Hopp Ferenc
Kelet-ázsiai
Művészeti Múzeum

Híreink

A Hopp Múzeum kertje 2015 tavaszáig megújul!
Sétaútjain a restaurált kerti műtárgyakban és a különleges hangulatú növényekben is gyönyörködhetnek majd a látogatók.A kert története
Hopp Ferenc 1883-ban vásárolta meg nyári lak céljára azt az 1878-ban épült Andrássy úti villát, amely ettől fogva otthont adott gyűjteményének. A ház körül - a híres jávai botanikus kert, a Buitenzorg élményének hatása alatt - hazai viszonyok között egyedülálló, orientalizáló stílusú kertet építtetett.

Munkatársai a Hopp Ferenc 50. születésnapja tiszteletére összeállított emlékkönyvben így emlékeznek meg Hopp Ferenc villájáról és kertjéről:

"Az Andrássy út százharmadik számú telkén szerényen emelkedik Hopp Ferenc nyaralója. Emeletes, karcsú, egyszerű épület, minden külső dísz és cifraság nélkül. Szolid nyers téglafalai és fehér függönyös ablakai mit sem sejtetnek arról, hogy ez a nyaraló nem közönséges nyári kéjlak, hanem egy valóságos keleti múzeum, amelyről a tulajdonos szerénysége következtében kevesen tudnak Budapesten, s mely valóban méltó arra, hogy fölfedeztessék.
Az érdekes nyaralóba lépve, mindjárt szembe tűnik a kert, amelyhez fogható nincsen sem a fővárosban, sem az országban. Mintha csak a mosolygó egű Japánnak egy részét varázsolták volna ide a főváros közepes közepébe. Buja keleti kúszó növények, gazdag színpompában vetélkedő ritka virágok ragadják meg a figyelmet, s a bokrok és virágok közül meglepetést keltően kandikálnak ki a hindu bálványok, a kínai és japán vázák és szobrok, ezek között egy szienitből faragott remek elefánt és egy tekenős békára nehezedő kőemlék. A bejáratnál gömbölyű nyílású kínai díszkapu van, tele gyönyörű szobrocskákkal. Még japán bambusz-híd, s a kert egyik sarkában japán kertilak is van.
Ezeket az érdekes és nagybecsű szobrokat, díszítéseket és növényeket Hopp Ferenc hozta magával földkörüli utazásaiból, ami csak növeli azok értékét."
Gandhi szobor
Gandhi szobor
Holdkapu, 1895
Holdkapu, 1895

FELHÍVÁS - A Múzeum felkéri a magyar textil-, divat- és ékszertervező művészeket, hogy hozzanak létre olyan alkotásokat, melyeket a délkelet-ázsiai textilek, ékszerek, illetve teljes viseletek ihlettek.


A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum 2015. év végén, 2016. év elején Délkelet-ázsiai textil- és ékszerkiállítást tervez, melyben a hagyományos ázsiai tárgykultúra darabjai mellett a kortárs magyar textil-, ékszer- és viselettervező művészeknek is teret szeretne adni.

Délkelet-Ázsia szárazföldi részén mintegy hatvan eltérő nyelvű, saját hagyományokkal rendelkező népcsoport él. E közösségek számára (a világ összes népéhez hasonlóan) a viselet és ékszer egyértelmű jelzéssel bír, melyet az adott közösség minden tagja ismer és megért. A viselet és ékszer feladata ezen felül, hogy védelmet nyújtson a külső ártó erők ellen. A magyar látogatók először láthatnak ebben az összefüggésben kiállított tárgyakat, s megismerkedhetnek a hozzájuk kötődő hagyományokkal. A kiállítás szeretné tudatosítani, hogy a viselet, a megjelenés napjainkban is milyen sok jelzéssel bír: árulkodik az öltözet viselőjének ízléséről, anyagi-, társadalmi-, családi helyzetéről, szól arról, hogy az illető melyik szubkultúrához tartozik, végül, hogy aznap milyen hangulatban van.

A Múzeum felkéri a magyar textil- és ékszertervező művészeket, hogy hozzanak létre olyan alkotásokat, melyeket a délkelet-ázsiai textilek, ékszerek, illetve teljes viseletek ihlettek. Az elkészült tervek, illetve alkotások válogatás után kerülhetnek kiállításra. A kiállításban teljes viseletek is láthatóak lesznek, ez teret enged a viselettervező művészek számára is. Az elkészült alkotások bemutatására a kiállításhoz kapcsolódó rendezvényeinken is lehetőség nyílik.

A Múzeum alkalmat biztosít az alkotóművészeknek eredeti műtárgyak megtekintésére, s a délkelet-ázsiai textilek, viseletek és ékszerek kultúrtörténeti, művészettörténeti hátterének megismerésére. A tárgyak megtekintésén való részvételre szándékukat kérjük, 2014. november 15-ig jelezzék a kiállítás kurátorainak az alábbi e-mail címeken:

Száva Borbála: Ym9yYmFsYS5zemF2YSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ==

Kardos Tatjána: dGF0amFuYS5rYXJkb3MjMSErI2hvcHBtdXNldW0uaHU=

A közös munka örömébe vetett hittel várjuk jelentkezésüket!