SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Valós és virtuális terek II.

A Vasarely Múzeum kiállítása

2006. szeptember 29. - november 12.

Valós és virtuális terek címmel nyílt kiállítás a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumában a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesülettel együttműködve. A tárlat a magyar művészek klasszikusaitól, a 60-as évek nemzetközi avantgárdjának és a 70-es évek magyar neoavantgárdjának néhány tagjától, valamint a fiatal magyar művésznemzedéktől származó munkákból mutat be válogatást.

A Szépművészeti Múzeum és a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület közös vállalkozása a magyar és nemzetközi művészet új fórumává kívánja alakítani a Vasarely Múzeumot, olyan közösségi hellyé, mely sikeresen közvetíti a kortárs művészet értékeit. A 2006 februárjában Budapesten megalakult, intézményektől független egyesületnek nemcsak az a célja, hogy saját maguknak és a műveiknek fórumot teremtsenek, hanem az is, hogy bel- és külföldi, fiatalabb és idősebb kollégákat vonjanak be a szélesebb párbeszédbe. A Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület szeptember 10-én bezárt első kiállítása a csoport tagjainak munkáit mutatta be.

A jelenlegi kiállításon a Valós és virtuális terek témájában többek között fotogramokat, op-art festményeket, objekteket, hologramokat, fényplasztikákat, interaktív elektronikus installációkat láthat a közönség. A kiállított művek alkotói nem alkotnak zárt csoportot - elkülönülnek térben és időben. A tárlat egy olyan szemléletmódot kíván bemutatni, amely alapvetően az elmúlt évszázad húszas éveiben kezdett kibontakozni és ma is meghatározó. Kevéssel halála előtt Moholy - Nagy László utolsó, (csak posthumus műként publikált) könyvének Vision in Motion - Látás mozgásban címet adta, s ez a cím, és a benne kifejezett szemlélet határozza meg leginkább az itt bemutatkozó művészek elképzelését is. Ami látható: legyen az foto, fotogram, festmény, mobil, plasztika, hengerelt kép, szitanyomat vagy hologram, készüljön hagyományos eljárással vagy computerrel, mindenképen egy dinamikus, táguló, és tágítható világfelfogásról ad számot. Különböző, egymást követő generációk adják át egymásnak a stafétabotot, egymásra támaszkodva, de egymáson egy kicsit mindig túllépve, újat nyújtva, de lényegében mind alapvetően ugyanazt az irányt képviselve.

A kiállító művészek: Moholy-Nagy László, Victor Vasarely, Kepes György, Nicolas Schöffer, Heinz Mack, Adolf Luther, Raimo Utrainen, Hencze Tamás, Haraszty István, Bortnyik Éva, Tubák Csaba, Mengyán András, Megyik János, Rákóczi Gizella, Szegedy Maszák Zoltán, Csörgő Attila, Zsáry Zoltán, Kapitány András, Németh József.

A tárlat kurátora: Prosek Zoltán