépítendő múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi építészeti tervpályázatra. A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a Szépművészeti Múzeummal együttműködésben, három éves előkészítő munka után, idén február végén írt ki pályázatot az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum a Magyar Zene Háza, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületeire. A beérkezett pályaművek száma nemzetközi szinten is kiemelődőnek számít, az óriási érdeklődést már az is előre jelezte, hogy a kiírás honlapjának (www.ligetbudapest.org) az elmúlt három hónapban több mint 140 országból volt sok ezernyi látogatója.