Hopp Ferenc
Kelet-ázsiai
Művészeti Múzeum

Híreink

A Hopp Múzeum kertje 2015 tavaszáig megújul!

Sétaútjain a restaurált kerti műtárgyakban és a különleges hangulatú növényekben is gyönyörködhetnek majd a látogatók.

A kert története
Hopp Ferenc 1883-ban vásárolta meg nyári lak céljára azt az 1878-ban épült Andrássy úti villát, amely ettől fogva otthont adott gyűjteményének. A ház körül - a híres jávai botanikus kert, a Buitenzorg élményének hatása alatt - hazai viszonyok között egyedülálló, orientalizáló stílusú kertet építtetett.

Munkatársai a Hopp Ferenc 50. születésnapja tiszteletére összeállított emlékkönyvben így emlékeznek meg Hopp Ferenc villájáról és kertjéről: "Az Andrássy út százharmadik számú telkén szerényen emelkedik Hopp Ferenc nyaralója. Emeletes, karcsú, egyszerű épület, minden külső dísz és cifraság nélkül. Szolid nyers téglafalai és fehér függönyös ablakai mit sem sejtetnek arról, hogy ez a nyaraló nem közönséges nyári kéjlak, hanem egy valóságos keleti múzeum, amelyről a tulajdonos szerénysége következtében kevesen tudnak Budapesten, s mely valóban méltó arra, hogy fölfedeztessék.

Az érdekes nyaralóba lépve, mindjárt szembe tűnik a kert, amelyhez fogható nincsen sem a fővárosban, sem az országban. Mintha csak a mosolygó egű Japánnak egy részét varázsolták volna ide a főváros közepes közepébe. Buja keleti kúszó növények, gazdag színpompában vetélkedő ritka virágok ragadják meg a figyelmet, s a bokrok és virágok közül meglepetést keltően kandikálnak ki a hindu bálványok, a kínai és japán vázák és szobrok, ezek között egy szienitből faragott remek elefánt és egy tekenős békára nehezedő kőemlék. A bejáratnál gömbölyű nyílású kínai díszkapu van, tele gyönyörű szobrocskákkal. Még japán bambusz-híd, s a kert egyik sarkában japán kertilak is van.

Országos szakmúzeum lett a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Nagyobb szakmai önállóságot és tudományos mozgásteret kap a nevében is megújult Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum a kultúráért felelős minisztérium döntésének köszönhetően. Az intézmény eddig közérdekű muzeális gyűjteményként működött, novembertől azonban országos szakmúzeumi státuszt kapott, így ezt követően önállóan folytathat hazai és nemzetközi tudományos munkát Magyarország egyetlen, kizárólag az ázsiai művészetek bemutatására szakosodott múzeuma.

A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum 2014. március 1-i hatállyal az Iparművészeti Múzeum irányítása alól a Szépművészeti Múzeum felügyelete alá került. Az azóta eltelt időszakban a múzeum látványos megújuláson ment keresztül. Hosszú idő után márciustól újra teljes nyitva tartással várja a látogatókat az intézmény, amelynek megújultak a kiállítóterei és elkezdődött az egyedülálló, orientális hangulatú múzeumi kert felújítása is. Megnyílt a látogatók előtt a múzeum könyvtára, amely a jelentősen megnövekedett költségvetésnek köszönhetően újra tudja gyarapítani a gyűjteményét, valamint új restaurátor műhelyek kialakítására is sor került az épületben. Elindult az intézmény saját honlapja (http://www.hoppmuseum.hu), ahol naprakész információkat olvashatnak a látogatók a múzeumról. Intézményként a múzeum megjelent a közösségi médiában is. Mindezek mellett a megnövekedett dolgozói létszámnak köszönhetően komoly hangsúlyt fordíthat a múzeum a közönség és a szakmai programok szervezésére, gyűjteményei, kiállításai, múzeumpedagógiai programjai népszerűsítésére.

A Hopp Ferenc Múzeumban októberben nyílt meg a Szépség szíve című kiállítás, amely a múzeum közel 8000 darabos kínai gyűjteményéből kínál reprezentatív válogatást, 2015 márciusában pedig az Indológus indián – Baktay Ervin emlékezete címmel nyílik nagyszabású tárlat az Andrássy úti intézményben. A kiállításon Baktay számos arca közül látható lesz a festőművész, az indológus, a földrajztudós, a muzeológus és az indián egyaránt. A kiállításhoz kapcsolódóan elkészülhetett a Baktay Ervin munkásságát bemutató nagymonográfia, amely a Múzeum által összefogott, többéves kutatómunka eredménye, s indulnak az intézményi együttműködésen alapuló alapkutatások is: közülük elsőként a Xántus János életművét, ázsiai gyűjtéseit feltáró kutatás.

A múzeum folytatja a hagyományos ázsiai művészeti témákat és a kortárs művészeti alkotásokat egymás mellett bemutató kiállítás-sorozatát is. 2015 őszén Japán időutazás Genji herceg nyomában című kiállításán a kortárs fotográfiát és a társművészeteket (színház, irodalom) állítja ki együtt a hagyományos japán művészet anyagaival. 2016 elején pedig a délkelet-ázsiai textileket és ékszereket bemutató tárlaton kortárs magyar iparművészek munkái lesznek az ázsiai tárgyak mellett láthatók.


FELHÍVÁS
- A Múzeum felkéri a magyar textil-, divat- és ékszertervező művészeket, hogy hozzanak létre olyan alkotásokat, melyeket a délkelet-ázsiai textilek, ékszerek, illetve teljes viseletek ihlettek.

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum 2015. év végén, 2016. év elején Délkelet-ázsiai textil-, ékszerkiállítást tervez, melyben a hagyományos ázsiai tárgykultúra darabjai mellett a kortárs magyar textil-, ékszer- és divattervező művészeknek, dizájnereknek is teret szeretne adni.

Délkelet-Ázsia szárazföldi részén mintegy hatvan eltérő nyelvű, saját hagyományokkal rendelkező népcsoport él. E közösségek számára (a világ összes népéhez hasonlóan) a viselet és ékszer egyértelmű jelzéssel bír, melyet az adott közösség minden tagja ismer és megért. A viselet és ékszer feladata ezen felül, hogy védelmet nyújtson a külső ártó erők ellen. A magyar látogatók először láthatnak ebben az összefüggésben kiállított tárgyakat, s megismerkedhetnek a hozzájuk kötődő hagyományokkal. A kiállítás szeretné tudatosítani, hogy a viselet, a megjelenés napjainkban is milyen sok jelzéssel bír: árulkodik az öltözet viselőjének ízléséről, anyagi-, társadalmi-, családi helyzetéről, szól arról, hogy az illető melyik szubkultúrához tartozik, végül, hogy aznap milyen hangulatban van.

A Múzeum felkéri a magyar textil- és ékszertervező művészeket, hogy hozzanak létre olyan alkotásokat, melyeket a délkelet-ázsiai textilek, ékszerek, illetve teljes viseletek ihlettek. Az elkészült tervek, illetve alkotások válogatás után kerülhetnek kiállításra. A kiállításban teljes viseletek is láthatóak lesznek, ez teret enged a viselettervező művészek számára is. Az elkészült alkotások bemutatására a kiállításhoz kapcsolódó rendezvényeinken is lehetőség nyílik.

A Múzeum alkalmat biztosít az alkotóművészeknek eredeti műtárgyak megtekintésére, s a délkelet-ázsiai textilek, viseletek és ékszerek kultúrtörténeti, művészettörténeti hátterének megismerésére. A tárgyak megtekintésén való részvételre szándékukat kérjük, 2014. november 15-ig jelezzék a kiállítás kurátorainak az alábbi e-mail címeken:

Száva Borbála: Ym9yYmFsYS5zemF2YSMxISsjaG9wcG11c2V1bS5odQ==

Kardos Tatjána: dGF0amFuYS5rYXJkb3MjMSErI2hvcHBtdXNldW0uaHU=